• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 12 °C

El Hekim, Zeynebiye Camii'ni ziyaret etti

El Hekim, Zeynebiye Camii'ni ziyaret etti
Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı El Hekim, ''Türkiye, Irak'ın onarılmasında büyük rol oynayabilecektir'' dedi.

Ürdün'ün başkenti Amman'dan İstanbul'a gelen Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Ammar El Hekim, Halkalı'daki Zeynebiye Cami ve Kültür Merkezini ziyaret etti.

El Hekim, ''Türkiye, Irak'ın yeniden onarılmasında büyük bir rol oynayabilecektir'' dedi.

Burada, Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz ile basına kapalı görüşen El Hekim, ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Türkiye'yi ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduğunu söyleyen El Hekim, babası ve aynı zamanda eski Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Abdulaziz El Hekim'in vefatının ardından Türkiye'de düzenlenen taziye meclisleri nedeniyle teşekkür etti.

El Hekim, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok köklü bağlara sahip olduğunu, Türkiye'de bulunduğu sürede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşeceğini söyledi.

Ammar El Hekim, ''İki ülke arasındaki ilişkiler İslam'dan doğmaktadır. İslam, barış ve tolerans dinidir'' dedi.

Türkiye'nin demokrasi deneyimine büyük saygı duyduklarını ifade eden El Hekim, ''Bu yüce ülke, bir yandan İslami kimliğini korurken, aynı zamanda demokrasiyi de en iyi yürüten ülkelerin başında yer almaktadır. Türkiye'nin elinde bulunan teknolojiye ve uzmanlığa büyük bir hayranlıkla bakmaktayız. Türkiye, Irak'ın yeniden onarılmasında büyük bir rol oynayabilecektir'' diye konuştu.

El Hekim, Irak'taki gelişmelerin olumlu yönde seyrettiğini vurgulayarak, milli ve mezhebi gruplar arasındaki ilişkilerin gelişme kaydettiğini söyledi.

Irak'ın sorunlarının ülke içinde çözülmesi gerektiğini vurgulayan El Hekim, ''Her ne kadar görüş ayrılıkları olsa da biz peş peşe ulusal uzlaşı peşinden koşmaktayız. Türkmenler şüphesiz Irak'taki temel unsurlardan birini teşkil etmektedir. Biz onlara olumlu ve saygılı bir gözle bakmaktayız. Irak'taki diğer grupların haklarını nasıl savunuyorsak, aynı şekilde Türkmenlerin de haklarını savunacağımıza dair kesin bir karar aldık'' şeklinde konuştu.

El Hekim, Irak'ta yapılacak seçimlere büyük önem verdiklerini ifade ederek, seçimlerin Irak'ta demokrasinin yerleşmesini sağlayacağını dile getirdi.

Bir gazetecinin Kerkük'ün durumu hakkındaki sorusu üzerine El Hekim, Kerkük'ün ''Küçük bir Irak'' olduğunu belirterek, Kerkük'teki tüm kesimler barış içinde yaşayana kadar çaba harcayacaklarını kaydetti.

El Hekim, ABD'nin Irak'tan çekilmesinin ardından yaşanacak duruma ilişkin soru üzerine de ''Irak'ta güvenlik açısından bir boşluk yok. Irak güvenlik güçleri yabancı güçlerden doğan boşluğu doldurmaktadır. Biz hiçbir yabancı gücün Irak'ta kalmamasını beklemekteyiz. Yabancı güçlere başvurmadan güvenlikte büyük bir iyileşme görülmektedir. Biz gerçekten en kısa sürede bağımsızlığımızı ve ülkemizin saygınlığını gerçekleştirmeyi dört gözle beklemekteyiz. Benim kanaatimce, ulusal liderlik konumunda olan hiçbir Iraklı, Irak'ın bölünmesi için çaba harcamamaktadır'' şeklinde konuştu.

Eşinin annesinin Türk olması nedeniyle Türk halkına ayrı bir sevgi duyduğunu belirten El Hekim, şöyle devam etti:

''Irak'taki terör eylemlerine göz attığınız zaman şunu göreceksiniz; sadece bir cinayet işleme amacıyla değildir. Bu terör olaylarının arkasında siyasi amaçlar vardır. Irak'taki belli bir gruba yakınlık gösterdiğimiz zaman bu gerginlik ve olaylar hafiflemeye başlar. Biz diğer gruplarla diyaloğumuzu sürdürüp şiddeti hafifletmeye çalışmaktayız, ama diğer yanda da üzücü bir taraf var. Bazı gruplar, suçsuz Iraklıların kanını akıtarak siyasi amaçlarını gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Irak güvenlik birimlerinin önümüzdeki seçimlerde ve parlamentonun oluşmasında ellerinden gelen çabayı harcayarak bunu güvenilir bir şekilde gerçekleştirmelerini temenni ediyoruz.''

Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz de ziyareti dolayısıyla El Hekim'e teşekkür ederek, El Hekim'in Türkiye ziyaretinin Türkiye-Irak ilişkilerinde olumlu sonuçlar doğuracağını söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89