• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Ermenistan ile Türkiye STK'larından işbirliği

Ermenistan ile Türkiye STK'larından işbirliği
Ani Diyalog toplantılar dizisi, iki ülkeden ortaklaşa yirmişer STK temsilcisinin katılımı ile 14-18 Ekim tarihlerinde Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da yapılacak.

Ani Diyalog toplantılar dizisi, Kafkas Enstitüsü ile Heinrich Böll Stiftung Derneği Güney Kafkas ve Türkiye ofislerinin organizasyonuyla iki ülkeden ortaklaşa yirmişer STK temsilcisinin katılımı ile 14-18 Ekim tarihlerinde Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da yapılacak.

Konuyla ilgili düzenleyici kurumların ortak imzasıyla yapılan çağrıda STK’ların Ani Diyalog sürecine destek vermeleri ve olanaklar dahilinde katılmaları istendi. Ortak açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Öyle görünüyor ki Ermenistan ile Türkiye hükümetleri arasındaki ikili ilişkiler yeniden çıkmaz bir yola sapıyor. Sınırların açılması ve diplomatik tanımaya yönelik anlaşma ile sonuçlanacağı umut edilen en son deneme tekrar bir hayalkırıklığına dönüştü. Öbür tarafta, birkaç yıldır Ermenistan ve Türkiye halkları aralarında ağ ve ilişki kurma çabaları karşılıklı anlayışın yükseltilmesine ve ancak iki devletin arasında değil aynı zamanda da iki toplumun arasında olan engellerin kaldırılmasına yönelik diyalog faaliyetinde bulunuyorlar. Kültürel, bilimsel ve sivil alandaki işbirliği çabalarının arttırılması gelecekte devletler seviyesindeki yakınlaşmayı destekleyebilme açısından umut vericidir. Ayrıca, iki hükümet arası olumlu bir iklim oluşturulursa bile, iki toplum arasındaki ilişkilerin de geliştirilmesine ihtiyaç olacaktır.

Kafkas Enstitüsü ile Heinrich Böll Stiftung Derneği Güney Kafkas ve Türkiye ofisleri ile ortaklaşa, Ermenistan ve Türkiye'den gelen sivil toplum örgütleri arasında Ani Diyalog  süreci girişiminde bulunmaktadır.

Bu diyalog süreci ile karşılıklı anlayışın yükselmesi, karşılıklı önyargıların azalması ve alttan sınırların açılması ve ikili ilişkilerin normale dönüştürülmesi ile ilgili iki hükümete yönelik baskı yaratılması hedeflenmektedir.

Tarihi mirasın iki toplumda ne kadar ağır bir yük olduğunu bilerek, Ani Diyalog  süreci, bu konuda var olan kaygıların paylaşılmasına yer vermektedir. Ani Diyalog  sürecini organize edenler, iki toplumun ancak tarihle yüzleşme ile ilgili bir diyalog sürdürmesi konusunda ortak bir ilgisi olmadığını, ayrıca iki ülkenin sürdürebilir ve demokratik bir kalkınmasının güçlendirilmesi ve bu hedefe doğru faaliyette bulunan sivil toplum örgütlerinin desteklenmesinin de ortak bir ilgi ve hedef olduğunu düşünmektedir.

Türkiye ve Ermenistanlı STK temsilcilerinden oluşan çekirdek grup ile Ani Diyalog  sürecini organize edenler, ortaklaşa iki ülkeden yirmişer STK temsilcisinin katılımı ile bu süreci başlatmaya karar verdi.

2010 yılı Ani Diyalog  toplantıları sırasında alttaki çalışma grupları oluşturulacaktır:

- Kültür ve Miras
- Eğitim ve Bilim
- Çevre
- İnsan Hakları ve Demokratikleşme
- Medya ve Gazetecilik

Düzenlenecek açık oturumlar sırasında bölgesel konular, demokratik, ekonomik ve siyasi değişim ve de barış dolu ortak gelecek gibi konular irdelenecektir. Saha gezileri ve Ermenistan'da bulunan uzman veya kurumların ziyaretleri ile bu beş günlük program doldurulacaktır.

Ani Diyalog  sırasında Ermenice, İngilizce ve Türkçe dillerinde simültane çeviri olacaktır. Bütün katılım masrafları düzenleyiciler tarafından karşılanacaktır.

Kim katılım için başvurabilir?

Başvuru sahipleri

* Sivil toplum kuruluşlarında angaje olmalı
* Türkiye ile Ermenistan arası diyalog ile ilgilenmeli
* STKlar ve partner kuruluşlar Ermenistan-Türkiye sınırının öbür tarafında olanlar ile aktif bir bağın oluşturulması ile ilgilenmeli

18 ile 35 yaş arası olanlar özellikle başvuru konusunda teşvik edilmektedir.

Nasıl başvurulabilir?

Başvuru sahipleri

* Başvuru formunu doldurup
* En fazla 200 kelimelik ve Ermenice/İngilizce veya Türkçe dilinde olan bir motivasyon mektubu ile elektronik posta yoluyla application@ani-dialogue.eu adresine başvurabilir.
25 Ağustos 2010 tarihi en son başvuru tarihidir.

Daha ayrıntılı bilgi için: www.ani-dialogue.eu web

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89