• BIST 9524.59
  • Altın 2522.367
  • Dolar 32.5815
  • Euro 34.6471
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Erdoğan ile Barzani görüşmesi 1,5 saat sürdü

Erdoğan ile Barzani görüşmesi 1,5 saat sürdü
Başbakan Erdoğan ile Federal Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde yaklaşık 1,5 saat görüştü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Federal Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, bugün İstanbul'da bir araya geldi.

Görüşme Erdoğan'ın Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gerçekleşti. Başbakan Erdoğan ile Federal Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapmadı.

Erdoğan ve Neçirvan Barzani görüşmesine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanı sıra MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

Görüşmede, bir süredir soğuk olan Irak merkezi yönetimi ile olan ilişkilerin ardından, Erdoğan'ın Irak merkezi hükümeti başbakanı Nuri el Maliki'yi Türkiye'ye davetiyle normalleşmeye başlayan süreç ele alındı.

Görüşmede ayrıca Irak merkezi hükümetiyle Kürdistan Yönetimi arasında da enerji politikalarından kaynaklanan sıkıntılar da gündeme geldi.

48471

Ancak görüşmenin öncelikli gündem maddesi Rojava Kürdistanı, PYD ve PYD tarafından ele geçirilen Til Koçer sınır kapısı oldu.

Federal Kürdistan Yönetimi, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'e Semalka kapısı üzerinden Federal Kürdistan'a geçişine  izin vermemişti.

Hükümet Sözcüsü Dizai görüşme sonrası açıklama yaptı

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin Türkiye ziyaretinin ardından Federal Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani’de İstanbul’a gelerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

Görüşme sonrası açıklama Federal Kürdistan Yönetimi Hükümet Sözcüsü Sefin Dizai’den geldi. Neçirvan Barzani’nin bu yıl üçüncü kez Türkiye’ye geldiğini, son ziyaretin de Başbakan Erdoğan’ın daveti üzerine gerçekleştiğini hatırlatan Dizai, toplantılarda hem Kürdistan yönetimi ve Ankara arasındaki ikili ilişkiler hem de enerji konusu ele alındığını söyledi. Enerji alanında IKBY ile Türkiye arasında bir dosya üzerinde çalışma yürütüldüğünü, bu konuda belli bir noktaya gelindiğini aktaran Dizai, “Yakın bir zamanda petrol hattı faaliyete geçecek. Bölgenin petrol zenginliğini Türkiye üzerinden ihraç etmek istiyoruz. İki taraf da bu konuda zaten bir anlaşma içinde” değerlendirmesinde bulundu.

Petrol anlaşmaları konusunda Bağdat yönetiminin itirazlarına atıfta bulunan Dizai, yasa dışı bir antlaşma yapmadıklarını belirterek, “Federal Kürdistan yönetimi yasaları uyguluyor. Bizim yaptığımız yasaldır. Irak Anayasası’nda belirtildiği gibi bütün doğal kaynakların sahibi Irak halkıdır. Petrol satışa çıkınca Irak’ın faydasına olacaktır. Bu inancı taşıyoruz. Türkiye dahil iki tarafın da (Bağdat-Erbil) faydasınadır. En yakın zamanda (Petrol satışının) faaliyete geçmesini bekliyoruz” diye konuştu.

“Ankara-Bağdat yakınlaşmasından endişe duymuyoruz”

Görüşmelerde Türkiye ve Irak ilişkilerinin de ele alındığına değinen Dizai, Hewler’in Ankara-Bağdat yakınlaşmasından bir endişe duymadığını belirterek, “Türkiye’nin ilişkileri şu anlama gelmiyor ki eğer Bağdat’la ilişkiler gelişirse Erbil ile ilişkiler geriye dönecek. Böyle bir durum yok. Tam tersine Erbil ile de ilişkiler devam edecek” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89