• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 11 °C

F-16’lar bahane, petrol şahane!

F-16’lar bahane, petrol şahane!
Nuri El Maliki’nin ABD’den talep edilen F-16’ları “Kürtleri Türkiye’den korumak için aldıkları” yönündeki açıklaması inandırıcı bulunmadı.

Nuri El Maliki’nin ABD’den talep edilen F-16’ları “Kürtleri Türkiye’den korumak için aldıkları” yönündeki açıklaması inandırıcı bulunmadı: Bağdat, petrol ve gaz satışından pay almak istiyor

Irak merkezi hükümeti Başbakanı Nuri El Maliki ile Kürdistan Bölgesel Kürt Hükümeti  Lideri Mesud Barzani arasındaki, Türkiye’nin de adının karıştığı F-16 polemiğinin arka planında, petrol ve gaz gelirlerinin paylaşımındaki ihtilafın yattığı belirtiliyor. Diplomatik kaynaklar, taraflar arasındaki tartışmaların arka planında, Barzani’nin Kürdistan’daki petrol ve gazın satışlarından elde edilen gelirden Irak merkezi hükümetine pay vermek istemeyişinin yattığına işaret ediyorlar.

Barzani, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ABD’den, Irak merkezi hükümetine, Kürtlere karşı kullanılacağı gerekçesiyle, 36 adet F-16 satmaktan vazgeçmesini talep etmişti. Barzani’nin bu talebine karşı açıklama yapan Irak hükümeti, F-16’ları, Kürtleri Türkiye’den korumak için aldıkları gibi ilginç bir yanıt vermişti. Irak Meclisi’nin Güvenlik Komitesi’nden önceki gün yapılan açıklamada “2014 yılının başında 24 tanesi teslim edilmesi planlanan bu uçaklar dış tehditlere karşı kullanılacaktır. Bu uçaklar Kürtleri de, Türkiye’nin ve İran’ın saldırılarına karşı koruyacaktır. Barzani’nin ortaya attığı iddiaların temeli yoktur. Artık Bağdat’ta Kürtleri düşman olarak görmeyen bir yönetim var” ifadesi kullanılmıştı.

Asıl mesele petrol ve gaz

ABD’nin Irak’a, NATO müttefiki Türkiye’ye karşı kullanması için F-16 satışı yapmasının mümkün olmadığını belirten diplomatik kaynaklara göre, tartışmaların arka planında, Barzani’nin Kürdistan bölgesindeki petrol ve gaz satışlarından elde edilen gelirden Irak merkezi hükümetine pay vermek istememesi yatıyor. Bağdat yönetimi ise, bu gelirden pay almak istiyor. Taraflar arasındaki atışmanın, siyasi söylemden öteye gitmediğini belirten aynı kaynaklara göre, Türkiye ve Irak arasında güvenlik konusunda temel bir görüş ayrılığı bulunmuyor.

Barzani, bütçeden pay alamıyor

Ankara cephesi ise polemiği şöyle yorumluyor: “Bugüne kadar Kürtleri koruyan Türkiye olmuştur. Dolayısıyla, Irak merkezi hükümetinin, F-16’ları, Kürtleri Türkiye’den korumak için aldıkları iddiası saçma. Maliki, Başbakan olmasında Barzani’nin önemli rol oynamasına rağmen işbaşına gelir gelmez en büyük kazığı bu Kürt lidere attı. Merkezi yönetim bütçesinden Barzani’ye pay vermeyen Maliki’nin Türkiye aleyhtarı söylemlerinin ardında ise İran var.

Barzani, Maliki’ye tepki olarak ayrı bir Kürt devleti ilan edebileceğini ima ettiği, ‘Çekip giderim’ söylemini, Bağdat’ın bölgesine takındığı olumsuz tavra tepki olarak kullanıyor. Barzani, Bağdat merkezi yönetimine, petrol ve gazdan pay vermeme politikasını, bu merkezi hükümetin, bütçeden kendilerine para aktarmamasına tepki olarak uyguluyor.” (Taraf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89