• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Federal Kürdistan sınırlarına hendek kazıyor

Federal Kürdistan sınırlarına hendek kazıyor
Federal Kürdistan Hükümeti, IŞİD kontrolündeki bölgelerden gelecek saldırılardan korunmak için sınır hattı boyunca hendek kazma çalışması başlattı.

Federal Kürdistan Hükümeti tarafından, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplara karşı topraklarını korumak amacıyla 1050 kilometrelik sınır hattı boyunca derinliği 2-3 metreyi bulan hendek kazım çalışmalarına başlandı.

Bilindiği gibi Irak ordusunun çekilmesinin ardından Musul, Diyala, Anbar, Selahaddin ve Telafer ile Kerkük'ün bazı köylerini ele geçiren IŞİD, Kürtlerin yeni komşusu oldu. Kürdistan Bölgesi, merkezi Irak hükümetiyle sınırı 15 kilometreye düşerken, IŞİD ile 1050 kilometrelik bir sınır hattı oluştu. 

Federal Kürdistan Hükümeti, IŞİD kontrolündeki bölgelerden gelecek saldırılardan korunmak için sınır hattı boyunca hendek kazma çalışması başlattı. İş makinaları, peşmergenin sıkı güvenliği altında Hewlêr-Musul sınırı ile Kerkük ve Dihok etrafına derinliği 2-3 metreyi bulan hendekler kazıyor. IŞİD'den gelecek terör saldırılarına karşı kazılan hendekler, aynı zamanda peşmerge mevzisi olarak da kullanılacak. 

Yawer: Amaç güvenliği ve asayişi sağlamak

Kürdistan Bölge Hükümeti Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebar Yawer konu ile ilgili olarak  yaptığı açıklamada; “Kürdistan bölgesine yönelik terörist saldırıları engellemek, güvenlik ve asayişi sağlamak için bütün sınır hattında hendekler kazıyoruz. Bu sınırın uzunluğu 1050 kilometre olacak" dedi.

Hendeklerin yanı sıra tel örgü de çekeceklerini aktaran Yawer, izole bir bölge oluşturmadıklarını sadece IŞİD'den gelecek muhtemel saldırılara karşı Kürdistan Bölgesinde yaşayan tüm halkları güvene almak için böyle bir çalışma başlattıklarını söyledi. Yawer, Sünni bölgelerden kaçan insanlara, Kürdistan Bölgesi topraklarının yine açık olacağını, sığınmacıların hendek engeline takılmayacağı bilgisini verdi.

51962

General Cebar Yawer, peşmergenin savunma hattının, aynı zamanda Irak-Suriye sınır kapısı olan Musul'un Rabia ilçesinden başladığını, Zumar, Şeyhan, Bertille, Başika ve Hamdaniye ile devam ettiğini kaydetti. Mahmur ve Guwêr ilçeleri ile Kerkük’ün Dubiz ve Tazexurmatû nahiyeleri ve Selahaddin’e bağlı Duzxurmatû ilçesinin de peşmerge kontrolünde olduğunu aktaran Yawer, Kifri, Qeretepe, Celawle ve İran hududuna kadar toplamda 1050 kilometrelik sınırda Kürdistan bölgesini savunduklarını bildirdi. 

IŞİD'in yavaş yavaş çökeceğine işaret eden Yawer; “Irak ordusundan kalan bütün ağır silahlar, IŞİD’in eline geçti. Roket, füze ve uzun menzilli ağır silahları var. Ancak son aldığımız bilgilere göre, kendi aralarında ciddi anlaşmazlıklar baş göstermiş. Öncü Aşiret Savaşçıları ile IŞİD arasında Havice bölgesinde çatışma çıktığını ve IŞİD’in bir komutanının öldüğü bilgisini aldık. IŞİD’in ele geçirdiği bölgelerde yavaş yavaş zayıflayacağını ve çekileceğini düşünüyoruz" diye konuştu. 

Örgütün, Musul'u beklemediği bir şekilde ele geçirdiğini anlatan General Yawer şöyle konuştu; “IŞİD’in militan sayısı, Musul’a gelirken 2 bini geçmiyordu. Planları bütün bölgeleri ele geçirmek değildi. Sadece Baduş Hapishanesi’ndeki El Kaide militanlarını kurtarmayı hedefliyorlardı. Zira oradaki tutukluların bir kısmı idamı bekliyordu. Ancak o bölgelerde Irak hükümetine büyük bir tepki vardı. Irak ordusu da savunmayı göze alamayınca Musul’u kolayca ele geçirdiler. IŞİD’in silahlı gücü, Musul, Anbar, Diyala Tikrit ve Kerkük’teki bütün güçlerin yüzde 10'u bile değildir. Diğerleri aşiret savaşçıları ve başka örgütlerdir. Bütün bölgelerdeki sayıları 10 bini geçmez." 

Peşmergenin personel ve silah gücüyle ilgili soru üzerine askeri kurumların, personel sayısını ve silah durumunu açıklamadıklarını ifade eden Yawer; “Bizim de askerlerimiz ve silahlarımız var. Ancak savunma, silahlarla ve asker sayısıyla ilgili değildir, cesaret ve kabiliyetle alakalıdır. Kürdistan halkı, tattığı bu özgürlükten sonra dışarıdan gelecek saldırılara izin vermez ve kahramanca çarpışır" dedi. 

Yaralı ve Şehid düşen peşmerge sayısı hakkında da rakam vermediklerine değinen Yawer, Irak ordusundan ayrılan askerlerin ve isteyen gönüllülerin, Süleymaniye, Kerkük, Hewlêr ve Dihok’ta kurdukları gönüllüler merkezine gidip, peşmerge olabileceğini dile getirdi. 

Ya Maliki'nin gidişi ya da Kürdistan'ın bağımsızlığı

Irak'taki siyasi gelişmeleri de değerlendiren Yawer; “Nuri Maliki’nin üçüncü dönemi, Kürtlerin kırmızı çizgisidir. Federal Kürdistan Başkanı ve siyasileri de açıkça ifade ettiler. Şayet onun dışında başka biri aday olursa, her türlü seçeneğe açığız. Kürtlerin bu anlamda bir rezervi yok. Amerika'ya şayet Maliki gitmezse, siyasi sürece dahil olmayacağımızı bildirdik. Ya Maliki'nin gidişi ya da Kürdistan'ın bağımsızlığı. Bu konuda geri adım atmamız söz konusu olamaz" şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89