• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

Eylemciler yakıt ikmali istiyor!

Eylemciler yakıt ikmali istiyor!
Bakan Binali Yıldırım, kaçırılan ''Kartepe'' deniz otobüsünün yakıtının bitmek üzere olduğunu, yakıt ve yiyecek talebinde bulunulduğunu bildirdi.

Gölcük arası sefer yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait "Kartepe" isimli deniz otobüsü, akşam saatlerinde 4 mürettebat ve 19 yolcusuyla birlikte, PKK'nin şehir yapılanması HPG örgütüne üye olduğu iddia edilen 5 kişi tarafından kaçırıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kaçırılan ''Kartepe'' deniz otobüsünün yakıtının bitmek üzere olduğunu, yakıt ve yiyecek talebinde bulunulduğunu bildirdi.

İzmit - Gölcük seferini yapan “Kartepe” adlı deniz otobüsü, akşam saat 17.45’te İzmit İskelesi’nden ayrılmasının ardından kaçırıldı.

Kaptanı silahla tehdit eden ve “5 kişiyiz üzerimizde bomba var” diyerek gemiyi ele geçiren eylemci, rotayı Yalova yönüne çevirmesini istedi. Olayı gören kaptan yardımcısı yetkilileri arayıp deniz otobüsünün silahlı kişi tarafından kaçırıldığını söyledi. Olayın duyulmasının ardından Sahil Güvenlik ve Deniz Polisi alarma geçerken, denizde takip başladı. Deniz otobüsünü kaçıran beş kişinin, PKK-HPG mensubu olduğunu söylediği ve amacının medyada yer almak olduğunu açıkladığı iddia edildi.

Yıldırım: ‘HPG’li 5 kişi kaçırdı’

Deniz otobüsünün kaçırılmasının ardından, Erzurum gezisini yarıda keserek Ankara’ya dönen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yaptığı açıklamada, “19 yolcu, 4 mürettabat ile 2 stajyerin bulunduğu gemiyi 4 veya 5 teröristin kaçırdığını, bomba tehdidinde bulunulduğunu” söyledi. Yıldırım, gemiyi kaçıranların neyle tehdit ettikleri konusunda, “Şu an herhangi bir talep yok. Terör örgütünün HPG adında bir kanadına üye olduğunu söylüyor. Sınırlı bilgi alınabiliyor. Bir tanesi kaptanın yanında. ‘Üzerimde patlayıcı var’ tehdidinde bulunuyor” dedi.

Bakanlıkta bir kriz masasının kurulduğunu ve gelişmelerin anı anına takip edildiğini söyleyen Bakan Yıldırım, geminin yakıtıyla ilgili olarak, “Şu an itibariyle tam hızla 100-120 mil kadar daha yakıtı olduğu tahmin ediliyor” dedi.

Kaptan canlı yayına katıldı

Telefonla bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan deniz otobüsü kaptanı Cumhur Tuncer, deniz otobüsünün HPG tarafından kaçırıldığını ve patlayıcı olduğunu söyledi. Tuncer gemide, gemi mühendisi Hüseyin Karaaslan, Egemen Erdoğan ve Mehmet Göktaş’ın da personel olarak görev yaptığını sözlerine ekledi.

Kocaeli Valisi: “Gemidekiler iyi durumda”

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, yaptığı açıklamada, akşam saatlerinde İzmit-Gölçük seferini yapan yolcu vapurunda kaptanın bulunduğu bölüme giren bir kişinin kaptanı rehin aldığını söyledi. Vapurun kontrolünü ele geçiren kişinin İzmit Körfezi’nde vapuru dolaştırdığını dile getiren Topaca, “Vapuru kaçıranların bir kişi olduğu net değil. Sadece kaptanın yanında bir kişi var. Güvenlik güçlerimiz olayla ilgili inceleme başlattı. Mürettebatla birlikte vapurda 20 kişi var” dedi. Kocaeli Valisi Topaca, kaçırılan deniz otobüsündeki yolcuların sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise, “Gemide çoğu mesaiden çıkan 20 kadar yolcu bulunuyordu. Mürettebatla birlikte 23- 24 kişi bulunuyordu. HPG (PKK’nın silahlı kanadı) üyesi olduğunu, söylemiş. Daha sonra yeni isteklerde bulunabileceğini söylemiş. Kaptan yardımcısı ise silahlı bir kişi gördüklerini anlattı” dedi.

İlk kez deniz otobüsü kaçırıldı

Büyük kentlerde yaptığı eylemlerle tanınan PKK’nin şehir yapılanması olan HPG Türkiye’de yapılan ilk deniz otobüsü kaçırma eylemini üstlenmiş oldu.

İDO seferleri iptal

Kaçırılma haberi üzerine İstanbul ile Yalova arasında sefer yapan İDO’ya ait deniz otobüsü ve feribot seferleri iptal edildi.

Donanma alarma geçti

‘Kartepe’ adlı deniz otobüsü, kontrollü bir şekilde İzmit Körfezi’nden çıkış yapıp Marmara Denizi açıklarında Adalar yakınlarında dolaşırken, Donanma Komutanlığı’nın da bulunduğu Gölcük Deniz Üssü’nde alarma geçildi. Ayrıca Körfez boyunca sıralanan başta TÜPRAŞ olmak üzere parlayıcı ve patlayıcı depolama tesisi bulunan kuruluşlarda da alarma geçildi.

Öte yandan yakınları deniz otobüsünde olan yurttaşlar da Gölcük ve Karamürel ilçelerindeki iskelelere giderek bilgi almaya çalıştı. Karamürsel iskelesinde de sağlık ekipleri, olası gelişmelere karşı önlem aldı.

İmralı’da güvenlik arttırıldı

Kaçırılan ‘Kartepe’ deniz otobüsünün PKK lideri Abdullah Öcalan’ın hükümlü olarak bulunduğu İmralı’ya gitme ihtimaline karşı adada da geniş güvenlik önlemleri alındı. 5 mil yanaşma yasağı bulunan ve alarma geçirilen İmralı Adası çevresinde hücum botların hazır bir şekilde beklediği öğrenildi.

Gelişmelerin yakından takip edildiği İmralı Adası’nda, aralarında SAS komandolarının da bulunduğu yaklaşık bin asker görev yapıyor. İmralı Adası’nda cezaevi ve hizmet binalarının bulunduğu alan elektronik tel örgülerle çevrili.

Gemiden yakıt talebi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kaçırılan ''Kartepe'' deniz otobüsünün yakıtının bitmek üzere olduğunu, yakıt ve yiyecek talebinde bulunulduğunu bildirdi.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, ''Geminin yakıtı bitmek üzere. Yakıt ve yiyecek talebinde bulunuldu. Ayrıca gemide meydana gelen makina arızası için gerekli aletleri istediler. Konu değerlendiriliyor. Şu anda bizim için önde olan yolcuların güvenliği. Elimizde net olmayan bilgilere göre, gemide 19 kişi var. Şu anda kaptanla irtibat kuruyoruz'' dedi.

Geminin İstanbul Selimpaşa'nın 4-5 mil açıklarında bulunduğunu belirten Yıldırım, ''Niyetleri henüz net değil'' diye konuştu.

Yayınlara ara

Deniz otobüsünün kaçırılmasının ardından, canlı yayına geçen yayın kuruluşları, bir süre sonra yayınlarını kaldırdı ve saat başı bültenlerde sunmaya başladı. Terörle mücadele kapsamında örgüt propagandasının yapılmaması amacıyla yayınlara ara verilmesinin istendiği, İçişleri yetkililerinin medya yöneticileriyle bu yönde görüşmeler yaptığı iddia edildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89