• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 13 °C

Eski MİT Müsteşarı: Sivil anayasa F-16'dan etkili

Eski MİT Müsteşarı: Sivil anayasa F-16'dan etkili
Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Öneş, Kürt sorununun çözümü için sivil bir anayasanın F-16'lardan daha etkili olduğunu söyledi.

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Uludere’de savaş uçakları tarafından 35 kişinin ölümüne yol açan olayda istihbarat zafiyeti gördüğünü söyledi.

Radikal gazetesine konuşan Öneş, “Benim eksik bulduğum istihbaratın kullanımında sorun var. Stratejik istihbarat yerel birimler (karakollar) tarafından teyit edilmeliydi” dedi. MİT’te ‘iç çekişme’ olduğu iddialarını ise doğru bulmayan Öneş, Kürt sorununun çözümü için yeni anayasanın fırsat olduğunu vurguladı.

Uludere olayında istihbarat zafiyeti görüyor musunuz?

Bu meseleye doğru cevap verebilmek için doğru bilgilere sahip olmak gerekir. Türkiye’nin güvenlik meseleleri tartışılırken geçmişten günümüze güvenlik kuruluş ve istihbarat kuruluşları arasında mesele olduğunu söyleyebiliriz. Vesayet sistemi azalıp, sivil otorite kontrolü geliştikçe çatışmaların azaldığını söyleyebiliriz.

İstihbarat kuruluşları arasındaki işbirliği geçmişe göre daha mı sağlıklı?

Görüntüler o şekilde. Bu görüntüye rağmen istihbarat ve güvenlik kuruluşları arasında her ülkede olduğu gibi yarışmanın, benzer konularda öne çıkmanın gayretlerinin olmasını da muhtemel görüyorum.

Başbakan, MİT tarafından yanıltılmış olabilir mi?

MİT’in içerisinde görebildiğim kadarıyla bir ikilem, farklı kamplar olduğuna dair hiçbir emare yok.

Müsteşara rağmen bu mümkün mü?

İhtimal vermiyorum. Olmasını mümkün görmüyorum. MİT’in içinde ikilik varmış gibi gösterme gayretlerinin niçin yapıldığını da sorgulamak gerekiyor.

Uludere olayı bir provokasyon olabilir mi?

Provokasyon iddiası bir varsayım. Önemle üzerinde durularak mutlaka ortaya çıkarılıp şeffaflıkla toplumla paylaşılması gereken bir husus. Ancak tüm bunlar demokratik adımlar atılması kararlılığı ve iradesini engelleyici olmamalı. Bu konu bahane olarak kullanılmamalıdır. ’PKK’yı imha edeceğiz, sonra meseleye bakacağız’ anlayışı bana göre çağdışıdır.

Bu olay Kürt sorununun çözümünü zora soktu mu?

Uludere olayının silahlı PKK hareketinin sonlandırılması yönünde geciktirici rol oynayabileceğini söyleyebiliriz. Entegre güvenlik stratejisiyle PKK’yı çökerterek sorunu çözme değerlendirmesinin yanlışlığını Uludere olayı bize hatırlatmıştır.Buradan PKK ile etkili güvenlik mücadelesi yapılmasın anlaşılmasın. Ayrımsız bir eşit vatandaşlık hukukunun hayata geçirilmesi gerçeğiyle karşı karşıyayız.

Barış için hâlâ şans var mı?

Kesinlikle. Toplumsal dinamikler, Anadolu medeniyetlerinin yarattığı çoğulcu kültürün kazandırdığı birlikte yaşama şartları her şeye rağmen bu meselenin olması gereken politikaların şekillendirilmesi durumunda sanılandan daha kısa sürede çözülebileceğine inanıyorum şahsen. Evrensel standartlarda anayasa bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

Çözüm için anayasayı fırsat olarak görüyorsunuz?

Elbette. Evrensel standartlarda bir anayasa, demokratikleşme, F-16’lardan daha etkilidir

Anayasada neler değişmeli?

Anayasada eşit vatandaşlık kavramı tartışmasız benimsenecektir. Hiçbir etnik unsura, inanç grubuna özel bir yer verilmemesi meselesi meselenin esasını oluşturmaktadır. Açıklıkla söylersek Atatürk milliyetçiliği gibi kavramların yer almaması gerekiyor. Kürtçe eğitimin de ihtiyaca göre şekillendirme düzenlemesi ihtiyaç duyulan husustur.

Af gündeme gelebilir mi?

Af meselesi böylesine sorunların yaşandığı süreçte yeni bir toplumsal sözleşmenin ortaya çıkarılması için faydalı ve yararlı olabilir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89