• BIST 9079.97
  • Altın 2322.672
  • Dolar 32.3501
  • Euro 34.8436
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Erdoğan Obama ile görüştü

Erdoğan Obama ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. Basına kapalı yapılan görüşme 1 saat 25 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama, Galler'deki NATO Zirvesi'nin ikinci gününde bir araya geldi. Görüşmede ‘IŞİD ile olduğu kadar Şam rejimiyle de mücadele’ konusu gündeme geldi.

Türkiye saatiyle 17.15’te başlaması planlanan görüşme, 10 dakika erken başladı ve bir saat 25 dakika sürdü. Obama ve Erdoğan, bu sürenin son yarım saatinde baş başa görüştü. Görüşme uzun sürmesi sebebiyle Obama'nın sonrasında düzenlediği basın toplantısı yaklaşık yarım saat geç başladı.

‘Suriye’de siyasi dönüşüm büyük önem taşıyor’

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, iki lider Suriye ve Irak konuları ayrıntılı biçimde ele aldı. ‘Irak’ta tüm kesimleri kucaklayan bir hükümetin ivedilikle kurulmasının ve Suriye’de Cenevre Bildirisi doğrultusunda gerçek bir siyasi dönüşüm gerçekleştirilmesinin büyük önem taşıdığı’ konusunda iki lider hemfikir olduğunu söyledi. Bölgedeki terör örgütleri kadar Şam rejimine karşı ortak mücadele konusu da gündeme geldi.

İki lider, Gazze’de uzlaşılan ateşkesin kalıcı olması için çalışmaya devam edeceklerini teyit etti. Bu konuyla ilgili olarak Eylül ayı sonunda Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısı sırasında New York’ta yeniden görüşmek üzere anlaştılar.

Gülen’in sınır dışı edilmesini talep etti

Obama, görüşme öncesi Erdoğan ile birlikte yaptığı açıklamada ‘savunma ve istihbarat işbirliğimiz devam edecek’ dedi. Erdoğan da Obama’ya ‘stratejik işbirliğini sabırsızlıkla bekliyorum’ yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce de belirttiği gibi ABD’de yaşayan Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen’in iadesi ya da sınır dışı edilmesi bu görüşmenin başlıklarından biriydi. Ancak konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

İkili görüşmeyi kurmayları ile birlikte gerçekleştirdi. Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığına atanması beklenen Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın eşlik ederken, ABD Başkanı Obama'nın yanında Dışişleri Bakanı John Kerry ve diğer kurmayları eşlik etti.

İkilinin son yüz yüze görüşmesi Erdoğan'ın Mayıs 2013’te ABD'ye gerçekleştirdiği resmi ziyarette gerçekleşmişti.

Erdoğan, görüşmenin ardından NATO zirvesinin yapıldığı salonu terk ederek İstanbul'a dönmek üzere havalimanına gitti. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89