• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 4 °C

Eski Köy İsimlerinin Yasaklanmasına Tepki

Eski Köy İsimlerinin Yasaklanmasına Tepki
Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları, 91 köy tabelasındaki Türkçe isimlerin yanına Kürtçe isimlerin de yazılması kararının iptal ettirilmesine tepki gösterdi.

Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları, İl Genel Meclisi'nin 91 köy tabelasındaki Türkçe isimlerin yanına Kürtçe isimlerin de yazılması kararının Diyarbakır Valiliği tarafından iptal ettirilmesine tepki gösterdi.

Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, yasaklama kararını garip karşıladığını belirterek gerekçenin 'ülkenin bölünmez bütünlüğü' ile ilgisi olmadığını dile getirdi. Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Akyıl ise uygulamanın isim karışıklığına neden olmayacağını, tabelalarda Kürtçe isimlerin silinmesinin Türkiye'nin son yıllarda yakaladığı olumlu gelişmelere gölge düşüreceğini söyledi. 

Diyarbakır'da İl Genel Meclisi'nin aldığı karar doğrultusunda ismi değiştirilen 91 köyün eski ismi Türkçe tabelalarının yanına yazıldı. Türkiye'de 70 yıl önce isimleri değiştirilen köyler eski adlarına yeniden kavuştu. Diyarbakır Valiliği meclis kararını onaylamayarak iptali için İdare Mahkemesi'ne başvurdu. İdare Mahkemesi, İl Genel Meclisi'nin kararını iptal etti. Mahkemenin bu kararı, Danıştay tarafından da onandı. 

22305

Diyarbakır Valiliği yerleşik olan isimlerin toplu olarak değiştirilmesinin büyük bir karışıklığa yol açacağını ve adres kaosunun yaşanacağını savundu. Valilik, kararın "yok hükmünde" olduğu ve uygulanmasının hukuken imkansız olduğunu bildirdi. 

Valiliğin bu girişimi sonucu eski isimlerinin Kürtçe olarak yazılmasının yasaklanması Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden oldu. Diyarbakır Ticaret Borsa Başkanı Abdullah Akyıl, kararın Türkiye'de son yıllarda yaşanan olumlu gelişmelere gölge düşürdüğünü söyledi. Akyıl, "Bir tabelada Türkçe ve Kürtçe ismin olması karışıklığa neden olmaz, çünkü bölge halkı zaten bir köyü ya da kasabayı eski ismiyle tanıyor, biliyor. Adresin daha çabuk bulunmasına yardımcı bile olur. Yasaklama çözüm değil, güzel şeylerin önüne geçmedir diye düşünüyorum. Bu kararın yerinde bir karar olmadığını düşünüyorum." diye konuştu.

DİYARBAKIR BARO BAŞKANI AKTAR: İSİM DEĞİŞİKLİĞİ KÖY HALKINA SORULMALI

Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar isim değişikliğinin nasıl olacağının İl İdaresi Kanunu'nda çok açık olduğunu belirterek, bu kanun maddesinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. 

Aktar, "İl İdaresi Kanunu'nun ikinci maddesinde 'Türkçe olmayan ve iltibasa meydan veren köy adları değiştirilir' hükmü mevcut. Bu hükmün kaldırılması gerekiyor. Yani kanun değişikliği lazım. İkinci olarak valiliklere bir görev verilmeli, 6 ay ya da 1 yıllık süre içinde halkın talepleri alınmalı. Muhtar aracılığıyla köy halkına köyün adının değiştirilip değiştirilmemesi sorulmalı. Halk köyünün eski ismini istiyorsa bu tartışma konusu bile yapmadan değiştirmek gerekiyor." önerisinde bulundu. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 2009 yılının Ekim ayında başlatılan uygulama Diyarbakır'a bağlı 91 köyün tabelası Türkçe ve Kürtçe yazı yeni tabelalarla değiştirilmişti. Bazı köy isimleri tabelalarda şu şekilde yer almıştı: Büyükkadı (Qadiyamezın), Sarıkamış (Heftgermé), Erimli (Sımaqé), Süngüler (Baqewsaxerabe), Pınardüzü (Cırnık) ve Doğuçanakçı (Çanaqçiyaşerqé).

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89