• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

En acı bekleyiş sürüyor

En acı bekleyiş sürüyor
(TTK) Karadon maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında yeraltında kalan 30 işçinin yakınlarının 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu önündeki bekleyişi sürüyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında yeraltında kalan 30 işçinin yakınlarının 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu önündeki bekleyişi sürüyor.

 TTK'dan emekli maden işçisi Turan Kebabcı (56), maden mühendisi 28 yaşındaki oğlu Koray'ın 4,5 yıldır özel firmada çalıştığını, maden ocağı yakınındaki evlerinden ambulans sesini duyarak kazayı haber aldığını söyledi.

Patlamanın eksi 540 kotunda olduğunu duyunca oğlunun da işçiler arasında yer aldığını anladığını anlatan Kebabcı, şöyle dedi:

''Oğlum, Zonguldak Karaelmas Üniversitesinde 2 yıllık maden teknikerliği bölümünden mezun olmasının ardından dikey geçişle Konya Selçuk Üniversitesinde maden mühendisliğini bitirdi. Patlamanın olduğu ocakta maden mühendisi oğlum var, yüzde 1 umudum bulunuyor. Ben maden ocaklarını çok iyi biliyorum. Oğlum da madenle ilgili bir iş kazanınca karşı çıkmadık. Özel firmada iş bularak çalışmaya başlamıştı.''

Ahmet Özbay, kardeşi Murat'ın 36 yaşında olduğunu, yaklaşık 5 yıldır firmada çalıştığını belirterek, şöyle konuştu:

''Kardeşimin 2 çocuğu var. İlk kez maden ocağında çalışmaya başlamıştı. Babamız madenden emekli. Maden ocaklarının tehlikelerinin farkındayız. Ancak hiç böyle bir kazayla karşılaşmamıştık. Ben kardeşimin sağ kurtulacağından ümitliyim. İçimde herhangi sıkıntı yok. Çalışmalar konusunda net bilgi alamıyoruz. Kuyudan sürekli birileri inip çıkıyor, biz de bekliyoruz.''

İşçilerden bir yıl önce evlenen Sadık Kocakaya'nın annesi Sebahat Kocakaya, oğlunun 5 yıldır firmada elektrik teknisyeni olarak çalıştığını, dün öğlen saat 13.00'ten itibaren beklediklerini ifade ederek, ''Kimse yok mu? Allah bize yardım etsin. Sizin yakınınız yerin altında olsa ne isterdiniz? Bizi düşünün'' dedi.

Kocakaya'nın eşi Dilek de ''Sadık ne olur sağ salim gel'' diye ağıt yaktı.

Kocakaya ailesinin yakınlarının sürekli sinir krizi geçirmeleri üzerine ambulansta bekletildikleri görüldü.

Göçüğün olduğu alana ulaşıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 'Göçüğün olduğu yerdeyiz, umudumuzu koruyoruz' dedi. Yazı Boyutu 10 12 14 16 Foto Galeri - Maden ocağında göcük

Bakan Dinçer, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Yeni Servis Kuyusu alanında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en profesyonel kurtarma ekiplerinin görev yaptığını söyledi.

Kurtarmaya yönelik 400 kişinin ellerinden gelen çalışmayı ortaya koyduğunu vurgulayan Dinçer, şöyle kaydetti:

''Göçüğün olduğu bölgeye ulaşıldı. Havalandırma temin edildi. Sabahleyin ilk kazma vuruldu, Göçüğün temizlenmesine başlandı. Her türlü çabayı sarf ediyoruz. Sükunet tavsiye ediyoruz. Dün, saat 13.28'de grizu patlaması oldu. Onun dışında patlama yok. Henüz göçüğün büyüklüğü konusunda ve işçilerimize nasıl ulaşacağımız konusunda elimizde yeteri kadar bilgi yok. Her türlü çabayı sarf ediyoruz. Mümkün olduğu kadar en kısa zamanda ulaşmaya çalışacağız. Göçüğün olduğu yerdeyiz, umudumuzu koruyoruz. Çünkü metan gazının olmadığı bölümlerin olduğuna dair bilgiler var elimizde. Ümit ediyorum ki işçilerimiz o bölgededirler. Umudumuzu kaybetmeye hiç gerek yok. İnşallah korktuklarımız başımıza gelmez.''

Ocaktaki Karbonmonoksit gazı temizlendi, göçükleri açma çalışmalarına başlandı

Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında havalandırmayla ocaktaki karbonmonoksit gazının temizlendiği, göçükleri açma çalışmalarına başlandığı bildirildi.

TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, yurt dışından gelen TTK Genel Müdür Burhan İnan ve Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Şimşek ile Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, maden ocağına indi.

Ocaktaki 30 işçiye bir an önce ulaşılması için kurtarma ekiplerinin çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini anlatan yetkililer, şunları kaydetti:

''Karbonmonoksit gazının temizlenmesiyle göçüğe ulaşıldı, buraları açmaya devam ediyoruz. Ardında yeni göçükler yoksa olayın yerine öğleden sonra intikal edilebilir. Karbonmonoksit gazının temizlenmesi rahat çalışma ortamı sağladı. Bugün göçüğün ardında göçükler olmazsa daha net konuşulur. Herkes üzerine düşen görevi yapıyor. Hükümet yetkilileri de buraya gelerek yakından ilgi gösteriyorlar.'' 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89