• BIST 9729.68
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 11 °C

'Dünya bizim iyi geçindiğimizi görmek istiyor'

'Dünya bizim iyi geçindiğimizi görmek istiyor'
Trump ile Putin, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bir araya geldi. İkili görüşmeden önce birer açıklama yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump, bugün Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. İki liderin görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. İki lider, görüşme öncesi kameralara kısa bir açıklama yaptı. Donald Trump, "Dürüst olmak gerekirse, son birkaç yıldır çok iyi geçinemeyen iki ülke olarak harika bir fırsata sahibiz. Dünya bizim iyi geçindiğimizi görmek istiyor. İki büyük nükleer gücüz. Dünyadaki nükleer gücün yüzde 90'ına sahibiz ve bu iyi değil, kötü bir şey" dedi. Putin de "Son görüşmemizden bu yana telefonla düzenli olarak görüşüyorduk ve açıkça iş gibi konularda konuşma zamanı geldi. Çünkü dünyada konuşmamız gereken çok fazla şey oluyor" diye konuştu.

Donald Trump şunları söyledi:

Düzenlediğiniz harika Dünya Kupası için sizi kutlamak isterim.

Ticaretten askeri konulara, nükleer silahlardan Çin'e kadar birçok konuda müzakere edeceğiz.

Dürüst olmak gerekirse, son birkaç yıldır çok iyi geçinemeyen iki ülke olarak harika bir fırsata sahibiz.

Dünyanın bizim iyi geçindiğimizi görmek istiyor. İki büyük nükleer gücüz. Dünyadaki nükleer gücün yüzde 90'ına sahibiz ve bu iyi değil, kötü bir şey.

6702-388.jpg

PUTİN: KONUŞMAMIZ GEREKEN ÇOK ŞEY VAR

Vladimir Putin ise şöyle konuştu: Sayın başkan, sizinle burada, Finlandiya'da bir araya gelmekten çok memnunum. Son görüşmemizden bu yana telefonla düzenli olarak görüşüyorduk ve açıkça iş gibi konularda konuşma zamanı geldi. Çünkü dünyada konuşmamız gereken çok fazla şey oluyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLARI AYRI BULUŞTU

Öte yandan, Trump ile Putin'in bir araya geldiği saatlerde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Rusyalı mevkidaşı Sergey Lavrov da Helsinki'de bir araya geldi.
İki liderinkine paralel olarak yapılan görüşme, Pompeo'un Dışişleri Bakanı olarak göreve başlamasının ardından bir ilk özelliği taşıyor.

KONU BAŞLIKLARI NELER?

NATO zirvesiyle başlayan Avrupa turunu Helsinki'de sonlandıracak olan Trump'ın Putin ile görüşmesinde öne çıkması beklenen konu başlıkları şöyle:

- 12 Rus vatandaşının 2016 ABD Başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat Parti sistemlerini hacklemekle suçlanması,

- Kırım'ın Rusya tarafından ilhakı,

- Suriye'deki gelişmeler,

- Nükleer silahların yayılması.

Her iki lider de tüm dünyanın dikkatle izleyeceği bu buluşmadan daha şimdiden kârlı çıktıklarını düşünüyor.

Trump, Avrupa turu boyunca müttefiklerini sert biçimde eleştirirken, Putin'e yönelik açıklamaları oldukça yumuşak kaldı.

BBC Türkçe'deki habere göre, alışılmadık diplomasi anlayışı, Trump'ın Rusya'ya beklenmedik sürpriz tavizler açıklaması anlamına gelebilir. Eğer böyle bir şey olursa ABD, müttefiklerini daha da endişelendirebilir.

Nükleer silah yarışından Suriye ve Ukrayna konularına kadar iki liderin konuşması gereken birçok konu bulunuyor.

Ancak ortada resmi bir gündem yok. Görüşme öncesinde pek de bir hazırlık yapılmadığı da kulislerden sızan haberler arsaında. Trump'ın öngörülemez tavırlarları da eklenince görüşmeden ne çıkacağını kestirmek daha da zor hale geliyor.

12 RUS VATANDAŞI NEYLE SUÇLANIYOR?

ABD'de 12 Rusya vatandaşı hakkında hazırlanan iddianamede, söz konusu kişilerin Mart 2016'dan itibaren Demokrat Başkan adayı Hillary Clinton'a yönelik siber saldırılar başlattıkları iddia ediliyor.

11 ayrı suçla itham edilen Rusya vatandaşlarının Ulusal Demokratik Komite'nin sistemlerine siber saldırılar düzenlediği ve parti içi yazışmaları ele geçirdiği de iddialar arasında.

ABD'de Demokrat Parti'nin önde gelen isimlerinden Tom Perez, Başkan Trump'a Putin'le görüşmesini iptal etmesi çağrısı yapmış ve "Putin ABD'nin dostu değil" demişti.

Cumhuriyetçi Senatörlerden John McCain de "Başkan yaşananlardan Putin'i sorumlu tutmaya hazır değilse bu görüşme yapılmamalı" demişti.
Ancak Trump bu sabah paylaştığı Twitter mesajlarında Rusya ile ilişkilerde gelinen noktadan önceki yönetimleri sorumlu tuttu ve "Yıllarca süren ABD ahmaklığı ve aptallığı yüzünden Rusya ile ilişkilerimiz hiç olmadığı kadar kötü durumda. Şimdi üstüne bir de cadı avı başlatıldı!" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89