• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

Federal Kürdistan ile Irak arasında petrol gerginliği büyüyor

Federal Kürdistan ile Irak arasında petrol gerginliği büyüyor
Türkiye ile petrol anlaşması imzalayan Federal Kürdistan Bölge Hükümeti ile Irak Hükümeti arasındaki arasındaki gerilim açıklamalara yansıyor.

Federal Kürdistan Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani'nin "Kürdistan hükümeti, her iki taraf mutabakata varmadıkça petrol satışı yapmayacağına dair garanti sözü verdi" şeklindeki açıklamasını yalanlayarak "Petrol konusunda Bağdat'a herhangi bir garanti vermiş değiliz" dedi.

Türkiye ile petrol anlaşması imzalayan Federal Kürdistan Hükümeti ile Irak Hükümeti arasındaki arasındaki gerilim açıklamalara yansıyor. Federal Kürdistan Bölge Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani'nin dün başkent Bağdat'ta Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ve Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani ile yaptığı görüşmeler sonrasında bugün Şehristani, "Kürdistan hükümeti, her iki taraf mutabakata varmadıkça petrol satışı yapmayacağına dair garanti sözü verdi" yönünde açıklama yaptı. Şehristani'nin bu açıklamasına Federal Kürdistan Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani'den karşı açıklama geldi. Barzani, Şehristani'nin açıklamasına ilişkin "Petrol konusunda Bağdat'a herhangi bir garanti vermiş değiliz" dedi.

Barzani, yapılan görüşmelere ilişkin TV kanalına yaptığı değerlendirmede, görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi. Sorunların bir toplantıyla çözülemeyeceğini vurgulayan Barzani, şunları söyledi: "Son toplantıda bizim sunduğumuz teklif ve önerilerle ilgili Bağdat'tan yazılı bir cevap bekliyoruz. Hemen bir sonuca ulaşmamız kolay değil. Biz bir iki görüşmeyle bu sorunu çözemeyiz. Fakat umutluyuz. Her iki taraftan da büyük bir istek var. Bizim umudumuz hem Kürdistan bölgesine hem de Federal Irak'ın tamamına faydalı olabilecek bir neticeye ulaşmaktır."

Barzani'ye Irak Başbakanı Maliki'nin, "Bağdat'ın izni olmadan Türkiye'ye petrol ihracı yapılması halinde Kürdistan'ın merkezi bütçeden aldığı yüzde 17'lik payın kesilebileceği" yönündeki daha önceki açıklamaları da soruldu. Barzani, bu soruya karşı şu değerlendirmede bulundu: "Bütçeyle ilgili tehditvari konuşmaları kabul etmiyoruz. Bunun ne Irak halkına ne de Kürdistan halkına faydası var. Bu tür sert söylemleri Bağdat ve Erbil'in kullanmaması gerekiyor. Irak Bakanlar Kurulu'nca kabul edilen bütçe tasarısı, bizim kabul edeceğimiz şekilde değildir. İsteklerimizle uyuşmayan çok husus vardır, bunları kesinlikle reddediyoruz. Karşılıklı olarak birbirimizi anlayarak buna bir çözüm bulmanın taraftarıyız. Biz, rızamız alınarak bütçenin Irak Parlamentosu'ndan geçmesini istiyoruz."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89