• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 4 °C

Erdoğan'dan yüksek yargıya cevap!

Erdoğan'dan yüksek yargıya cevap!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliği paketine sert tepki gösteren yüksek yargı mensuplarına sert tepki gösterdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliği paketine sert tepki gösteren yüksek yargı mensuplarına sert tepki gösterdi. Erdoğan, Türkiye'de Meclis'e "öcü" gözüyle bakıldığını ve Meclis iradesinin yok sayıldığını söyledi. Muhalefete paketi incelemeleri için hafta sonuna kadar vakit veren Erdoğan, "Her türlü eleştiri ve katkıya hazırız" dedi.

AK Parti'nin Meclis grubunda partililere hitap eden Başbakan Erdoğan, yüksek yargı mensuplarının her fırsatta siyasetçi gibi konuştuğunu belirterek, kendilerinin hiçbir erki etki altına almaya çalışmadıklarını söyledi.

Başbakan, dün "Yüksek yargıyla dalga geçiyorlar" açıklamasını yapan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek'e de, "Nezaketten uzak, bulundukları konumdan, ağırbaşlılıktan uzak açıklamalar. Bu açıklamaları, yapanlan adına gerçekten çok talihsiz olarak değerlendiriyorum. Hele hele tanıdıklardan bu tür yaklaşımı görmek bizi ciddi manada üzüyor" ifadesini kullandı.

Birçok Avrupa ülkesinde Anayasa Mahkemesi üyelerinin parlamentolardan seçildini belirten Erdoğan, "Türkiye'de ise Meclis'e öcü gözüyle bakılacak, Meclis iradesi yok sayılacak" yorumunda bulundu.

Başbakan, sürecin karşısında duran her türlü kişinin tarih karşısında sorumlu olacağını kaydetti.

Evrensel normlar

- Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın üye yapısı evrensel normlar çerçevesinde değişiyor. Ben bazı şeylere şaşıyorum. Metni mi okumadılar? Yoksa taslaktan mı haberleri yok? "Parlamento HSYK'yı düzenleyemez"... HSYK'nın içinde parlamentonun onayıyla oraya gelecek bir tane üye yok... Kim var? Sadece bugüne kadar olduğu gibi, AB normlarında olduğu gibi Adalet Bakanı ve müsteşar var. Bu dün de vardı, bugün de var. Bu zaten AB ülkelerinde de var. Yeni düzenlemede, birinci derecedeki mahkemelerden burada yine onlar seçecek.

Nihai şekil önemliCumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Anayasa değişikliği yapmak Meclis'in uhdesinde olan birşey. Hukuk danışmanlarına sorup onlardan alacağım bilgilere göre doğru olanı yapacağım " dedi.

Yüksek yargı neden rahatsız?

- Burada yüksek yargının rahatsız olduğu bir konu var. Sadece ben diyorlar, biz diyorlar. Olmaz böyle birşey diyorlar. Bunu ancak biz belirleriz diyorlar. Birinci derecedeki savcı hakimlerin sizden farkı ne? Dünya bunu zaten böyle yapıyor. AB ülkelerinin çoğunda bunu göreceksin. İlginç olan da şudur, oralarda bunun seçimini parlamento yapıyor.

- Hep Batı Batı Batı diyorsunuz, onlar böyle yapıyor bunu. Hepsinde de durum bu. Şu anda taslak metinle geçici 15. madde Anayasa'dan çıkarılıyor. Bu ve benzeri düzenlemelerle Türkiye Cumhuriyet Anayasası yeniden ele alınmış oluyor. Bu taslak kişisel beklentilerle politik hesapların değil, mantıkla hazırlanmıştır.

"Biz gerilim istemiyoruz"

- Gerilim olsun istemiyoruz. Bundan bile rahatsız oldular. Düşünebiliyor musunuz? Yargı kendi içindeki ilk dereceli mahkemeleri hazmedemiyor. Bak İtalya'ya. Onlar seçimini yapıp oraya getiriyor.

Taslağı neden AK Parti hazırladı?

- Bu taslak güçlü bir ülkenin önünü açacak bir taslaktır. Yasaları ve Anayasa'yı siyasi partiler ya da hükümetler değil TBMM yapar. Uzlaşma komisyonunda bir taslak hazırlanmadığı, hazırlanamadığı için AK Parti olarak biz hazırladık ve bunu TBMM'nin gündemine taşıyoruz. Peki taşıyanlar kim? Milletvekilleri. Uzlaşmaya yanaşmadıklarına yönelik elimizde belgeler var. Biz yine de diyoruz ki uzlaşma diyoruz. Gelin uzlaşalım, gelin katkınızı verin diyoruz. Kapıları çalan yine biziz. Olur ki diyoruz onlar da buna katkı verirler.

- Şimdi ne diyorlar. Daha okumadan. Bu tasarı niçin Meclis'te hazırlanmadı? Başbakanlık'ta, AK Parti Genel Merkezi. Başbakanlık dediğiniz nedir? Neresidir? Türkiye'nin dışında bir yer mi? Adalet Bakanlığı'nın her türlü bakanlığın bağlı olduğu makam. Benim bu tür bir çalışmayı yapmamdan daha doğal ne olabilir? Ayrıca ben ve arkadaşlarım milletvekili değil miyiz? Sen bunu nasıl görmezden gelirsin? Uzlaşma komisyonu kendilerinden eleman ister vermezler.

- İnceleyeceğiz ama biz bu işi seçimden sonra düşünüyoruz diyorlar. Hepsi ipe un seriyor. Ama bizim ne ipe un sermeye, ne de bu kadar uzun süreye tahammülümüz yok.

"Bu bir tasarı değil, taslaktır"

- Bu bir taslaktır, tasarı değil. Daha önce siyasi partilerce, STK'larca, farklı kesimlerce dile getirilen hususlar dikkate alınmış, rapor ve çalışmalardan yararlanılmıştır. Bunun içinde CHP'nin, MHP'nin, STK'ların söyledikleri de var.

YARGIYA SERT ÇIKTI

- Her fırsatta siyasetçi gibi konuşan bir kısım yüksek yargı mensubu da önce kendileri kuvvetler ayrılığı ilkesine saygı göstermeli. Ve bu organların yetkilerini ele geçirmeye çalışmaktan vazgeçmeliler.

- Hele hele yargıyla dalga geçiyorlar gibi nezaketten uzak, bulunduğu konumdan ve ağırbaşlılıktan uzak, milli iradeyi hafife alan açıklamalar. Bu açıklamaları yapanlar adına bunları çok talihsiz bir yaklaşım olarak görüyorum.

- Hele hele tanıdıklarım bu yaklaşımı görmek hiç beklemediğim birşeydi. Bu tür arkadaşları hele ki bizi az çok tanıdılar bizi ciddi manada üzmektedir. Birçok AB ülkesinde Anayasa Mahkemesi üyeleri, meclisler, parlamentolar, konseyler seçecek. Türkiye'de ise Meclis'e "öcü" gözüyle bakacak böyle çarpık bir anlayış olabilir mi?

- Çağdaş Avrupa'da bu çok önemsenecek, Türkiye'de ise siyasallaşma olarak lanse edilecek. Kimse kusura bakmasın bu millet uyandı. Artık bu tip hukuki olmayan söylemlere artık prim vermiyor.

"Gösterilen tahammülsüzlük... "

- Gösterilen tahammülsüzlük AK Parti'ye yönelik değildir, bu millet iradesine ve demokrasiyedir. Türkiye'de değişimin önünü kimse kesemez.

"Referanduma gerek kalmadan... "

- Ben bir referanduma gerek kalmadan TBMM'nin bu değişiklikleri gerçekleştirmesini umut ediyorum. Yok eğer bu gerçekleşmezse, karar sahibi millettir der ve aziz milletimizin takdirine meseleyi sunarız.

- Çağdaş hukuk ve değişim iradesinedir bu tepki. Bu hazmedilemiyor. Siyasi korkular, statükocu anlayışlarla değişimin önünü kimse kesemez. Millet değişim, ileri demokrasi ve çağdaş hukuk sistemi istiyor.

"Bu bir tasarı değil, taslaktır"

- Bu bir taslaktır, tasarı değil. Daha önce siyasi partilerce, STK'larca, farklı kesimlerce dile getirilen hususlar dikkate alınmış, rapor ve çalışmalardan yararlanılmıştır. Bunun içinde CHP'nin, MHP'nin, STK'ların söyledikleri de var.

Hafta sonuna kadar vakit verdi...

- Biz her türlü eleştiriye, katkıya, ilavelere hafta sonuna kadar biz açığız ve hazırız. İstiyoruz ki daha ne önerdiğimiz belli olmadan, toptancı bir şekilde bu çalışmaya karşı tavır takınılmasın. Ama dün gördük, verilir verilmez buna başlandı.

- Arkadaşlarım dün bu turlara başladılar. Arkadaşlarım partilerin hepsini ziyaret ediyor. Daha ne yapacağız arkadaşlar? Milletvekili olsun olmasın, bu ülkede bu Anayasa'ya katkısı olabilecek herkese gidiyoruz. İstiyoruz ki katılımcı bir Anayasa'yı ortaya koyalım.

- Anayasa'nın değişmesini her zaman isteyenlerden katkı bekliyorum. Bu Meclis anayasa yapamaz demek, Meclis'i ve kendisini inkarıdır. Anayasa değişikliğini belirsiz bir tarihe ertelemek Türkiye'ye zarar verir.

- Muhalefetin ve muhalefet partilerinin yaptığı ilk açıklamaları aceleci gördüğümü ifade etmek, kapıların henüz kapanmadığına ben inanmak istiyorum.

- Biz kişisel düzenlemeler yapmıyoruz. Kendi taslağımızı dayatmıyoruz. Hiç kimseyi, hiçbir kurumu etki altına almaya çalışmıyoruz. Böyle birşey asla söz konusu olamaz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89