• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 12 °C

Esnafa yeni bir destek paketi geliyor

Esnafa yeni bir destek paketi geliyor
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dün 81 ilden gelen esnaf ve sanatkâr odaları birliği temsilcileri ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

Bakan Babacan, esnafa yeni bir destekleme paketi geleceğini açıkladı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu'nu ziyaret eden Babacan, esnaf ve sanatkâra destek için 7-8 ayrı kamu kuruluşunun çalıştığını müjdeledi.

Babacan, destekleri 1-2 hafta sonra ihtiyaç sahibi alanlara yönlendireceklerini aktardı. Dernek başkanlarının taleplerini not eden ekonominin patronu, "Sayın Başbakan'ımız ile görüşüp taleplerinizi ileteceğim. Çıkacak sonuca göre gerekli düzenleme yapılacak." dedi. Babacan ayrıca, "Devletin imkanlarının üzerinde popülizm içeren destekleri bizden beklemeyin. Daha sonra bunun bedelini hep birlikte ödüyoruz." uyarısında bulundu.

Hükümetin krize karşı aldığı tedbirlerin olumlu sonuçlar vermeye başladığını söyleyen Başbakan Yardımcısı Babacan, yeni bir güven ortamının kademe kademe oluşmaya başladığını aktardı. Türkiye'nin makro ekonomik yapısı ve finans sektörüyle uluslararası kuruluşlar tarafından krizden en hızlı çıkarak toparlanacak ülkelerin başında gösterildiğini vurgulayan Babacan, Türkiye'nin yine uluslararası değerlendirmelerde önümüzdeki 10 yıl boyunca en hızlı gelişecek ülkeler arasında gösterildiğini kaydetti. Dün 81 ilden gelen esnaf ve sanatkâr odaları birliği temsilcileri ile buluşan Babacan, halkı aldatmadıklarını söyledi. "Biraz kâğıt, biraz mürekkeple Merkez Bankası para bassın mantığı içerisinde değiliz." diyen Babacan, "Kâğıt da çok, mürekkep de ancak bunun sınırı yok. 2002 yılından bu yana kesinlikle halkımızı aldatmıyoruz. Çiftçiye, esnafa bol bol paralar verelim, arkasından Merkez Bankası para bassın. Biz bunu yapmıyoruz. Kaynakları idareli ve yerinde kullanmak zorundayız." şeklinde konuştu. Hükümetin esnaf ve sanatkârın yanında yer aldığına dikkat çeken Babacan, bütçeden destekler için önemli kaynak ayrıldığını söyledi. Aktarılan kaynakların bölük pörçük ve farklı programlara aktarıldığı için karşılık alınamadığını dile getiren Babacan, önümüzdeki dönemde bunların tek çatı altında toplanacağını kaydetti. Halk Bankası'nın desteklerinden 2002 yılından bugüne kadar 732 bin esnaf yararlanırken, kredi hacmi 153 milyon TL'den 3 milyar 600 milyon liraya çıktı. Esnafa kullandırılan kredinin faizinin yüzde 9'lara kadar gerilediğini ifade eden Babacan, "Esnaf başına limit de 5 bin liradan 50 bine çıkarıldı. Ancak kriz olmasına rağmen esnaf borcunu tam ve gününde ödüyor. Halkbank yüzde 98'lik oranla çalışıyor." dedi.

Esnafın sorunlarını not alan Babacan, "Başbakan'ımız ile görüşüp taleplerinizi ileteceğim. Çıkacak sonuca göre gerekli düzenleme yapılacak." ifadesini kullandı. Babacan ile esnaf özellikle kredi faizleri konusunda anlaşamadı. "Faizler yüksek" eleştirisine Halkbank'ın yüzde 9 faiz ile kredi kullandırdığı cevabını veren ekonominin patronuna esnaftan, "Kredi kefalet birliklerinin yüzde 60'ı kapalı ve kredi veremeyecek durumda. Bizim rakamla sizin verdiğiniz rakam uyuşmuyor." cevabı geldi. TESK Başkanı Bendevi Palandöken ise 19 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan sigara yasağının ertelenmesini istedi.

Esnafın talepleri

KOSGEB'in faizsiz kredi desteği sağlansın.
VERGİ ve sosyal güvenlik prim borçları
yeniden yapılandırılmalı.
YENİ işyeri açacak esnaf ve sanatkâra 5 yıl süreyle vergi indirimi sağlanmalı.
NAKLİYECİ esnafına indirimli akaryakıt verilmeli.
ŞOFÖRLERE KDV ve ÖTV alınmadan araçlarını yenileme imkânı sunulmalı.
ESNAFIN yanında çalışanların sosyal güvenlik priminde indirim yapılmalı.
ENERJİ fiyatlarında indirime gidilmeli.
PERAKENDE sektörüne yönelik yasal düzenleme yapılsın.
İŞYERİ açmaya sınırlandırma getirilmeli.
SOSYAL güvenlik prim oranları düşürülmeli.
SİGARA yasağı gözden geçirilmeli, ayrı yer uygulaması başlamalı.
GIDA imalatçılarındaki sorumlu yönetici uygulaması kaldırılmalı.
USTALIK belgesi sorunu ilgili bakanlıkların katılımı ile çözülmeli.
TAŞIMACILIK yetki belgesi ücreti ucuzlatılmalı.
BELEDİYELER ekmek fırını işletmemeli.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89