• BIST 9441.89
  • Altın 2500.822
  • Dolar 32.5968
  • Euro 34.7549
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 6 °C

Eruygur'dan 'Örtülü Ödenek' Vurgunu!

Eruygur'dan 'Örtülü Ödenek' Vurgunu!
Şener Eruygur'un Jandarma Genel Komutanlığı döneminde kendisine tahsis edilen 14.3 milyon liralık örtülü ödeneği, yasaya aykırı olarak kullanıldığı tespit edildi.

Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri Şener Eruygur'un Jandarma Genel Komutanlığı döneminde kendisine tahsis edilen 14.3 milyon liralık örtülü ödeneği kullanma biçimini hukuki açıdan masaya yatırdı. Örtülü ödeneğin yasaya aykırı olarak İçişleri Bakanı'nın bilgisi dışında kullanıldığını tespit eden müfettişler, "Haberalma harcamalarında özellikle cihaz, alet vb satın almalarda İçişleri Bakanı'nın izni gerekmesine rağmen, 2002-2004 döneminde satın alınan cihazlarla alakalı bir bakanlık onayının bulunmadığı ve bundan ötürü yapılan harcamaların mevzuata aykırı olduğu" sonucuna vardı.

Mülkiye müfettişleri ayrıca Jandarma Genel Komutanı tarafından onaylanarak yürürlüğe giren "Haberalma Ödeneğinin Sarf Yetkileri ve Kullanma Esasları Yönergesi"nin de yine İçişleri Bakanı'nın onayı alınmadığı için hukuken geçerli olmadığına işaret ederek, Eruygur'un yaptığı tüm harcamaların yasadışı olduğunu ifade etti. Müfettişler, istihbarat faaliyetiyle ilgisi olmayan harcamaların Şener Eruygur açısından hukuki sorumluluk doğurduğunun da altını çizdi.

Psikolojik savaş...

Ak Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılında Jandarma Genel Komutanlığı koltuğuna oturan Orgeneral Şener Eruygur'un İçişleri Bakanlığı tarafından kendisine tahsis edilen örtülü ödenek ile hükümet karşıtı faaliyetleri finanse ettiği öne sürülmüştü. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın talebi üzerine harekete geçen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) uzmanları bir kamu bankasına yatırılan örtülü ödeneğin yasadışı dinleme, psikolojik savaş ve diğer örtülü faaliyetlerde kullanıldığını ortaya konmuştu. Bankalar Yeminli murakıpları tarafından hazırlanan raporlarlarda da örtülü ödenek ile hükümet karşıtı yayınların finanse edildiği öne sürülmüştü. Ergenekon sanıklarından Ergun Poyraz'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'ı hedef alan kitaplarının örtülü ödenekten finanse edildiği iddia edilmişti.

Yasadışı dinleme...

Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) ve BDDK, örtülü ödeneğin önemli bir bölümünün yasadışı dinleme yapmak için cihaz alımında kullanıldığını da rapor etmişti. Uzmanlar, Mehmet Sanibal ve Hakan Şanlı'nın yöneticisi olduğu REM Dış Ticaret'in Jandarma Genel Komutanlığı adına yurtdışından dinleme cihazları temin ettiğini ve bu cihazların parasının örtülü ödenekten temin edildiğini de bildirdi. Cihazlara ödenen 5.3 milyon liranın hangi gerekçeyle ödendiğine dair evraklar ise bulunamamıştı. (Vatan)

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89