• BIST 9703.71
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 29 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 10 °C

En fazla Amerikan karşıtı olan ülke hangisi?

En fazla Amerikan karşıtı olan ülke hangisi?
ABD Başkanı Barack Obama'nın ilk Müslüman ülke ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirmiş olmasına rağmen, Türk halkındaki Amerikan karşıtlığı değişmeden kaldı.

Türkiye'de ABD karşıtlığı bu sene de değişmedi. ABD Başkanı Barack Obama'nın ilk Müslüman ülke ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirmiş olmasına rağmen, Türk halkındaki Amerikan karşıtlığı değişmeden kaldı.

The Pew Global Attitudes Project'in "ABD'nin İmajı" konulu son araştırmasının sonuçları Ulusal Basın Merkezi'nde yapılan bir basın toplantısıyla açıklandı. Araştırma şirketinin başkanı Andrew Kohut'un yanı sıra ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ve ABD eski Senatörü Danforth'un da katıldığı toplantıda, Barack Obama'nın göreve gelmesinin ardından dünyada genel olarak Amerika'nın imajının düzelme gösterdiği belirtildi.

Araştırmaya göre, pozitif yöndeki ilerleme en çok kendini Batı Avrupa ülkelerinde gösterdi. Latin Amerika ülkeleri de Amerika'ya olumlu bakışlarını sürdürdü. Ancak Obama, gerek Türkiye gerekse de Mısır'daki konuşmaları ve İsrail-Filistin sorununa ilişkin açıklamalarına rağmen İslam dünyasında kayda değer bir ilerleme kaydedemedi. Araştırma hala Türkiye'nin en Amerika karşıtı ülke olduğunu da açıkça ortaya koydu.

TÜRKLERİN SADECE YÜZDE 14'Ü AMERİKA'YA OLUMLU BAKIYOR

Çıkan rakamlara göre, Türkiye'de Amerika'ya olumlu bakanların oranı sadece yüzde 14. Geçen yıl yüzde 12 olarak gerçekleşen bu rakam, yüzde 2'lik bir artış gösterse de beklenilenin altında kaldı. Diğer Müslüman ülkelerinden Amerika'ya olumlu bakanların oranı ise şöyle gerçekleşti: Mısır: yüzde 27, Ürdün: yüzde 25, Lübnan: yüzde 55, Filistin: yüzde 15, Pakistan yüzde 15 ve Endonezya yüzde 63.

Rakamlar diğer ülkelerde ise şu şekilde: ABD: yüzde 88, Kanada: yüzde 68, İngiltere: yüzde 69, Fransa: yüzde 75, Almanya: yüzde 64, İspanya: yüzde 58, Polonya: yüzde 67, Rusya: yüzde 44, İsrail: yüzde 71, Çin: yüzde 47, Hindistan: yüzde 76, Japonya: yüzde 59, Güney Kore: yüzde 78, Arjantin: yüzde 38, Brezilya: yüzde 61, Meksika: yüzde 69, Kenya: yüzde 90, Nijerya: yüzde 79.

Bu rakamlara göre en büyük artış, yüzde 33 ile Fransa ve Almanya'da görüldü. En az artış ise yüzde 2 ile Türkiye ve Filistin'de gerçekleşti. En fazla düşüş de yüzde 7 ile İsrail'de ortaya çıktı.

TÜRKLER, İNTİHAR SALDIRILARINI VE LADİN'İ DESTEKLEMİYOR

Türkiye'deki Amerika'nın genel imajına karşın Obama'nın doğru şeyleri yapacağına inanç daha yüksek. Türk halkının yüzde 33'ü Obama'ya güveniyor. Bu rakam Bush döneminde sadece yüzde 2 idi.

Araştırma, Türk halkının canlı bombalı eylemleri hiç onaylamadığını da ortaya koydu. İntihar saldırılarının İslam'ı korumak için bazen gerekli olduğu yönündeki kanı İslam ülkelerinde genel olarak düşüş gösterdi. Türkiye'de intihar saldırılarını destekleyenlerin oranı sadece yüzde 4 olarak gerçekleşirken, Filistin'de bu rakam yüzde 68 oldu. Ayrıca Ladin'e güven de Türkiye'de yüzde 2'de kaldı.

Ladin'e en çok güvenen ülkeler ise yüzde 54 ile Nijerya, yüzde 52 ile Filistin olurken, saklandığı iddia edilen Pakistan'da ise yüzde 18 olarak gerçekleşti.

Araştırmaya göre, Türkler, Guantanamo üssünün kapatılması kararını da olumlu karşıladı. Bu karara yüzde 51'lik destek veren Türk halkı, Afganistan'a daha fazla asker gönderilmesine ise yüzde 49 ile karşı olduğunu ortaya koydu.

MÜSLÜMANLARA GÖRE AMERİKA HALA TEHDİT

Araştırma, Obama'nın İslam dünyası ile barış yapma çabasının tam da sonuç vermediğini ortaya çıkardı. Buna göre, Müslümanlar Amerika'ya hala tehdit olarak görüyor. Türklerin yüzde 54'ü, Ürdünlülerin yüzde 48'i, Mısırlıların yüzde 51'i, Endonezyalıların yüzde 77'si, Lübnanlıların yüzde 57'si, Filistinlilerin yüzde 75'i ve Pakistanlıların yüzde 79'una göre Amerika hala oldukça endişe verici ve bir tehdit. Bush dönemine oranla, Amerika'yı tehdit algılanmasında en fazla düşüş yüzde 22 ile Türkiye'de gerçekleşirken Pakistan'da yüzde 7'lik bir artış yaşandı.

TÜRKLER'E GÖRE AMERİKA DÜŞMAN

Ayrıca araştırma Türklerin Amerikan halkını da çok sevmediğini gösterdi. Amerika halkını seven Türklerin oranı geçen seneye göre sadece 1'lik bir artış göstererek yüzde 14 oldu. Bu rakam bu kategorideki en düşük rakam olarak gerçekleşti. Araştırmadaki "Amerika'yı partner mi, düşman mı görüyorsunuz?" sorusunu verilen yanıt da Obama'nın İslam dünyası politikasının çok da sonuç vermediğinin başka bir kanıtı. Buna göre, Filistinlilerin yüzde 77'si, Pakistanlıların yüzde 64'ü ve Türker'in de yüzde 40'ı Amerika'yı düşman olarak görüyor. İsraillerin ise sadece yüzde 2'si Amerika'yı düşman olarak görürken, yüzde 84'ü partner olarak algılıyor.

Öte yandan Türklerin sadece yüzde 18'ine göre Amerika, Türkiye'yi partner olarak görüyor. Ayrıca Türkler Amerika'nın Türkiye'nin çıkarlarının umurunda olmadığını düşünüyor. Sadece yüzde 15'lik bir kesim Amerika'nın Türkiye'nin çıkarlarına dikkat ettiğine inanıyor. Ayrıca Türklerin yüzde 48'i de Obama döneminde de bu durumun değişmeyeceği kanısında.

TÜRKLER, ÇİN, RUSYA, AVRUPA BİRLİĞİ VE BM'YE DE GÜVENMİYOR

Araştırmada, Türklerin diğer ülkelere bakışı da ortaya koyuldu. Buna göre, Türker'in diğer ülkelere olumlu bakışı ise şöyle gerçekleşti: Çin: yüzde 16, (8 puan düşüş), Rusya: yüzde 13, AB: yüzde 22 (5 puan düşüş) ve BM: yüzde 18 (5 puan düşüş).

TÜRKLER AB LİDERLERİNE DE GÜVENMİYOR

Türklerin yüzde 33'ü Obama'ya güvenirken, AB liderleri konusunda çok da yüksek bir rakam ortaya çıkmadı. Türklerin sadece yüzde 7'si Almanya Başbakanı Angela Merkel, yüzde 3'ü Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve yüzde 7'si de Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'e güveniyor.

Toplantı sonunda Cihan'a konuşan Kohut, Türkiye'nin uzun yıllardır ABD açısından kritik önemde olduğunu söyledi. Diğer Müslüman uluslar gibi Türklerin de ABD'nin terörle savaşının haksız olduğuna, ABD'nin gücünden endişe ettiğine ve Türkiye'nin çıkarlarının umurunda olmadığına inandığını ifade etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89