• BIST 9079.97
  • Altın 2324.114
  • Dolar 32.3616
  • Euro 34.9438
  • İstanbul 11 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 8 °C

Federal mahkeme önceki kararı bozdu: Kürt petrolüne el konulmayacak

Federal mahkeme önceki kararı bozdu: Kürt petrolüne el konulmayacak
ABD'nin Teksas eyaletindeki federal mahkeme, Kürt petrolüne el konulması kararını bozdu.

1 milyon varil Federal Kürdistan petrolü taşıyan ve ABD'nin Teksas eyaleti açıklarında giriş izni bekleyen tankerin yüküne el konulması kararı, federal mahkeme tarafından bozuldu. Irak hükümeti 10 gün içinde itiraz etmezse, tanker yükünü boşaltabilecek.

Federal Kürdistan Yönetimi'nin Maliki Hükümeti ile yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle haftalardır ABD açıklarında bekleyen tanker, 10 gün içinde Irak hükümetinden bir itiraz gelmezse yükünü boşaltabilecek. 1 milyon varil petrol taşıyan United Kalavrvta adlı tankerin yükünün toplam değeri yaklaşık 100 milyon doları buluyor.

ABD federal mahkemesinin aldığı karar, Federal Kürdistan Yönetimi'nin yük boşaltma başvurusunun ardından geldi. ABD Federal Yargıcı Gray Miller, "Kürt yönetiminin yük boşaltma talebine izin verilmiştir" hükmünü verdi. Yargıç ayrıca, Irak hükümetinin bu karara 10 gün içinde itiraz hakkı olduğunu belirtti.

Federal Kürdistan petrolünün tüm Iraklılara ait olduğunu ve dolayısıyla konunun Irak hükümetiyle Kürt yönetimi arasında çözülmesi gerektiğini söyleyen ABD, konuya karışmayacağını açıklamış ve ABD'li firmaları da anlaşmazlık çözülene dek Kürt petrolünü satın almanın riskli olacağı konusunda uyarmıştı.

Karar süreci

ABD'nin Teksas eyaletindeki federal mahkeme, Temmuz ayında Galveston Bay Limanı açıklarına ulaşan Kürt petrolünün, Irak merkezi hükümetinin izni olmadan satılamayacağı gerekçesiyle tankerdeki petrole el konulmasına karar vermişti.

Ancak kararı veren hâkim daha sonra, Federal Kürdistan petrolünü taşıyan ve Teksas açıklarına ulaşan tankerin, ABD karasuları dışında ve sahilden 100 kilometre açıkta bulunması nedeniyle önceki kararının yetkisini aştığına hükmetti. Federal Hakim Nancy K. Johnson, anlaşmazlığın Bağdat hükümetiye Kürdistan yönetimi arasında Irak'ta çözülmesi gerektiğini söyledi.

Bağdat - Erbil arasında petrol gerilimi

Federal Kürdistan'da çıkarılan petrol yasal statü olarak Irak petrolü sayılıyor. Irak Anayasası’na göre Kürtlerin Irak içindeki nüfus oranı göz önünde bulundurularak Irak topraklarında çıkarılan petrol gelirlerinin yüzde 17’sinin Kürt yönetimine verilmesi gerekiyor.

Fakat Erbil - Bağdat arasında Kürt petrolünün Bağdat’ın onayı olmaksızın dışarıya satılması ile ilgili anlaşmazlık var. Maliki Hükümeti, bu anlaşmazlık nedeniyle Irak petrollerinden Kürtlere verilmesi gereken yüzde 17’lik payı kesmişti.

IŞİD’in 10 Haziran’da Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’u alması ve Bağdat’ın 60 km yakınındaki bölgelere kadar birçok yeri ele geçirmesi sonrasında merkezi yönetimin Sünni bölgelerde denetimi kaybetmesi, Erbil - Bağdat gerginliğini daha da derinleşti.

Kürt yönetimine bağlı peşmergeler Kerkük’teki petrol kuyularının bulunduğu alanlarda tam kontrolü sağlarken, Kürt yetkililer bu alanlardan artık çekilmeyeceklerini ilan etti. Bağdat ise Kürtleri petrol bölgelerini yasal olmayan yollarla ele geçirmekle suçladı. (Reuters, Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89