• BIST 9506.12
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 12 °C

Esad'ın vaatleri yetmedi, eylemler yayılıyor

Esad'ın vaatleri yetmedi, eylemler yayılıyor
AFP’ye bilgi veren bir insan hakları savunucusu, saldırı soncunda çok sayıda kişinin öldüğünü bildirdi. El Cezire televizyonu ise 20 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar El Esad’ın reform vaatleri ardından bugün eylemler ülkenin birçok yerine yayıldı. Dera’ya doğru yürüyen protestoculara silahlı müdahale oldu, çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Muhalefetin “Onur Günü” çağrısı üzerine eylemler bugün ülkenin bir çok yerine sıçradı. Facebook üzerinde “Suriye Gençlik Birliği” adına yayınlanan bir bildiride de Devlet Başkanı Beşar El Esad ile bu rejimin üyelerinin istifası istendi. Suriye gençliği, tüm halk bileşenlerinin içerisinde yer aldığı bir geçici hükümet kurulması çağrısında bulundu.

26908

SANAMEYN’DE SİLAHLI SALDIRI, 20 ÖLÜ

Sanameyn’den Dera’ya doğru yürüyen halka ateş açıldığı bildirildi. Bu kent Dera’nın 40 km kadar kuzeyinde bulunuyor.

AFP’ye bilgi veren bir insan hakları savunucusu, saldırı soncunda çok sayıda kişinin öldüğünü bildirdi. El Cezire televizyonu ise 20 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

DERA’DA BİNLER YÜRÜDÜ

Geçen hafta Cuma gününden bu yana protesto gösterilerinin yaşandığı ve 100’ü aşkın kişinin hayatını kaybettiği Dera kentinde bugün yine binlerce kişi sokaklara çıktı. Son günlerde hayatını kaybedenlerin cenaze törenlerine katılan Dera halkı, daha fazla özgürlük isteyen sloganlara attı.

EYLEMLER ŞAM’A SIÇRADI

Dera eylemcilerine destek amacıyla başkent Şam’da da 200’ü aşkın kişinin katıldığı bir gösteri düzenlendi. Hamadiye pazarına doğru yürüyen eylemciler, “Dera Suriye’dir”, “Kedimizi Dera için feda ederiz”, “Allah, Suriye, özgürlük, hepsi bu” şeklinde sloganlar attı. Suriye istihbaratının en az 5 göstericiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Şam’daki rejim yanlısı bir gösteride de eylemciler Esad için “Kana kan, canan can seninleyiz”, “Allah, Suriye, Beşar, hepsi bu” şeklinde sloganlar attı.

Şam’da ayrıca 200 kadar eylemcinin de Es Saura sokağına kadar yürüdü ancak burada polisin şiddetli müdahalesine maruz kaldı. En az bir göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.

LAZKİYE, RAKKA, ZABADAN, BANİYAS…

Dera yakınındaki Dael köyünde de Cuma namazı ardından araçlar korna çalarak protesto yaparken, yüzlerce kişi sokaklara çıkarak “Dael ve Dera aşağılanamayacak” sloganı attılar.

Duma’da da binlerce kişi Dera halkı ile dayanışma gösterisinde bulundu. Ayrıca kıyı kenti Lazkiye, kuzeydeki Rakka ve batıdaki Zabadan’da da gösteriler yapıldığı bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 3 bin kadar eylemcinin de Şam’ın 250 km kuzey batısında bulunan Baniyas kentinde gösteri yaptığını duyurdu.

REFORM VAADİ

Bu eylemler Suriye Devlet Başkanı Başar Esad’ın Perşembe günü reform açıklaması ardından geldi. Suriye’de halkın artan tepkiler karşısında Esad, eylemlerin yayılmasının önüne geçmek için memurların maaşının derhal arttırılmasını öngören kararnameyi onayladı. Kararnameye göre 200 doların adlında olan ücretler yüzde 30, 200 doların üzerinde olanlar ise yüzde 20 arttırılacak.

Şam’da basın toplantısı düzenleyen Esad’ın danışmanı Busayna Şaban ise, Suriye’nin olağanüstü hal yasasını kaldırmayı öngördüğünü belirterek, yolsuzluğa karşı mücadele için “etkili mekanizmalar” uygulamaya koyacağını bildirdi.

Öte yandan ölümlere sebebiyet verenlerin cezalandırılması için bir soruşturma komisyonu kurulduğu bildirildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89