• BIST 9909.39
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 30 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

Dünya bir barış gününe daha savaşlarla giriyor

Dünya bir barış gününe daha savaşlarla giriyor
Bugün dünyada halen yüzbinlerce kişi savaşlara kurban verilirken milyonlarca insan yerlerinden olup mülteci konumuna düşüyor.

Dünya bir 1 Eylül Dünya Barış Gününe daha çatışmayla giriyor. Başta Ortadoğu ve Ön Asya olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde yaşanan savaşlar ve çatışmalar nedeniyle yüzbinlerce insan hayatını kaybediyor.

SURİYE İÇ SAVAŞI

Suriye'de yaşanan iç savaş geçtiğimiz hafta yaşanan kimyasal saldırının ardından dünyanın gündeminde. 2011 yılında başladığı günden bu yana 120 bine yakın insanın hayatını kaybetmesine neden olan çatışmalar 1 milyondan fazla insanı ise mülteci konumuna düşürdü. Beşar Esad rejimi ile muhalefet arasında yaşanan çatışmalar ülkeyi bir enkaz konumuna getirirken kuzeyde ise El kaideye bağlı gruplar Kürtlere yönelik saldırıları söz konusu.

IRAK'TA MEZHEP ÇATIŞMALARI

ABD'nin 2011 yılında askeri gücünü geri çekmesinin ardından Irak'ta son iki sene içinde 9 bine yakın sivil yaşanan mezhep çatışmalarında hayatını kaybetti. Bazı tahminlere göre yarım milyona yakın kişinin hayatını kaybettiği 2003-2011 yılları arasındaki savaş, saldırılar ve çatışmalar ülkenin nüfusunun neredeyse dörtte birinin de yerinden olmasına neden oldu.

Ülkede iktidarda olan Şiiler ile Sünni gruplar arasında çatışmalar sürerken merkezi idare ile Kürtler arasındaki gerginliğin ise silahlı bir çatışmaya dönmesi ihtimali hiç de uzak görülmüyor.

MISIR'TA SİYASAL ŞİDDET

Mısır'da Hüsnü Mübarek iktidarının devrilmesi ve daha sonra iktidara gelen Müslüman Kardeşler'in askeri bir darbeyle görevden uzaklaşması sürecinde yaşanan çatışmalar binlerce kişinin ölümüne neden oldu. Askeri darbe ile Müslüman Kardeşler taraftarları şiddetle bastırılırken ülkede daha yaygın ve şiddetli çatışmaların yaşabileceği endişesi hakim.

YEMEN'DE EL KAİDE İLE SAVAŞ

1992 yılından bu yana Yemen'in kuzeyindeki aşiret toprakları aşırı grupların etkin olduğu bir bölge olaran biliniyor. Ülkenin kritik önemdeki kıyı şeridini elinde bulunduran merkezi hükümete bağlı güçlerle aşiret üyeleri ve militanlar arasında yaşanan çatışmalarda bugüne kadar 3 bin 799 kişi öldü. 2012 yılından bu yana şiddetlenen çatışmaların bir barışla sona erdirilmesi umudu hemen hemen hiç yok gibi.

AFGANİSTAN'DA BİTMEYEN SAVAŞ

Afganistan yakın tarihi tamamen savaşlarla ifade edilen bir ülke. 1978 yılından bu yana ülke sükunetin hakim olduğu iki seneyi üst üste yaşamadı. 2 milyon 84 kişinin öldüğü çatışmalar 2012-13 yıllarında El Kaide ve Taliban ile Afgan ordusu ile NATO güçleri arasında 10 bine yakın kişinin yaşamına mal oldu. ABD'nin Taliban ile görüşmelere başlamasına rağmen ülkedeki çatışmalar halen sürüyor.

AFGANİSTAN'IN AYNASI: KUZEY PAKİSTAN

Pakistan'ın kuzeyindeki Kuzey Veziristan bölgesi dünyadaki en ciddi çatışma bölgelerinden biri. Taliban'ın etkili olduğu bu coğrafyada El Kaide'nin de güçlü bir altyapısı bulunuyor. Sık sık ABD'nin insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenlediği Kuzey Veziristan'da Pakistan ordusuyla Taliban güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor. Bu çatışmalarda 2012 yılından bu yana 9 bin 500 kadar kişi hayatını kaybetti.

SOMALİ İÇ SAVAŞI

Afrika kıtasında süren en eski iç savaş olan Somali İç Savaşı bugüne kadar yaklaşık yarım milyon insanın ölümüne neden oldu. Son dönemde ülkedeki İslamcı militanlar ile merkezi hükümete bağlı ordu birlikleri arasında çatışmalar şiddetlenirken mülteci konumuna düşen milyonlar halen komşu ülkelerde ya da ülke içindeki mülteci kamplarında korkunç koşullarda yaşıyor.

TÜRKİYE'DE ÇÖZÜM SÜRECİNDE SORUNLAR

2013 yılının Newroz'uyla birlikte Türkiye ile PKK arasında başlayan barış süreci ile 2012 yılı boyunca yaşanan şiddetli çatışmalar sona erdi. Ancak Türk hükümetinin gerillaların geri çekilme adımına karşılık olarak demokratik reformları gerçekleştirmemesi ülkedeki çatışma potansiyelini oldukça güçlendirmiş durumda.

KOLOMBİYA-FARC

Dünyada en uzun süreli çatışması özelliğini taşıyan Kolombiya İç Savaşı da son dönemde çözüm umutları artan çelişkilerden biri. 2012 yılının sonbaharında başlayan ve 2013 yılında da devam eden barış görüşmeleri Ağustos ayında FARC'ın masadan çekilmesiyle sekteye uğradı. 2012 yılında 4 bin 700 FARC militanı ile en az bin 700 askerin hayatını kaybettiği çatışmaların yeniden başlaması endişesi giderek artıyor.

DÜNYANIN HASSAS BÖLGELERİ

Dünyada çatışma bölgelerinin yanı sıra düşük şiddetli çatışmaların yaşandığı ya da çatışma potansiyellerinin yüksek olduğu bölgeler bulunuyor. İsrail-Filİstin çatışması, Filipinler'deki Komünist ayaklanma, Keşmir, Beluçistan, Doğu Kürdistan, Burma, Nijerya'daki din çatışması, Hindistan'daki Maoistler, Batı Sahara, Peru, Kafkasya, Sina Yarımadası bunlardan bazıları.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89