• BIST 8718.11
  • Altın 2246.816
  • Dolar 32.3324
  • Euro 35.1911
  • İstanbul 8 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -3 °C

Dünyanın gözü Londra'daki NATO Zirvesi'nde

Dünyanın gözü Londra'daki NATO Zirvesi'nde
Dünyanın gözü Londra'da, kritik bir zirve gerçekleştiren NATO üyesi ülkelerin alacağı kararlarda.

NATO’nun 70. Kuruluş yıl dönümünün de kutlandığı zirve, görüş ayrılıklarının gölgesinde başladı. Liderlerin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" sözlerine tepkiler sürerken, zirveye saatler kala ise ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye'ye NATO'nun Baltık devletleri ve Polonya için hazırlanan Savunma Planı'na onay vermesi için çağrıda bulundu.

Ülkelerin risk analizleri ve çıkarları arasındaki farkların büyük olduğunu belirten uzmanlar, toplantıların zorlu geçeceği görüşünde.

Zirvenin programı ise oldukça yoğun, sabah saatlerinde bir araya gelmeye başlayan liderlerin ilk önce aile fotoğrafı çektirecek. Sonrasında ise görev süresi kapsamında dördüncü kez NATO Zirvesi'ne başkanlık yapacak Jens Stoltenberg' oturumları açacak.

Johnson: NATO'ya olan bağlılığımızda kaya gibi sağlamız

NATO zirvesinin açılışında, "Tarih barışın hafife alınamayacağını gösterir. Bizim de bu yıldönümünde bu sözü sağlama almamız gerekli" ifadelerini kullanan İngiltere Başbakanı Boris Johnson ayrıca, "NATO'ya olan bağlılığımızda kaya gibi sağlamız" dedi.

Kremlin: NATO'nun savunma bütçesini artırma planları Rusya'nın endişelerini doğru çıkardı

Londra'da NATO'nun geleceğini tartışılırken, Rusya'dan ise NATO'nun savunma bütçesine yönelik bir açıklama geldi. Kremlin, "NATO'nun savunma bütçesini artırmaya yönelik planlarıyla ilgili haberlerin çıkması, Rusya'nın İttifak'ın genişlemesine yönelik endişesinin doğru olduğunun kanıtıdır" açıklamasını yaptı.

Macron: Sözlerimin hala arkasındayım

NATO'nun "beyin ölümü" yaşadığı yorumuyla zirvede ayrılığa yol açan Macron, toplantılar öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Evet, kesinlikle. Sözümün arkasındayım diyen Macron, ayrıca Avrupa'da dayanıklı bir barış oluşturmak için tartışmaların gerekli olduğunu" belirterek, "Bizim sorumluluğumuz, zararlı olabilecek belirsizlikleri artırma ve gerçek bir stratejik tartışmayı çözmek. Bu yüzden memnunum" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'la görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçen gün de NATO'nun beyin ölümüyle ilgili sözlerinin birçok kişide sarsıntıya neden olduğunu fakat söylediklerinin arkasında olduğunu belirtmişti.

Stoltenberg: Savunma planlarıyla ilgili görüşmeler sürüyor

Bu sırada Stoltenberg, Londra'da yapılan NATO Liderler Zirvesi'nden önce gazetecilere açıklamada bulundu.

Baltık ülkeleri ve Polonya dahil tüm müttefikleri korumak için uygulamada olan planlar bulunduğunu belirten Stoltenberg, "Bunun da ötesinde sadece planlarımız yok askeri güçler de var. Tarihimizde ilk kez Baltık ülkelerini korumak için sahada savaşa hazır kuvvetler var." dedi.

Savunma planlarının güncellemesine ilişkin soruna çözüm bulunacağı konusunda emin olduğunu kaydeden Stoltenberg, "Dün gece bu sorunu Türkiye Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan ile de görüştüm. Konuştuğumuz bu dakikalarda sorun üzerinde çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Stoltenberg daha önce yaptığı açıklamada ise Baltık Planı konusunda Türkiye ile yaşanan sıkıntıları aşmaya çalıştığını fakat zirve sonuna kadar bir çözüm bulunamayabileceğini söylemişti.

Trump: Herkesten çok Fransa'nın korunmaya ihtiyacı var

NATO Zirvesi için İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, toplantı öncesi yaptığı açıklamada Türkiye'den övgüyle bahsederken, Fransa'ya ağır tepki gösterdi.

Trump, "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" diyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u eleştirerek, bu açıklamanın "aşağılayıcı ve saygısızca" olduğunu söyledi.

Trump, "Herkesten çok onların (Fransa'nın) korumaya ihtiyacı varken NATO'dan uzaklaşıyorlar, bu beni şaşırtıyor" yorumunu yaptı.

"Türkiye'yle iyi ilişkilerimiz var. Yeterince uzun süre sınırlarında kaldık, artık sınırlarından çekildik. İyi iş çıkarıyorlar" diyen ABD başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de iyi anlaştığını belirtti.

Zirve öncesi dörtlü Suriye toplantısı yapıldı

Geçen gün ise zirve öncesinde İngiltere, Fransa Türkiye ve Almanya liderlerinin katıldığı 'Suriye' gündemli dörtlü zirvesi yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı toplantıda, Suriye’nin yanı sıra Libya başta olmak üzere bölgesel gelişmelerin ele alındığı belirtildi. (euronews)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89