• BIST 9079.97
  • Altın 2305.159
  • Dolar 32.3148
  • Euro 35.0942
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

Esed bak git!

Esed bak git!
ABD Dışişleri Bakanı Clinton İstanbul’dan Suriye lideri Beşşar Esed’e seslendi: Ülkeyi terk et.

Terörle Mücadele Küresel Forumu Koordinasyon Komitesi’nin Conrad Otel’deki toplantısının ardından eşbaşkanlar Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ortak basın toplantısı yaptı. Clinton açıklamasında, “Suriye Esed gidene kadar huzurlu bir ülke olmayacak, olamaz” dedi.

Önceki gün Hama’da yaşanan, 78 kişinin öldüğü katliam için, “Rejimin sponsorluğunu yaptığı bu vahşet açıkça vicdansızlıktır” diyen Clinton, Suriye lideri Esed’in zalimliğini ve düzenbazlığını ikiye katladığını belirterek “Suriye, Esed gidene kadar, huzurlu, istikrarlı ve tabii ki demokratik olmayacak, olamaz” dedi. ABD Dışişleri Bakanı “Esed iktidarı bırakıp ülkeyi terk etmeli” ifadelerini kullandı.

“Muhalafeti örgütlemek ve sonra yoğunlaşmak için daha fazlasını yapmalıyız” diyen Clinton, Suriye’nin içinde geçiş konusunda ikna edilmesi gereken pek çok kişinin olduğunu belirtirken, Esed karşıtları güçleri de kapsayıcı demokratik ve temsiliyeti güçlü Esad-sonrası dönem fikri etrafında biraraya gelmek için daha fazla çabalamaya çağırdı.

Clinton, Moskova’ya bir heyet göndereceğini, cuma günü de Annan’la görüşeceğini söylerken Annan Planı’na son desteğin verilmesi gerektiğini, öte yandan ABD için İran gibi bir ülkenin müzakerelere katılımcı olamayacağını söyledi. Suriye için Yemen örneğini veren Clinton, “Bazı zorluklar var. Uluslararası çabalarla geçiş süreci Yemen’de bir yıldan fazla sürdü” diye konuştu.

Askerî müdahale hemen değil

Davutoğlu ise Annan Planı’nın bir çok kez ihlal edildiğini belirterek, “Planı takvimlendirme ihtiyacı ortaya çıkmıştır” dedi. Davutoğlu askerî müdaheleye ilişkin bir soruyu ise “Diplomasiyi sonuna kadar kullanacağız... Diplomasinin tıkandığı yerlerde de bütün alternatiflerin, özellikle sivil halkın korunması yönünde ve kendi sınır güvenliğimiz bağlamında bütün senaryoların düşünülmesi lazım” şeklinde yanıtladı. Dışişleri Bakanı ayrıca, “Bundan kastım hemen bir askerî müdahale gibi bir yaklaşım olarak algılanmasın fakat gidişin çok yoğun bir iç çatışmaya doğru gitmesi görüntüsü veriyor” dedi.

Erdoğan: Esed artık gidicidir

Başbakan Erdoğan, Suriye’deki gelişmelerle ilgili olarak, “Her geçen gün Suriye’de muhalif kesim bana göre ilerliyor. Ama Beşşar sadece yanında birkaç ülkenin desteği ile ayakta durmaya çalışıyor” dedi. Hama’daki son katliamla ilgili konuşan Erdoğan, “Beşşar Esed gidici olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi. Bu arada ABD de, Hama’da 78 kişinin öldüğü saldırıyı kınadı. Beyaz Ev’den yapılan açıklamada “Şam yönetimine verilen desteğin çekilmesi” çağrısı yapıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89