• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 12 °C

Ermenistan uçağı Erzurum'a indirildi

Ermenistan uçağı Erzurum'a indirildi
Ermenistan'a ait bir uçak arama yapılmak için Erzurum'daki havalimanına zorla indirildi.

Geçtiğimiz hafta Moskova-Şam seferini yapan Suriye yolcu uçağı "sivil olmayan kargo" taşıdığı gerekçesiyle Türk F-16 savaş uçakları tarafından zorla Esenboğa Havalimanı'na indirilmişti. 

Türk savaş uçakları tarafından Erzurum'a indirilen ve havalimanındaki bir binanın önüne çekilen uçakta arama yapılıyor.

Arama sırasında uçağın etrafında itfaiye araçlarının beklediği görüldü.

Bu arada, gazetecilerin havalimanına girişine izin verilmiyor.

Dışişlerinden İndirilen Uçakla İlgili Açıklama

Dışişleri Bakanlığı, Erzurum'a indirilen Ermenistan uçağı ilgili açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Selçuk Ünal, Ermenistan'dan Halep'e doğru gitmekte olan sivil yardım uçağının Türk Hava sahası üzerindeyken geçiş izni istediğini söyledi.

Ünal, Türk yetkililerin teknik iniş kaydıyla bu izni verdiğini ifade etti ve "Erzurum'da yapılan aramanın ardından uçakta taşınması yasal olmayan malzeme bulunmaması durumda, seferine devam edecek" dedi.

Ermenistan uçağı neden Erzurum'a indi?

Suriye'ye giden Ermenistan uçağı, Erzurum Havalimanı'na indi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Teknik nedenlerle iniş izni istedi, biz de verdik" dedi. 

Yıldırım, "Ermenistan'dan kalkan bir uçak Erzurum'a teknik iniş yapmıştır. Teknik iniş ne demek, pilotun kendi rızasıyla arzusuyla iniş talebinde bulunmasıdır. Olay budur" dedi.

Uçağın, Türk savaş uçakları tarafından Erzurum'a indirildiği iddia edilmişti.

Uçakta arama yapıldığı da öne sürülmüştü.

Bu arada, uçağın etrafında itfaiye araçlarının beklediği görüldü. Gazetecilerin havalimanına girişine ise izin verilmiyor.

Bülent Arınç: "Kontrol edip gönderdik"

Konuya ilişkin açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da "Ermenistan tarafından şu beyan edilmişti; 'Biz insani yardım amacıyla Halep'e gidiyoruz.' Uçak indirildi, incelendi ve bu beyanın doğru olduğu anlaşıldı. Uçağın havalanmasına müsaade edildi" dedi.

Ankara'dan konuyla ilgili bilgi aldığını ifade eden Arınç, şunları söyledi:

"Biliyorsunuz birkaç gün önce, Rusya'dan hareket eden bir Suriye uçağı Türkiye hava sahasında iken F-16 jet uçaklarımız tarafından inişe mecbur edilmişti. Uçakta silah ve benzeri malzemeler bulunduğu iddiasıyla. Kargo bölümünde birtakım şeyler bulundu. Bunların incelemesi sonucunda, doğru olmayan birtakım malzemeler olduğu tespit edildi ve bu malzemelere el konuldu. Uçak yolcuları serbest bırakıldı ve uçak yoluna devam etti. Bu kez Ermenistan'dan kalkan bir uçağın Halep'e gitmek üzereyken Erzurum Havaalanı'na mecburi inişe zorlandığını biliyoruz. Ermenistan tarafından şu beyan edilmişti; 'Biz insani yardım amacıyla Halep'e gidiyoruz.' Uçak indirildi, incelendi ve bu beyanın doğru olduğu anlaşıldı. Uçağın havalanmasına müsaade edildi. Demek ki biz bu konuda çok ciddiyiz. Çok iyi takip ediyoruz işimizi ve görevimizi yapıyoruz."

Ömer Çelik: "Uluslararası havacılık gereği malzeme incelenir"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de konuya ilişkin açıklamada bulundu. Çelik, "Teknik bir zorunluluk bile olsa uluslararası havacılık gereği içindeki malzeme incelenir. Dolayısıyla bir kriz durumu yok. Herhangi zorunlu bir durum yok. İncelemeden sonra resmi bir açıklama yapılır. Teknik bir sorun varsa da onun nasıl giderileceğine bakılır" diye konuştu.

Ömer Çelik, uçağın 14 ton gıda malzemesi taşıdığını, teknik iniş talebinin "tarifesiz" kargo uçakları için uygulanan uluslararası bir standart olduğunu belirterek, Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Ermenistan uçağının inişi bir 'teknik iniş'tir. Uçak gıda maddesi taşımaktadır. Kargo uçağı daha önce uçus için izin almıştır. Halep'e gıda maddesi taşıyan Ermenistan uçağının uçuş talebine, Erzurum'a teknik iniş yapması şartıyla izin verilmiştir. Air Armenia, Erzurum'a teknik iniş yapma şartını kabul etmişti. Türkiye'nin talebi, 1944 Şikago Sivil Havacılık Sözleşmesine uygundur. Uçak, 14 ton gıda maddesi taşımaktadır. Teknik iniş talebimiz, 'tarifesiz' kargo uçakları için uygulanan uluslararası bir standarttır."

Suriye'ye askeri lojistik malzeme geçişine izin vermeyeceklerini tekrarlayan Çelik, "Türkiye burada kendi başına hareket etmiyor. İncelemeler devam ediyor. İncelendikten sora ayrıntılı bir açıklama yapılacak" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89