• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 11 °C

Federal Kürdistan İran’a anında yanıt verdi

Federal Kürdistan İran’a anında yanıt verdi
Kürdistan hükümeti, İran Genel Konsolosuğunu vekaleten yürüten Muhsin Berawa’ya duyulan memnuniyetsizliği resmen iletti.

Bilindiği gibi, İran İslam Cumhuriyeti Süleymaniye Konsolosluğunun resmi internet sitesinde yer alan bir yorumda, Pêşawa Qazî Mihemed’in öncülüğünde 1946 yılında ilan edilen Kürdistan Cumhuriyeti ‘radikal komünist’ hareket olarak nitelendirilmiş, Kürtçe’nin Farsça’nın bir lehçesi olarak değerlendirilmişti. Aynı yazıda, Kürdistan Bölgesi hükümetini Irak’tan ayrılmayı hedefleyen ve bölge hükümetinin güçlenmesini amaçlayan davranışlardan uzak durması konusunda da uyarılmıştı. 

Bugün, Kürdistan Bölgesi Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mistefa, İran Genel Konsolosuğunu vekaleten yürüten Muhsin Berawa’yı makamına çağırarak, İran’ın Süleymaniye Konsolosluğu resmi internet sitesinde Kürtlere yönelik hakaret ve çarpıtmalarına duyduğu memnuniyetsizliği resmen ilettiği bildirildi. 

Kürdistan Bölge Hükümet Sözcüsü Sefin Dizeyî’nin de hazır bulunduğu toplantıda sitede yayınlanan makale hakkında geniş açıklama yapılmasının beklendiği de resmen iletildi. 

Toplantıda ayrıca, bu uygulamanın dış temsilciliklerin uyması gerekli uluslar arası kaideler hatırlatılarak, İran’ın Süleymaniye konsolosluğunun böyle bir açıklamada bulunması hakkının olmadığı hatırlatıldı. 

Muhsin Berawa ise yayınlanan makalenin İran İslam Cumhuriyeti’nin siyaseti ve tavrını göstermediğini belirtmesine rağmen, kendisinden Kürdistan Hükümetinin mesajlarının ilgili yerlere iletilmesini ve Kürdistan Hükümetine resmi cevap verilmesinin beklendiği de dile getirildi. 

Öte yandan, İran Kürdistan Demokrat Partisi-PDKÎ Danimarka Komitesi’nin Facebook sayfasında yer alan bir habere göre İran’ın Hewlêr ve Süleymaniye konsoloslukları, Kürdistan Bölgesi Dış İlişkiler Ofisi’ne çağrılarak kendilerine İran’ın Süleymaniye konsolosluğunun Kürtlere yönelik hakaret ve çarpıtmalarına duyduğu memnuniyetsizliği ilettiği belirtildi. 

Haberde, Kürdistan Bölgesi Dış İlişkiler Ofisi Sorumlusu Felah Mistefa’nın, Kürdistan Hükümetinin konuya ilişkin tavrını her iki konsolosa da ilettiği dile getirildi. 

PDKÎ Danimarka Komitesi Facebook sayfasındaki haberde ayrıca, Kürdistan Bölgesi resmi televizyon kanalı Hewlêr Tv’nin aynı zamanda gazeteci olan YNK’den parlamento üyesi seçilen Ferhad Sengawî ve gazeteci Ali İsmail Necad ile konuya ilişkin röportaj yaptığı belirtiliyor. Haberde, birkaç Goran Hareketi üyesi parlamenterin de konuya ilişkin olarak İran’ın Süleymaniye konsolosluğuna bir mektup gönderdikleri ve sitede yer alan yorumdan duydukları memnuniyetsizliği dile getirdikleri bildirildi.(Dengê Azad)

  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89