• BIST 10045.74
  • Altın 2412.135
  • Dolar 32.2988
  • Euro 34.6561
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 17 °C

Erdoğan'ın AKM isyanı!

Erdoğan'ın AKM isyanı!
Erdoğan, Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin açılışında tiyatrocularla dertleşti; "Biz buraya ilk kazmayı vurduğumuzda, bize de kazma vurdular" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un resmen Avrupa Kültür Başkenti olacağı bugün İstanbul'da. Erdoğan, yeniden inşa edilen Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin açılışında tiyatrocularla dertleşti; "Biz buraya ilk kazmayı vurduğumuzda, bize de kazma vurdular" dedi. Erdoğan, "AKM'yi 2010'a, yargı kararları nedeniyle yetiştiremedik" diye konuştu. Erdoğan, "Biz bu ülkeye efendi değil, hizmetkar olarak geldik" diye de ekledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden düzenlenerek hizmete giren Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Harbiye'de düzenlenen ve Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı törenle hizmete girdi. Tiyatro oyuncuları, iş adamları, milletvekilleri ve yerel yöneticilerin de katıldığı sahnenin açılışında 'Bir İntiharın genel provası' isimli oyun Başbakan Erdoğan ve katılımcılar tarafından izlendi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay 1 buçuk yıl önce çeşitli tartışmalarla veda ettiğimiz sahneyi yeniden meydana getirenlere saygılarını sunduğunu belirterek, 33 olan devlet tiyatrosu sayısını da 60'a çıkaracaklarını anlattı.

Tiyatro sanatçısı Ayla Algan sahnenin açılışı öncesinde sanatçıların bazı çekinceleri olduğunu anlatarak kendisinin yapım planlarını gördüğü için içinin rahat olduğunu söyledi. Muhsin Ertuğrul'un tiyatro anlayışından kesitler anlatan Algan, 'bugün burada olsaydı size teşekkür ederdi' dedi. Tiyatro Sanatçısı Zihni Göktay da kendi gençlik yıllarındaki tiyatro anlayışından ve yaşadıklarından alıntılar yaptı. Muhsin Ertuğrul Tiyatronun başöğretmeni olarak tanımlayan Göktay, şehir tiyatroları olarak dünyada tek olduklarını ve yerel yönetimler anlamında böyle bir özelliğe sahip olduklarını dile getirdi. 'Tiyatromuz elden gidiyor' diye bir paranoya oluştuğunu kabul eden Gökay, Boğaziçi Köprüsü bile yapılırken bu türlü tartışmalar olduğunu ancak o dönemde köprüye karşı çıkanların bugün lüks arabalarıyla köprüden geçtiklerini söyledi.

Muhsin Ertuğrul'un eşi Handan Ertuğrul da konuşma yapanlar arasında yer aldı. 50 yılı aşkın süredir bu sanata gönül verdiğini söyleyen Ertuğrul, bu eserde emeği geçen herkese şükran duygularını iletti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da konuşma yapanlar arasında yer aldı. Topbaş, 'sanatçılar ve sanat camiası temsilcileri bu açılışı sabırla bekledi' diyerek '' 3 gün sonra perde Keşanlı Ali Destan ile perdelerini açacak." dedi.

Konuşmaların ardından Handan Ertuğrul. Ertuğrul Günay ve sanatçılarla birlikte Başbakan Erdoğan kurdele kesti. Hizmete giren Tiyatro binası 5 katlı ve 600 koltuk kapasitesine sahip. 476 metrekarelik sahne, aynı zamanda yatay ve dikey olarak hareket edebiliyor. Ses sistemi Dolby Digital olarak hazırlanan sahnede ahşap giydirmeler akustik özelliğe de sahip. Engelliler için 8 koltuk ayrılan sahnede sanatçıların kullanımı için sahne arkasında özel mutfak, kafeterya, idari ve özel odalar bulunuyor. 16 ayda yapımı tamamlanan binanın kongre vadisindeki 850 araçlık ortak otoparkı da kullanabildiği belirtildi. 17 Milyon dolar harcanarak yeniden yapılandırılan sahnede ilk olarak 'Keşanlı Ali Destanı' isimli oyun 20 Ocak 2010 tarihinden itibaren izleyiciyle buluşacak.
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89