• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Ersöz'den belgeleri yaktık itirafı!

Ersöz'den belgeleri yaktık itirafı!
Hastanede odası aranan Ersöz 'Harcama belgeleri imha edildi, imha emrini de komutan verdi' dedi

Ergenekon savcıları, davanın ikinci iddianamesinde '2003 - 2004 yıllarındaki darbe planları çerçevesinde harcandığı' öne sürülen Jandarma Genel Komutanlığı'nın 'örtülü ödeneği'ni yakın takibe aldı. Ergenekon davası tutuklusu olan dönemin Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanı, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'e o dönem alınan 'dinleme cihazları ve frekans bozucularla' ilgili detaylar soruldu.

Hastane odasında sorgulanan Ersöz, kendisinin satın alma yetkisinin olmadığını söylerken, örtülü ödenekten yapılan harcamalarla ilgili belgelerin imha edildiğini açıkladı.

Ergenekon davasının ikinci iddianamesinde yer alan Mali Suçları Araştırma Komisyonu (MASAK) raporlarında Rem Mümessillik ve Dış Ticaret A,Ş. Cambridge Lake LTD. şirketi yetkilisi Hakan Şanlı'ya yapılan ödemelerle ilgili bilgiler vardı. İddianamede bu şirketler 'dinleme cihazları ithal eden şirket' olarak belirtilmişti. Şanlı'nın hesabına Eruygur'la birlikte dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın hesaplarından yüklü miktarda para aktarıldığı belirtilen raporlarda, Şanlı'nın hesabına aktarılan paranın kaynağının açıklanmadığı ve yapılan alışverişin de faturalandırılmadığı vurgulanıyordu. Ayrıca bu dönemde yapılan harcamalarla ilgili belgelerin de imha edildiği ifade ediliyordu.

Örtülü ödenek baskını

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) hazırladığı bir raporda ise Eruygur'un Ziraat Bankası'nda 39 hesabı olduğu, bu hesaplardaki 7.5 milyon liranın beş kişinin (Mehmet Sanibal, Recep Cömert, Şükrü Muammer Soner, Sedat Kıyak, Mustafa Cem Beyazıt) hesabına aktarıldığı ve akibetinin belli olmadığı belirtiliyordu.

Bu kapsamda 2002-2004 yıllarında Jandarma Genel Komutanlığı'nın 'örtülü ödeneğinin Ergenekon lehine kullanıldığı iddialarını incelemeye alan Ergenekon savcıları, önceki gün harekete geçti. Eruygur döneminde yapılan harcamaları gösteren belgelerin imha tutanaklarında imzası olan eski İstihbarat Daire Başkanı Ersöz'ün ifadesi, tedavi gördüğü İstanbul Tıp Fakültesi'ndeki odasında alındı. Ayrıca Ersöz'ün hastanade kaldığı odayla birlikte kayınvalidesinin evi gibi yakınlarının adreslerinde de aramalar yapıldı.

Fiyat farkına ne oldu?

Savcılar hastane odasında sorguladıkları Ersöz'e Teftiş Kurulu Bakanlığı'nın 4 Aralık 2009 tarihli raporuna rapanarak, Rem Mümessillik ve Dış Ticaret A,Ş. Cambridge Lake LTD. şirketleri ve Mehmet Sanibal, Sencer Özkan Hakan Sanlı, Dean La -vey isimli kişilerle ilgisini ve harcamaları sordu. Sözkonusu raporda Rem Mümessillik ve Dış Ticaret A,Ş. aracılığıyla alınan techizatla ilgili ödemeler ile bu şirketin mümessili olduğu yabancı tedarikçi Cambridge Lake LTD. şirketlerinin almış olduğu miktar arasında fiyat farkı olduğu belirtiliyordu. Raporda, Rem Mümessillik ve Dış Ticaret A,Ş'nin komisyon aldığı öne sürülüyordu. Ersöz iddialarla ilgili şunları söyledi:

Jammer alımında iskonto: Hakan Şanlı'yı İstihbarat Başkanı olarak görev yaptığım dönemde, Jandarma Genel Komutanlığı'na alınması planlanan frekans bozucu 'jammer cihazının' fiyatıyla ilgili görüşmede tanıdım. Kendisinin teklif ettiği fiyattan iskonto yapılması konusunda görüştüm. 5 bin dolar gibi bir iskontoyu kabul etti. Bunun dışında görüşmedim. Diğer isimleri tanımıyorum. Rem Mümessillik ve Dış Ticaret A.Ş. Cambridge Lake LTD. şirketleriyle hiçbir ilişkim, görüşmem olmadı.

Alım yetkisi komutanda: Haber alma ödeneği olan 830 harcama kalemindeki tüm alım işlemleri Jandarma Genel Komutanı'nın yetkisiyle yapılır. Biz sadece karargah işlemlerini yaparız, bazı ihtiyaçları belirler, kendisine bildiririz. Bizim bir alım yapmamız söz konusu değildir. İl jandarma komutanlıkları teknik araç, techizat ihtiyaçlarını genel komutanlığa bildirir. Teknik personel birliklerde ihtiyaç fazlası araç gereç bulunup bulunmadığını araştırır. Piyasadan uygun şartlarda temin edilecek malzemenin niteliklerini tespit eder, komuta katına bildirir.

Genel komutan ve kurmay başkanı alınması planlanan aracın bir örneğini mutlaka görür, inceler, uygun görürse 830 harcama kaleminden bu ödemeyi yaparak alım gerçekleştirilir. Benim bu tür alımlardaki fonksiyonum karargâh hizmeti olarak ifade ettiğimiz teknik personel tarafından hazırlanan raporların komuta katına sunulmasından ibaret. Dolayısıyla 830 harcama kaleminden istihbarat başkanı sıfatıyla herhangi bir harcama yapmam söz konusu değildir. Böyle bir yetkim ve istihbarat başkanlığının zaten böyle bir kasası yoktur.

Tutanaklar imha edildi: 2002- 2004 yıllarına ait haberalma ödeneğinin kullanılmasına ilişkin belgelerin bir tutanakla imhasına karar verildiği ve imha edildiği doğrudur. 2004 yılının temmuz- ağustos aylarında Eruygur'un emekliye ayrılacak olması nedeniyle onun dönemine ait haberalma ödeneğinin harcanmasıyla ilgili belgeler imha edilmiştir. Böyle bir imha gerçekleştirdiğimizi ve tutanak altına aldığımızı hatırlıyorum. Bir önceki jandarma genel komutanın dönemini incelediğimde aynı işlemin yapıldığını tüm belgelerin imha edildiğini görünce, 2004 yılında aynı usul takip edilerek haber alma ödeneğinin tüm defter ve kayıtları imha edilmiştir.

Emekli astsubaya gözaltı

Bu arada harcamalarla ilgili belgelerin imha tutanaklarında imzası olanlar ve Ergenekon sanığı eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un hesabından para aktarılan isimler Ergenekon savcılarınca ifadeye çağrıldı. Bu isimlerden Ergenekon'un tutuklu sanıklarından emekli Albay Hasan Atilla Uğur ile emekli Korgeneral Hakkı Kılıç, o dönem jandarma olan eski asker Recep Cömert ve Adnan Sezer dün İstanbul Adliyesi'nde ifade verdi. Emekli Korgeneral Hakkı Kılınç, çıkışta, "Ortada mercimek tanesi kadar sorun yok, siz büyütüyorsunuz" dedi. Recep Cömert gözaltına alınarak Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Eruygur'un sağlık gerekçesiyle ifade vermeye gitmediği öğrenildi.

Levent Ersöz ve yakınlarına ait 10 ayrı yere yönelik operasyonda iki ruhsatsız tabanca, bir susturucu, bir mektup ile çok sayıda dijital ve yazılı doküman ele geçirildiği belirtildi.

İddia: Şener Eruygur 7.5 milyonu bölüştürdü

Ergenekon davasının 'ikinci iddianamesi' ve eklerinde 2003 - 2004 yıllarında Jandarma Genel Komutanlığı'nın harcamalarına ilişkin iddialar yer alıyor. İddianameye göre Hakan Şanlı'nın sahibi olduğu Rem Mümessillik ve Dış Ticaret AŞ., Cambridge Lake Ltd. ile Emta USA. Inc. isimli yabancı şirketlerden 'sinyal bozucu - jammer', dinleme cihazı alıp, yurtiçinde sattı. İncelemelerde Şanlı'nın 2002-2004 yıllarında Jandarma Genel Komutanlığ'na da cihaz sattığı belirlendi. Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan Şanlı'ya bu alışveriş sorulunca Şanlı şu ifadeyi verdi:

"Eryugur'un jandarma komutanı olduğu dönemde internet takip sistemi sattım. Tahminime göre dört sistem sattım. Bunlardan birisi ODTÜ'ye, birisi Mecidiyeköy'e, birisi de Ankara Ulus çıkışına takıldı. Bu cihazların tanesi 300 bin dolardı. Eryugur ile yaptığım ticaret 1 milyon 50 bin dolar civarındaydı. O tarihlerde sattığım malzemeler için herhangi bir fatura düzenlenmedi. Bana malzemelerin 'örtülü ödenekten alındığı', gizli olduğu ve ulusal güvenliği ilgilendirdiği söylendi. Banka hesabıma paraların nereden aktarıldığını bilmiyorum. Ancak İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan Recep Başçavuş isimli bir astsubayın olduğu, para işleriyle ilgilendiği, havaleleri bu şahsın yaptığını biliyorum."

Şanlı bu ifadeleri verirken, MASAK da Şanlı'nın hesaplarında incelemeler yaptı. Hazırlanan çeşitli raporlara göre, şüphelinin hesaplarına yatan yaklaşık 1.5 milyon doların kaynağını açıklamadığı belirtildi. Raporda, Şanlı'nın 'uydu takip sistemi sattım' dese de, bilgisayarındaki bilgilere göre Signet-1 isimli 'kaçak dinleme yapabilecek programların ihalesinin yapıldığı' vurgulandı. İddianamade bu alışverişle ilgili şu yorum yapıldı:

"Şüpheli Şanlı'nın Cumhuriyetçi Çalışma Grubu faaliyetleri çerçevesinde kullanılmak üzere temin ettiği kriptolu telefonların Ergenekon silahlı terör örgütü üyelerince kullanıldığı ve faturalarının şüpheliye ait şirket üzerinden ödendiği, şüphelinin eylemleri diğer şüphelilerle irtibatları da gözönüne alındığında eyleminin yardım ve yataklık konumunu aşmış, devamlılık arz eden eylemler örgüt üyeliği suçunu oluşturmaktadır."

Bu arada Eruygur'un hesaplarıyla ilgili hazırlanan BDDK raporlarında ise Eruygur'un, iki yıllık komutanlığı döneminde, örtülü ödenekten yaptığı 13 milyon liralık harcamanın 7.5 milyon liralık kısmının beş kişinin hesabına aktarıldığı öne sürüldü. Raporlarda bu dönemde yapılan harcamalarla ilgili kayıtlara ulaşılamadığı vurgulanırken, komutanlığın hesabından Eruygur'un hesabına para gönderildiği ve bunun 7.5 milyon liralık kısmının da beş kişiye daha aktarıldığı iddia edildi.

7.5 milyon liranın kimlere gönderildiği de şöyle sıralandı:

Mehmet Sanibal: Hesaplarına 5.3 milyon lira gönderildi. Sanibal'ın, Rem Mümessillik ve Dış Ticaret A.Ş.'nin yetkilisi olduğu belirlendi.
Recep Cömert: 1.1 milyon lira hesabına aktarıldı. Dönemin Jandarma kıdemli başçavuşu. Harcama belgelerinin imha tutanağında imzası var.
Şükrü Muammer Öner: Hesabına 900 bin lira aktarıldı. Yurtdışında bazı şirketler adına çalıştığı belirlendi.
Sedat Kıyak: 180 bin lira ödeme yapıldı. Şanlı'nın sahibi olduğu Sama Savunma Hizmetleri Ticaret A.Ş.'nin yönetici olduğu belirtildi.
Mustafa Cem Beyazıt: Hesabına 45 bin lira aktarıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89