• BIST 9137.21
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 15 °C

Dünya üçüncüsü millilere vergi cezası

Dünya üçüncüsü millilere vergi cezası
2002’de tarihi bir başarıya imza atan ay yıldızlılar, 368’er bin liralık primin vergisini ödemedikleri gerekçesiyle ağır bir cezayla karşı karşıya kaldılar.

2002 yılında Güney Kore ile Japonya’da yapılan Dünya Kupası’nda üçüncü olarak tarihi bir başarıya imza atan A Milli Futbol Takımımız’a vergi cezası şoku... Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilen ay yıldızlılarımız, aldıkları 368’er bin lira primin vergisi ödenmediği gerekçesiyle toplam 23 milyon liralık ceza ile karşı karşıya kaldı.

Beşiktaş Vergi Dairesi ile Futbol Federasyonu arasında 7 yıldır yapılan görüşmeler olumsuz sonuçlandı. Maliye Bakanlığı Merkezi Uzlaşma Komisyonu’nun arabuluculuğu da sonuç vermedi. İş, mahkemelere düştü.

Vergi dairesi kabul etmedi

Futbolcuların vergi serüveni 7 yıl önce başladı. Futbol Federasyonu, ay yıldızlı futbolculara şampiyona sırasında önce 75’er bin, sonra da 118’er bin liralık olmak üzere ikişer adet çek verdi. Türkiye’ye gelindiğinde ise bu kez 175’er bin liralık birer adet çek kesildi. Federasyon, 368 bin liralık bu tutarın, vergilendirilmiş olduğunu bildirdi. Nitekim vergi ödenmesi konusunda herhangi bir işlem yapılmadı. Gerekçe olarak da, FIFA’nın başarı primi diye Futbol Federasyonu’na verdiği 9 milyon İsviçre Frangı’nın, Güney Kore ve Japonya’da vergisinin yatırıldığı gösterildi.

Ancak Beşiktaş Vergi Dairesi üç ay sonra yaptığı incelemede, "FIFA tarafından yatırılan vergi, o ülkelerdeki mevzuat kapsamındadır. Gelir Vergisi Kanunu’na göre, futbolcuların aldığı bu primlerin Türkiye’de de vergilendirilmesi gerekiyor. Güney Kore ve Japonya’da hesaplanan vergilerin Türkiye’de hesaplanan vergiden düşülmesi, kalan kısmın da ülkemizde ödenmesi şart. Bu şekilde yapılan uygulama sonucu iki kez vergilendirmenin önüne geçilir" saptamasında bulundu.

Uzlaşma komisyonu çözemedi

Yapılan hesaplar sonucu da 4 milyon 356 bin 323 lira için, 213 sayılı Vergi Usül Kanunu’nun 30. maddesine göre vergilendirmeye gidilmesi gerektiği vurgulandı.

Aradan yıllar geçmesi ve konunun çıkmaza girmesi üzerine, geçen yıl Maliye Bakanlığı Merkezi Uzlaşma Komisyonu devreye sokuldu. Komiyon, cezayı faizi ile birlikte 8 milyon 172 bin lira olarak belirledi. Ancak Beşiktaş Vergi Dairesi bunu kabul etmedi. Bunun üzerine Futbol Federasyonu, vergi mahkemesi nezdinde dava açtı. Mahkeme de duruşmada miktarı 22 milyon 972 bin 443 lira olarak belirledi.

Zaman aşımına girmiyor

Tahakkuk işlemlerinin 2002’de başlaması nedeniyle, 5 yıllık zaman aşımı sürecinin bu kapsamın dışında kalacağı belirtildi.

VERGİ tahakkuk işlemlerinin 2002 yılında başlaması nedeniyle 5 yıllık zaman aşımı sürecinin bu konu kapsamına girmediği de belirtildi.

Madalya almışlardı

Üçüncü oldukları 2002 Dünya Kupası finalleri sonrası adeta milli kahraman ilan edilen A Milli Takım futbolcuları, Bakanlar Kurulu’nun onayı ve dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in takdiri ile teknik direktör Şenol Güneş ve yardımcılarının yanı sıra dönemin Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy’la birlikte Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilmişlerdi.

Dava olumsuz sonuçlandığı taktirde, ’Üstün Hizmet Madalyası’ alan tüm futbolcular, vergi cezası ödemek durumunda kalacak.

Korkmaz: Ceza bize yansımaz

7 yıl önce 368’er bin lira prim alan A Milli Takım futbolcuları, bu süreç içerisinde bilgilendirilmedi. Futbolcular, gelişen olaylardan da haberdar olamadı. Şampiyonada takım kaptanlığı yapan Bülent Korkmaz, "Bu gelişmeleri bilmiyordum. Ben de yeni duydum. Şaşırdım. Primimizi aldık; ama bunun vergisinin ödendiğini sanıyorduk. Yine de bu cezanın bize yansıyacağını tahmin etmiyorum" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89