• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 12 °C

Eşim o klibi şimdi çekse saldırıya uğramayacaktı

Eşim o klibi şimdi çekse saldırıya uğramayacaktı
'Demokratik açılım' çalışmalarına sanat camiasından peşpeşe destek açıklamaları geliyor. Bunlar arasında öyle biri var ki, hem sevinçli hem de biraz buruk.

'Demokratik açılım' çalışmalarına sanat camiasından peşpeşe destek açıklamaları geliyor. Bunlar arasında öyle biri var ki, hükümetin çalışmaları nedeniyle hem sevinçli hem de biraz buruk.

Merhum sanatçı Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, "10 sene önce eşim Kürtçe klip çekmek istediğini söyleyince saldırıya uğramıştı. Hayatta olsa ve isteğini şimdi dile getirse demokratik açılım böyle bir saldırıya izin vermezdi." sözleriyle bu burukluğu dile getiriyor. Gülten Hanım buna karşılık Türk demokrasisinin 10 yılda geldiği noktadan memnun. Açılımın orta ve uzun vadede engellenemeyeceği görüşünde. Protest müziğin sembol isimlerinden Ahmet Kaya, 11 Şubat 1999 tarihinde Magazin Gazetecileri Derneği'nin ödül gecesinde, "Yeni çalışmam için Kürtçe şarkı yapıyorum. Bir de klip çekiyorum. Ve bu klibi yayınlayacak yürekli insanların olduğunu biliyorum." demişti. Bu sözlerin ardından salon karışmış ve Kaya adeta linçten kurtulmuştu. Daha sonra Türkiye'yi terk eden sanatçı, yaklaşık 1 yıl sonra Paris'te hayatını kaybetmişti.

Kendisi gibi müzikle uğraşan eşi Gülten Kaya, yaşadığı bu acı hatıra nedeniyle 'açılım' çalışmalarına daha bir destek çıkıyor. Eşinin ölümü kadar, uğradığı saldırının acısını da içinden atamamış. Ahmet Kaya'nın 'vatan haini' ve 'bölücü' olarak itham edildiğini hatırlatıyor. "Bu süreçte hayatta olsaydı böyle bir muameleyle karşılaşmayacaktı." diye hayıflanıyor. "Çağa uygun demokratikleşme olmalı." diyen Kaya, demokratik açılıma ayak direyen güçlerin sonraki nesiller tarafından algılanmakta zorlanacağı öngörüsünde bulunuyor. Gülten Hanım, Ahmet Kaya'nın her dönemde farklı yaftalamalarla karşılaştığını dile getirirken, "Yaşasaydı, açılıma destek vereceği ve değerli bulacağı için bir kesim tarafından İslamcı olarak değerlendirilirdi." diyor.

Gülten Kaya, demokrasinin gelişmesi yönündeki en önemli engelin ise CHP ve MHP olduğunu iddia ediyor. Kaya'ya göre, açılıma hazır olmayanlar tasfiye olacak. Bunların başında da bu iki parti geliyor. "Ben CHP ve MHP'nin demokratik açılıma ayak diremesini projesiz ve politikasız olmalarına bağlıyorum. Söz sahibi olmaları gerekirken, yapılan iyi işleri engellemek için kamuoyu oluşturma peşindeler." diye konuşuyor. Açılım sürecinin uzun ve sancılı olacağını dile getiren Gülten Kaya, hemen bir açılım paketi görmek isteyenlere tepkili: "Hükümetin yaptığı ve doğru olan da açılım sürecinde bütün dinamiklerle görüşerek yapılmak istenen şeyin olgunlaşmasını sağlamak. Bizi bu düşünceye hazırlıyorlar. Hazır olamayanlar, belki de hiç hazır olamayacak olanlar var. Hazır olmayanlar tasfiye olacak. Hayata ilişkin hükümleri olmayacak."

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89