• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 14 °C

Evren'i yargılamanın yolu var!

Evren'i yargılamanın yolu var!
Anayasa değişikliği ile darbecileri yargılamanın önü açıldı. Mağdurlar suç duyurusu hazırlığında. Peki ne olacak?

Anayasa değişikliğine evet oyu verilmesiyle birlikte geçici 15. madde kaldırıldı ve darbecilere yargı yolu açıldı. 12 Eylül darbesi mağdurları yapılan değişikliğin ardından yaşadıkları mağduriyetler nedeniyle darbecilerin yargılanması için dava hazırlıklarına başladılar.

Peki yargılama olacak mı? Darbenin mimarlarından 7. Cumhurbaşkanı “yargılama olursa intihar ederim” diye net tavrını ortaya koyarken hukukçular ikiye bölünmüş durumda. Hukukçuların bir bölümü, “zamanaşımı” ya da “af” nedeniyle darbecilerin ve onların kararlarını uygulayanların artık yargılanamayacağını, bu yüzden suç duyurusu ve davalardan sonuç alınamayacağını savunuyor.

İktidar partisi ve bazı hukukçulara göre ise top artık yargıda ve darbecileri yargılamanın yolu var. Bazı hukukçular darbe dönemi 80-83 yılları arası olduğu için zamanaşımı sorunu yok diyor. TBMM’nin AK Partili Adalet Komisyonu başkanı Ahmet İyimaya yargının önündeki üç yollu seçenek var. Bunlar sırasıyla şöyle:

1- Diyebilir ki bu sorumsuzluk maddesidir. Yürürlüğe girdiği an hükümle sonuçlar doğurmuştur ondan evvelki eylemlerin hukuka uygunluk nedeniyle dava konusu kılınması mümkün değildir. Bu yargılamaya izin vermez.

2- İkincisi bu sorumsuzluk normu değil, zaman aşımını işlemesini askıya alma normudur, zaman aşımını durdurma normudur. Zaman aşımı da işlemediğine göre engel norm da kalmadığına göre yargı yolu açılmış diyebilir. Ancak Türk yargısında bunu yapabilecek herhangi organ var mı bilemiyorum.

3- Üçüncüsü ise çok ileri bir yorum. Güney Amerika ve Yunanistan da bu yaşandı. Bu Anayasa değişikliği hüküm kaldırma içeriğinde ise “bu dönemi yargıla” anlamına gelir.

ZAMANAŞIMI SORUNU YOK

Geçici 15. madde ile, 12 Eylül 1980 ’den 6 Kasım 1983 ’te yapılan genel seçimlere kadar görev yapan Milli Güvenlik Konseyi, konsey dönemi hükümetleri ve Danışma Meclisi üyelerine karşı cezai, mali veya hukuki dava açılamayacağı düzenleniyordu. Bu maddenin yürürlükten kalkmasıyla savcıların 12 Eylülcüler hakkında soruşturma açmaları önündeki engel de kalkmış oldu.

Marmara Hukuk öğretim üyesi Prof. Ahmet Gökçen’e göre zamanaşımı sorunu yok. Yönetimin sivil iradeye geçtiği 1983’e kadar suç devam ediyor. Zamanaşımına bu nedenle 1983 yılından başlayarak bakılmalı. Bu durumda Kasım 1983 kabul edilirse zamanaşımı süresi 2013 Kasım ayına kadar uzuyor.

EVREN, ŞAHİNKAYA VE TÜMER DİKEN ÜSTÜNDE

Darbecilere yargı yolu açılırsa darbeyi yapanların arasında şu an hayatta olan Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya ve Nejat Tümer yargılanacak. Bülent Ulusu hükümetinde görev alan bakanlar ile Danışma Meclisi ’nde görev alan 160 kişiden hayatta olanların yargılanması da gündeme gelecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89