• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

Esed Moskova'da Putin'le görüştü

Esed Moskova'da Putin'le görüştü
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed, iç savaşın başladığı 2011 yılının Mart ayından bu yana ilk kez ülke dışına çıktı. Esed, dün akşam Moskova'ya giderek, Rus lider Vladimir Putin ile görüştü.

Kremlin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in Moskova'da, Putin ile bir araya geldiğini duyurdu. Moskova ziyareti, 2011'de Suriye'de ayaklanmanın başlamasından beri Esed'in bilinen ilk yurt dışı ziyareti oldu. Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre Esed, salı akşamı gittiği Moskova'da Putin'i, Suriye'deki son durumla ilgili bilgilendirdi, rejim güçlerinin harekât planları hakkında bilgi verdi. Sözcü Dmitry Peskov, Esed'in görüşmeden sonra Suriye'ye dönüp dönmediği hakkında bir açıklama yapmadı. 

Peskov; Esed ve Putin'in, "terörist gruplarla mücadeleyi" ve Rusya'nın hava saldırılarının devamını görüştüğünü söyledi.

Kremlin'in yayımladığı görüşme notlarına göre, Putin Rusya'nın Suriye'de siyasi çözüme hazır olduğunu ve barışçıl bir çözüm için diğer ülkelerle bu konuda 'yakından çalışabileceklerini' vurguladı. Rus lider, Suriye'de eski Sovyet Cumhuriyetleri'nden 4 bin yabancı savaşçının bulunduğunu söylerken, "Siyasi çözüm sürecinde sadece askeri harekatlara değil terörizmle savaşa da katkıda bulunmaya hazırız." diye konuştu.  Suriye'deki askeri gelişmelerin uzun soluklu bir siyasi çözümün temelini oluşturduğunu belirten Rusya lideri, sürecin tüm etnik, dini ve siyasi grupları kapsaması gerektiğini söyledi. 

Beşar Esed de Rusya'ya teşekkür ederken, "Suriye ve Suriye'nin bağımsızlığını savunduğunuz için teşekkürler. Rusya'nın attığı siyasi adımlar Suriye'deki krizin daha da büyüyüp trajik bir senaryoya dönüşmesini engelledi" dedi. 

60.jpg

"Esed'li geçiş planı" haberlerinin ardından Moskova ziyareti

Putin-Esed buluşması, Suriye'de '6 aylık Esed'li geçiş dönemi planı' haberlerinin konuşulduğu bir sırada gerçekleşti. 

Türk Dışişleri'nden bir yetkili, Cumhuriyet, Hürriyet, Hürriyet Daily News ve Yeni Şafak köşe yazarlarına IŞİD karşıtı koalisyon ülkelerinin Suriye’de yeni bir geçiş dönemi için yaptığı planın ayrıntılarının netleştiğini söylemişti.

Söz konusu gazetelerde yazan plana göre, altı aylık bir geçiş süreci öngörülüyor. Bu süreçte Esed ‘sembolik’ Cumhurbaşkanı olarak görevde kalacak. Yetkileri geçici yönetim organına devredilecek. İstihbarat, savunma, hava kuvvetleri gibi kritik alanlardan Esed sorumlu olmayacak.

Köşe yazarlarına göre, altı aylık geçiş döneminin sonunda Esed’e ne olacağıyla ilgili de soru işaretleri var. Rusya henüz bir yanıt vermediği için, altı ayın sonunda Esed’in görevi bırakacağı nasıl garanti edilecek henüz netlik kazanmadı. Ancak Rusya Esed’e savaş suçlarından yargılanmama ve ailesinin güvenliği ile ilgili kimin, nasıl güvence vereceği sorusu üzerinde duruyor.

Esed ve ailesini geçiş dönemi sonunda Rusya’nın alması önerisine ise Rusya “Kesinlikle olmaz. Esed’i biz alırsak, Batı’yla ilişkilerimize yeni bir gündem maddesi eklenmiş olur” diyerek karşı çıkıyor. (Reuters)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89