• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 15 °C

Erdoğan Almanya'dan ana dilde eğitim istedi

Erdoğan Almanya'dan ana dilde eğitim istedi
Kürtlere ‘Bizden anadilde eğitim beklemeyin’ diyen Başbakan Erdoğan, Almanya’da Türkler için anadilde eğitim istedi.

Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile biraraya gelen Başbakan Recep Tayyip, burada yaşayan Türkler için anadilde eğitim istedi. Erdoğan, “Türkler kendi dilini öğrenirse, ikinci dili öğrenmeleri o kadar kaliteli olacaktır” dedi.

Erdoğan ve Merkel, Berlin’de Başbakanlık’ta yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler ve soruları yanıtladılar. Erdoğan, bir gazetecinin “İki yıl önce Köln’de yaptığınız açıklamadaki ‘Asimilasyon bir insanlık suçudur’ cümleniz çok tartışıldı, halen tartışılıyor bu konudaki tavrınızda bir değişiklik var mı? Aynı cümleyi bugün de söyler miydiniz” sorusuna şu yanıtı verdi: “Ben bu konuyu adeta matematik olarak görüyorum, iki kere iki dört eder ve bunun bilimsel bir altyapısı var. Yani asimilasyon tanımını şöyle masaya yatırdığımız zaman, iyi ele alırsak bir insanın değerlerinin devşirilmesidir. Bu, zaman zaman zorla devşirilmesidir. Bu, dinde, kültürde, bir değişime zorla tabi tutulmasıdır. Örflerinden, âdetlerinden, geleneklerinden zorla tecrit edilmesi, soyutlanmasıdır ki insanoğlunu buna zorlamak kesinlikle bir insanlık suçudur. Bu düşüncemde herhangi bir değişikliğin olması mümkün değildir.”

Asimilasyon gündemimizde değil

Erdoğan’ın verdiği yanıttan sonra söz alan Merkel ise “Asimilasyon gündemimizde olan bir konu değil” dedi. Almanya’da asimilasyon yerine Türklerin Alman toplumuna uyumu konusuyla ilgilendiklerini ifade eden Merkel, ülkede yaşayan Türklerin Almanca öğrenmesinin, Alman toplumunun değerlerini benimsemelerinin ve özellikle okulu yarıda bırakan Türk gençleri için fırsat eşitliği yaratılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Önce kendi dili...

Merkel’in sözlerine karşılık “Şansölyenin ifade ettiği konuya dönmek istiyorum” diyen Erdoğan şunları söyledi: “Dil konusunu ben de önemsiyorum. Bunu söylerken bir şeyi daha söylemek lazım. Gerçekten bir ikinci dili insanların öğrenmesi noktasında, kendi dilini öğrenmesi çok çok önemli. Onu öğrenirse ikinci dili öğrenmesi o kadar kaliteli olacaktır. Dolayısıyla Almanya’da yaşayan Türklerin, Türkçeyi bilmelerinin yanında Almancayı çok iyi konuşmalarının buradaki eğitim öğretim noktasındaki başarılarına çok önemli katkıları olacaktır ve entegrasyonu da bu güçlü kılacaktır” dedi. Erdoğan’ın sözlerine üzerine Merkel de “Kesinlikle doğru Başbakan’ın sözleri” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89