• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Esad'dan Türkiye'ye: Bir avuç Körfez parasıyla...

Esad'dan Türkiye'ye: Bir avuç Körfez parasıyla...
Suriye Devlet Başkanı Esad, ''Türkiye gibi büyük ülkenin bir avuç Körfez parasıyla ayarlanması acı...'' dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ülkesinde 'terörü doğrudan destekleyen' taraflar arasında Türkiye'yi de saydı. Esad'ın Rus İzvesitya gazetesine verdiği röportaj, resmi haber ajansı SANA'da yayınlandı. 

Krizin ilk 2 yılında Katar'ın, şimdi de Suudi Arabistan'ın bu süreci finanse ettiğini öne süren Beşşar Esad, "Açık konuşmak gerekirse Suudi Arabistan'ın para vermekten başka yapacağı bir şey yok. Sadece parası olanlar bir medeniyet kurup geliştiremezler. Suudi Arabistan, ne kadar paraya hükmettiğine bağlı olarak politikasını uygulamaya koyuyor." dedi. 

Türkiye gibi stratejik konuma ve liberal topluma sahip olan büyük bir ülkenin, gerici düşünceye sahip Körfez ülkesinden gelen bir avuç ayarlanmasının acı olduğunu söyleyen Esad, bu durumun sorumluluğunun da Türk halkına değil başbakana ait olduğunu öne sürdü. 

ABD'YE VİETNAM HATIRLATMASI 

Vietnam hatırlatmasını yapan Beşşar Esad, "Savaş açabileceklerine şüphe yok ama bunun nerelere yayılacağını ya da nasıl sona ereceğini tahmin edemezler. Uydurdukları tüm senaryoların kontrollerden çıktığı gerçeğini görüyorlar." dedi.

Beşşar Esad, kimyasal silah suçlamasının tamamen siyasi olduğunu, Suriye Ordusu'nun teröristlere karşı kazandığı başarıları geri çevirmek için ortaya atıldığını söyledi. Rus İzvestiya gazetesine mülakat veren Esad, ABD yönetiminin önce suçlamayı yaptığını ve sonra delil toplamaya başladığını ifade etti.

"Teröristlerin kimyasal silah kullanacağından Batılıların haberdar olduğuna dair şüphelerimiz var." diyen Esad, BM denetçilerinin inceleme sonuçlarının, belli büyük güçlerin çıkarlarına göre yorumlanabileceği endişesini dile getirdi. BM denetçilerini Rusya ile istişarelerden sonra kabul ettiklerini hatırlatan Beşşar Esad, "Tabii ki sonuçların Amerika ve Batı politikalarına hizmet edecek şekilde yorumlanmasının Rusya tarafından engellenmesini bekliyoruz." dedi.

Ülkesinde El Kaide ve bazı kanun kaçaklarına karşı savaştıklarını savunan Beşşar Esad, Batı'nın Vietnam Savaşı'ndan ders alıp almadığını sorguladı. Terörün istenildiği zaman kullanılan bir kart olmadığını ifade eden Esad, "Terör bir akrep gibidir. Beklenmedik bir anda sizi de sokabilir. Suriye'de terörü desteklerken Mali'de onunla mücadele edemezsiniz. Ya da Çeçenistan'da desteklerken, Afganistan'da onunla savaşamazsınız." ifadelerini kullandı. 

Beşşar Esad, “Rusya, özellikle Suriye konusunda AB ve ABD politikalarına karşı çıkıyor. Rusya bu konuda anlaşma yoluna giderse ne olur? Böyle bir senaryo mümkün mü?” şeklindeki soruya cevap verdi.

Rusya’nın ileri sürüldüğü gibi anlaşma yoluna gidecek olsa, tablonun bazı Rus yetkililer için bile bulanık olduğu iki yıl önce bunu yapacağını savunan Beşşar Esad, “Şimdi tablo gayet net. O zaman anlaşma yoluna gitmeyen bir Rusya, şimdi bunu yapacak değildir.” dedi.

S-300 füzelerinin Suriye’ye teslim edilip edilmediğini sorulması üzerine Esad, bunların çok gizli bilgiler olduğunu söyledi. İmzaladığı tüm anlaşmalara sadık kalan Rusya’yı ABD, Avrupa ya da Körfez ülkelerinin etkileyemediğini söyleyen Beşşar Esad, “Rusya, kendini ve halkını savunması için Suriye’ye gerekli her şeyi tedarik etmeyi sürdürüyor.” ifadelerini kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89