• BIST 8977
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • İstanbul 22 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 11 °C

Esad’ın Amerikalı akıl hocası

Esad’ın Amerikalı akıl hocası
WikiLeaks’in Suriye dosyaları, Amerikalı halkla ilişkiler uzmanı Mike Holtzman’ın Esad’a sunduğu kriz iletişimi tavsiyelerine ışık tuttu: First Lady sahneye çıkmalı

WikiLeaks’in Suriye dosyaları kapsamında yayınlanan ilk belgeler ABD’nin Şam yönetimine yönelik söylemleri giderek sertleşirken, Beşşar Esad’ın “akıl hocası”nın da bir Amerikan grubu, halkla ilişkiler alanında lider şirketlerden Brown Lloyd James olduğunu ortaya koydu. Suriye’de ayaklanmaların hemen öncesinde seçkin uluslararası dergilerde Beşşar Esad ve eşi Esma’ya “modern bir çift” imajı verildiği röportajların perde arkasındaki ismin de şirketin uzmanlarından Mike Holtzman olduğu belirtiliyor.

11 Eylül saldırıları sonrasında da medya ile kriz masası arasındaki ilişkileri yöneten Holtzman halkla ilişkiler sektörünün en önemli isimlerinden biri olarak görülüyor. Beşşar Esad’in iletişim danışmanı Şeherazad Caferi de Holtzman’ın yanında bir süre staj yahmış bir stajyeriymiş. Yazışmalar Holtzman’ın ayaklanmalardan bir ay önce 9 şubat 2011’de Şam’a gelerek bir opera gösterisini bizzat Esma Esad’in yanındaki koltukta izlediğini ortaya koyuyor.

“Dış dünya yumruğu görüyor”

Deneyimli halkla ilişkiler uzmanı ayaklanmaların başlamasından iki buçuk ay sonra, 19 mayıs 2011’de Esma Esad’in asistanı Feras Kallas’a yürütülmesi gereken kriz iletişimi ile ilgili kapsamlı bir yol haritası sunmuş. İşte satırbaşları:

» Beyaz Ev rejimi destekliyor: “Suriye’deki gösterilerin başından bu yana ABD’nin yaptığı açıklamalar göz önüne alındığında, Obama yönetiminin Suriye’deki lider kadrosunun ayakta kalmasını istediği aşikâr. (...) Ancak son haftalarda ses tonu giderek yükseliyor. ABD’nin Suriye’ye yönelik tavrını yeniden değerlendireceği bir eşiğe yaklaşıyor olabiliriz.”

» Yumruk da lazım, açık el de: “Suriye iletişimi iki eliyle sağlıyor. Biri reform, diğeri ise kamu düzeni sunuyor. Kamu düzeni yumruktur. Reform ise açık bir el. Şu an dış dünya ve çoğu Suriyeli yalnızca yumruğu görüyor, açık elden on kat daha büyükmüşçesine. Oysa her ikisinin daha iyi dengelenmesi gerekir.”

» Esma büyük koz: First Lady mutlaka oyunun içinde olmalı. Ekselansları kadar popüler, kabiliyetli ve Suriye halkının taleplerine hassas bir figürün böylesine bir kriz ortamında görünmemesi çok göze batıyor. Kilit nokta aynı zamanda hem güç göstermek hem empati kurabilmek.

» Ateş açanlar cezalandırılsın: Liderlik talimatlarını ihlal eden birliklerin cezalandırılması / görevden alınması / soruşturulması konusunda kamuoyu önünde net bir tavır sergilenmeli.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89