• BIST 9530.47
  • Altın 2470.156
  • Dolar 32.4653
  • Euro 34.7126
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 5 °C

Erdoğan ile Putin 'kriz'den 9 ay sonra bir araya geldi

Erdoğan ile Putin 'kriz'den 9 ay sonra bir araya geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg'da bir araya geldi. İki lider açıklama yaptıktan sonra baş başa görüşmeye geçti.

Erdoğan ve Putin görüşme öncesinde kısa bir açıklama yaptı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke ilişkilerin normalleşmesinin her iki ülke halkının yararına olacağını söyledi. “Her türlü darbe girişiminin karşısındayız. Ticari-ekonomik ilişkilerimizi, terörle mücadeleyi ele alacağız” dedi. Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'deki iç politikada yaşanan zor duruma rağmen, Rusya'ya gelmesinin her iki tarafın da ilişkilerde normalleşme istediğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Erdoğan ise, "Hassas bir dönemde nahoş bir olaydan sonra süratle bir araya geldik. Darbe girişiminin ardından aramanız bizi mutlu etmiştir. Bu ziyaretle beraber, sırası bizde olan üst düzey istişare konsey toplantılarına da başlayacağımız için çok mutluyuz. İnanıyorum ki attığımız ve atacağımız adımlarla çok farklı bir sürece gireceğiz" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Bölgenin siyasi olarak bizlerden beklentileri var. İnanıyorum ki şimdi attığımız ve atacağımız bu adımlarla çok daha farklı bir sürecin içerisine gireceğiz. 15 Temmuz darbe girişiminin ertesinde sizlerin lider noktasında bizi arayışı hem tüm heyetimizi hem de halkımızı mutlu etmiştir" dedi.

Önce baş başa sonra heyetler arası görüşme

Erdoğan'ın uçağı 13.15'te St. Petersburg'a indi. Erdoğan, Rus lider Putin ile Konstantin Sarayı'nda baş başa görüşmeye başladı. Bu görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeler yapılacak. 

Erdoğan'a ziyaretinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan da eşlik ediyor. Ziyarete Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker de katılıyor. 

Erdoğan ve Putin, uçak krizinin ardından gerilen ilişkileri yumuşatmak amacıyla 29 Haziran'da telefonda görüşmüştü. 

Bu konuşmanın ardından iki ülke dışişleri bakanları Soçi’de bir araya gelmiş, sorunlu olan konularda birlikte çalışma kararı vermiş, ardından Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı yaptırımlar birbiri peşi sıra kalkmaya başlamıştı.

Yıllardır ticaret hacmini hızla artıran, siyasi alandaki sorunların ekonomik ilişkileri etkilemesine izin vermeyen iki ülkeyi 24 Kasım’a götüren süreç, Suriye krizinin büyümesiyle gelişti. Diplomasi alanındaki derin farklılıklar, artık üstü kapatılamayacak noktaya geldi. 24 Kasım’da Türk hava sahasının, daha önce pek çok kez olduğu gibi yeniden ihlâl edilmesi üzerine Rus savaş uçağı Türk jetleri tarafından düşürülmüştü.

24 Kasım sonrası karşılıklı sert açıklamalar geldi, birçok proje durduruldu.

Karadeniz’e kıyısı olan iki büyük ülkenin bu gerginliği, yedi ay aranın ardından ortadan kalkıyor. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89