• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Federal Kürdistan'da yeni hükümet kuruldu

Federal Kürdistan'da yeni hükümet kuruldu
Federal Kürdistan'da başlayan hükümet kurma çalışmaları sonuç verebildi ve yeni hükümet kuruldu.

Federal Kürdistan Bölgesi'nde 9 ay önce seçimlerinden ardından başlayan hükümet kurma çalışmaları sonuç verdi ve hükümet kuruldu. Neçirvan Barzani yeniden Başbakan olarak belirlenirken, Kubat Talabani ise yardımcısı olarak seçildi.

Federal Kürdistan Bölgesi'nde 21 Eylül 2013 tarihinde yapılan ve üzerinden 9 ay geçen seçimlerden sonra hükümet kuruldu. Hükümeti kurmakla görevlendirilen Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani'nin, Meclis oylamasına sunduğu 19 bakandan oluşan bakanlar listesi kabul edildi. Oylamaya Meclis'teki 111 vekil katıldı. Oylamadan sonra Başbakan Neçirvan Barzani ve yardımcısı Kubat Talabani ile bakanlar yemin etti. Adalet Bakanı seçilen Sinan Çelebi, yemin metnini hem Kürtçe hem de Türkçe okudu. Hükümetin kurulmasıyla birlikte ise genel seferberlik ilan edildiği öğrenildi.

Temsili yüksek hükümet

Hükümete Meclis'te sandalyesi olan bütün partiler katıldı. Daha önce KDP ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin oluşturduğu hükümete bu sefer, ana muhalefet partisi Goran Hareketi de dahil oldu.

51709

Meclis'te 10 sandalyesi bulunan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve 6 sandalyeye sahip İslami Toplum Partisi (Komel) ile kotayla temsil edilen azınlıklar da yeni hükümette yer aldı. 8'inci kabinede hükümete katılan bütün partilere ve azınlık gruplarına bakanlıklar verildi. Daha önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığının verildiği Türkmenler, bu sefer Adalet Bakanlığı'nı aldı. Meclis'te 5 sandalye ile temsil edilen Türkmen partiler, Adalet Bakanlığı'na Sinan Çelebi'yi seçti.

8'inci kabinede görev dağılımı şöyle oldu:

Başbakan Neçirvan Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Peşmerge Bakanı Mustafa Seyit Kadir, İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, Adalet Bakanı Sinan Çelebi, Sağlık Bakanı Rekeft Muhammet Reşit, Eğitim Bakanı Piştivan Sadık Abdullah, İmar Bakanı Kosret Resul, Turizm ve Şehircilik Bakanı Nevruz Mevlüt, Yüksek Eğitim Bakanı Yusuf Samet, Planlama Bakanı Ali Osman Sindi, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammet Kadir, Gençlik ve Spor Bakanı Halit Doski, Enfal ve Şehitler Bakanı Muhammet Hacı Salih, Tarım ve Su İşleri Bakanı Abdülsettar Mecit, Sanayi ve Ticaret Bakanı Samal Serdar, Ulaştırma ve İletişim Bakanı Conson Siyavuş, Din İşleri Bakanı Kemal Selim, Elektrik Bakanı Selahaddin Babekir, Parlamento İşleri Bakanı Mevlüt Murat, Çevre Bakanı Abdürrahman Abdurrahim.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89