• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 7 °C

Ermenistan protokolü askıya aldı

Ermenistan protokolü askıya aldı
24 Nisan'a iki gün kala Ermenistan'dan protokollere ilişkin bir açıklama geldi. Buna göre protokoller askıya alındı.

Reuters'a göre Ermenistan protokollerin onay sürecinin dondurulduğunu açıkladı!

Yapılan açıklamada, "Türk tarafının protokolleri makul bir takvim içerisinde önkoşulsuz olarak onaylamayı reddetmesi, parlamentoda protokollerin onay sürecinin devamını anlamsız kılmaktadır. Bu nedenle sürecin askıya alınması gerektiği kanaatindeyiz denildi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın bugün ulusa selenmesi bekleniyor. Sarkisyan protokollerle ilgili hükümetin kararını açıklayacak. Türk Dışişleri ise "Bize ulaşan bir bilgi yok" diyor.

İktidar partileri çağrı yapmıştı

Ermenistan'da, iktidardaki koalisyon hükümetinde yer alan parti konseyleri ortak açıklama yaparak, parlamentoya, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerin Ermenistan meclisinin gündeminden çıkarılması ve onay sürecinin askıya alınması çağrısında bulunmuştu.

Partilerin açıklamasında, "Ermenistan tarafının yapıcı çabalarına ve uluslararası toplumun beklentileri, sürekli olarak Türk politikasının ortaya koyduğu önkoşullarla yüz yüze kalıyor. Bu da protokollerin onaylanması sürecini çıkmaza sokuyor" denilmişti.

Açıklamada ayrıca, "Ulusal meclisteki siyasi çoğunluk, Türk tarafının, özellikle de Başbakan Erdoğan'ın, protokollerin onay sürecini n doğrudan Yukarı Karabağ ve Azerbaycan sorunuyla bağlantılandıran son günlerdeki açıklamalarının kabul edilemez olduğu görüşündedir." Parti açıklamasında, "Türkiye önkoşul konulmadan protokollerin görüşülmesine hazır olduğunu bildirene kadar, protokollerin onay sürecinin askıya alınması ve meclis gündeminden çıkarılmasının gerekli olduğu kanısı" ifadeleri de yer almıştı.

Eski büyükelçi Yalım Eralp kararı şöyle yorumladı:

"Sarkisyan daha önce protokollerle ilgili bir karar aldıklarını ve bunu yakında açıklayacaklarını söylemişti. Başbakan Erdoğan Washington'da 'biz imzamızın arkasındayız' dedi. Ermeniler daha önce imzayı geri çekme konusunda bir kanun çıkarmıştı. Bu o değil. İmzalarını geri çekmiyorlar, onay süreci donmuş vaziyette. Türkiye'de de onay süreci donmuş durumda. Dolayısıyla Ermenistan'ın aldığı karar Türkiye'deki duruma uygun bir karar. Türkiye ne zaman harekete geçerse Ermeniler de o zaman harekete geçecekleri izlenimini veriyor."

"Sarkisyan daha önce de Türkiye onay sürecine başlamadan biz başlamayacağız demişti. Ben bunu ciddi bir gelişme olarak almıyorum. Eğer protokolden imzalarını çekmiş olsalar o zaman süreç bitmiş olacaktı. Ama imzaları duruyor. Sadece süreç dondu. Türkiye'nin bu onay sürecine başlaması için Azerbaycan'ın bir tür yeşil ışık yakması lazım. Bunun için de Azeri-Ermeni ihtilafının çözümü konusunda en azından olumlu gelişmelerin yaşanması gerekli. Ama bu beklenmeyen birşey değil. Ermenistan imzasını çekip süreci bitirebilirdi ama bu olmadı."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89