• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 12 °C

Erdoğan: CHP'nin planı baştan çöktü!

Erdoğan: CHP'nin planı baştan çöktü!
Erdoğan, CHP'nin getirdiği öneri paketini olumlu bulduğunu, ama MHP'nin tavrı dolayısıyla paketin baştan uygulanamaz olduğunu belirtti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Kürt meselesinde çözüm önerilerini masaya yatıran Erdoğan, kritik görüşmenin ardından canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan canlı yayında Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Hürriyet Gazetesi Yazarı Taha Akyol'un soruların yanıtladı.

37966

Erdal Şafak: CHP ile birlikte AK Parti ile birlikte Kürt sorunun çözümünde ülkenin önünü aydınlatacak bir noktaya gelebilir mi?

Erdoğan: CHP 'nin bu girişimini önemsiyorum. Ama CHP 'nin getirdiği teklif bir öneri değil, içinde teşhisler var bizim de katıldığımız. CHP getirdiği tek bir öneri var, Toplumsal Mütabakat Komisyonu ve Akil Adamlar. Bu Toplumsal Mütabakat Komisyonu'nun kurulması için MHP'nin de onay vermesi gerekiyor. Kendileri daha önceden de bizim yaptığımız çağrılara olumsuz yanıt verdiler. Şimdi de aynı yönde açıklama yapıyorlar. Daha önce Sayın Baykal da yaptığımız önerileri reddetmişti.

Taha Akyol: Geçmişte Deniz Baykal sizin görüşme talebinize kamerayla kayıt yaparız gibi tekliflerde bulunmuştu. Fakat şimdiki CHP yönetimi olaya farklı bakıyor. Siz terör konusunun seçim malzemesi yapılmamasını söylüyorsunuz. CHP 'de böyle düşünüyor. Karşınızda müzakere uslübuyla bir muhalefet görüyor musunuz? Ben böyle bir CHP görüyorum.



Erdoğan: Evet bugünkü görüşmemizde bu yönde izlenimler edindim. Bu süreç başlamadan önce de aldığımız ahlak dersi neticesinde üslübumuzu yumuşatmaya çalışıyoruz. Çünkü bizim ortak paydamız Türkiye'yi nasıl yükseltiriz. Benim vatandaşımın 10 bin değil de 25 bin dolar geliri olsun. Bunu beraberce yapabiliriz

Mustafa Karaalioğlu: Anladığım kadarıyla CHP 'nin önerileri sizin isteklerinizin gerisinde. Peki siz CHP 'nin bu isteğini kendi talepleriniz noktasında ileri götürebilirsiniz.

Erdoğan: Mustafa Bey, MHP’nin bugünkü görüşmemizin hemen ardından sergiledği tutumla, toplumsal mutabakat komisyonu otomatikman düşmüş oluyor. Keza akil adamlar grubu da aynı şekilde düşüyor. CHP'nin bu önerisi daha baştan çöktü. Biz hemen karşı önerimizi sunduk. Gelin biz beraber hareket edelim dedik. Ben şunu çok açık söylüyorum. İnanın terör örgütünün parlementodaki uzantısı kendilerine gelen talimatlar çevresinde çalışıyor. Bunlar İngiltere'de olduğu gibi, İspanya'da olduğu gibi çalışmalara katılamıyor. Ana muhalefet ve iktidar el ele çalışmaya başlasak, diğer muhalefet partileri de nasıl bir yanlışın içinde olduklarını anlayacaklar.

Ekrem Dumanlı: Kürt sorunundan gidiyoruz konu olarak. Bunun kanayan bir yara olduğu aşikar. Çok reformist adımlar attınız hükümet olarak konunun çözümü için. Bu meselenin çözümünde Habur gibi kırılma noktası oldu. Bir de Uludere olayı oldu. Oradan da işin bir toplumsal boyutu olduğu ortada. Bunu yeniden bir toplumsal mütübakat haline getirmeyi düşünür müsünüz?

'ULUDERE SALT BİR KAÇAKÇILIK OLAYI DEĞİL'

Erdoğan: Biz bu günleri kadar hiç bir bu tür olayın üzerini örtmedik. Bu bölge bir terör bölgesidir. Kaçakçılar gidip geliyormuş. Biz bir Hantepe, Gediktepe yaşadık. Orada katırların üzerinde doçkalar taşındı. Ben DVD'lerini izlediğimde orada ne olduğunu anlamanız mümkün değil. Giyim kuşam zaten aynı. Katırlarda ne olduğunu bilemezsiniz.

Sağ kalanlarıdan birinin yaptığı açıklama var. Sınıra 5 km kala atışları duyduk diyor ama devam ettik diyor. Burda bir hata var. Hapimiz kabul ettik. söyledik. Hatta eişimi kızımı gönderdim. Bu durumu büyütmek isteğindeler. Yargı kararını verdikten sonra sonuçları paylaşırız. Mümkün oldğunca bunu bitirmenin gayreti içindeyiz. Dersim'le ilgili özür ifadesini kullandık da, yani zannediyor musunuz şu anda da aynı kelime kullanılmış olsa bu işler sulh olacak? Yasal olarak verilmesi gereken tazminatın dört katında bir değer verdik. Uludere 'de olay salt kaçakçılık olayı değildir. Bu kaçakçılığın başlangıcında, terör örgütünün beslenmesi var. O köyüm evlatları bu işin içinde malesef kullanılmaştır. Bütün bunlar olurken onlar bu durumu izliyor. Irak sınırında bu tür sıkıntılar var. 3 tane yeni kapı açılması için girişimde bulunduk.

460.jpg

Taha Akyol: Barzani terörün önlenmesi konusunda adım atabilir mi?

Erdoğan: Barzani bu konudan çok rahatsız. Artık sabrı taşmış durumda. Ülkeyi terketmelerini isteyebilir.

Mustafa Karaalioğlu: MHP bugün Kürt sorununu konuşursak, ardından pomak sorunu gelir dedi. Siz böyle düşünüyor musunuz?

Erdoğan: Biz asla etnik milliyetçilik yapmıyoruz

Taha Akyol: Güneydoğu'da oylarınız artıyor mu? Ben sizin oradaki oylarınızı ülkenin tapu senedi olarak görüyorum. Sizin orada muhafazakar oyları alabilirsiniz. CHP'de diğer kesimin oylarını alabilir

Erdoğan: Tabi oyumuz artıyor bölgede.

Murat Akgün: Kılıçdaroğlu 'yla Uludere'ye gidecek misiniz?

Erdoğan: Bugünkü konuşmamızda böyle bir söz laf arasında geçti. Tabi Kılıçdaroğlu 'yla gidebiliriz. Biz bu sorunun çözümü için birlikte çalıştıktan sonra Kılıçdaroğlu 'yla pek çok farklı yerlere gidebiliriz. Kılıçdaroğlu 'yla Türkiye'nin her yerine gidebiliriz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89