• BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 7 °C

Esed, Kaddafi’ye ihanet etmiş!

Esed, Kaddafi’ye ihanet etmiş!
Suriye lideri Esed’in, Şam’a yönelik siyasi baskının azaltılması karşılığında Fransa’ya, Kaddafi’nin uydu telefonunun numarasını verdiği iddia edildi.

Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin öldürülmesinde Esed rejiminin parmağı olduğu iddia edildi. İngiliz Telegraph gazetesinin Libyalı üst düzey bir istihbaratçıya dayandırdığı haberine göre Kaddafi’nin öldürülmesiyle sonuçlanan operasyonda eski Libya lideriyle ilgili istihbaratı Fransa’ya, kendi rejimini korumak isteyen Suriye hükümeti sağladı.

Libya Ulusal Geçiş Konseyi dış istihbarat biriminin eski başkanı Rami El Ubeydi’nin iddiasına göre, uluslararası toplumun dikkatinin Libya’dan Suriye’deki vahşete kayması üzerine Esed, Fransa’nın Şam’a yönelik baskısını azaltması karşılığında Kaddafi’nin uydu telefonu numarasını Paris’e iletti.

Kaddafi’nin son kalesi olan memleketi Sirte’de faaliyet gösteren Fransız ajanlar, Suriye hükümetinden edindikleri bilgi sayesinde Libya liderine tuzak kurmayı başarabildi.

“Fransız istihbaratının Kaddafi’nin öldürülmesinde doğrudan rol oynadığını” dile getiren Ubeydi, “Tutuklanması için talimat verdiler, canlı teslim edildiği sürece kan revan içinde kalacak kadar dövülmesi umurlarında değildi” dedi. Fransız istihbaratının Kaddafi’nin İridyum uydu telefonunu izlemeye başladıklarını anlatan Ubeydi, Libya liderinin rejimin önemli isimlerinden Yusuf Şakir ve Suriye’deki Filistinli militan lider Ahmed Cibril ile telefon bağlantısı kurmasıyla çok önemli bir aşama kaydettiklerini söyledi. Bu sayede Kaddafi’nin yerini tam olarak tesbit etmeyi başaran Fransa istihbaratı hareketini takibe almaya başladı. Ubeydi’nin anlattığına göre, tuzak planından haberdar edilen Sirte’deki İngiliz ve Türk istihbaratçılarına rağmen bu, “Tam anlamıyla bir Fransız operasyonu”.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin hem NATO liderliğindeki Libya operasyonu hem de Esed rejimine yönelik uluslararası baskılar konusunda önemli bir rol oynadığına vurgu yapılıyor.

Cibril de Fransız ajanı demişti

Diğer yandan Ubeydi’nin iddiaları, Libya’da geçiş dönemi başbakanı Mahmud Cibril’in haftasonu, “Kaddafi’nin yabancı bir ajan tarafından öldürüldüğü” yönündeki açıklamalarını da destekler nitelikte. Libya’nın en büyük partilerinden birinin liderliğini yapan Cibril, Kaddafi’nin “milislerin arasına karışan bir yabancı gizli servis ajanı” tarafından öldürüldüğünü iddia etmişti. İtalyan Corriera della Sera gazetesi de Trablus’taki Batılı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, “söz konusu yabancı ajanın kesin Fransız olduğunu” yazmıştı.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89