• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Dubai'yi tetikçiler vurdu sırada İran var

Dubai'yi tetikçiler vurdu sırada İran var
'''Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları"nın yazarı, Dubai krizinden sonra İran'a ekonomik bir operasyon planlandığı iddiasında.

''Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları" isimli çalışmasıyla tüm dünyada büyük yankı uyandıran yazar John Perkins, Dubai'de yaşanan son finansal çalkantının ekonomik bir operasyonu çağrıştırdığını söyledi. Sabah'ın sorularını cevaplandıran Perkins, ekonomik krizlerin tesadüfen ortaya çıkmadığına dikkat çekerek, "Dubai'de yaşananlar bunun ne kadar doğru olduğunu bir kere daha gösterdi. Bu krizle birilerinin ciddi kazanç sağladığını düşünüyorum" dedi. Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki prensliklerin bir bölümünün ABD'de bir bölümünün de İngiltere'de ciddi paralar kaybettiğini hatırlatan Perkins, "Krize bu perspektifle bakıldığında operasyondan kimin kazançlı çıktığı daha iyi anlaşılacaktır" yorumunu yaptı. Ekonomik tetikçilerin hedef olarak gelişmekte olan ülkeleri seçtiğinin altını çizen Perkins, "Bence sırada zengin petrol ve doğalgaz yataklarına sahip İran, dünya kobalt rezervlerinin önemli bir bölümünü elinde bulunduran Kongo ve önemli bir geçiş noktası olan Honduras var" diyerek ilgili ülkelerin yöneticilerini de uyardı.

ERDOĞAN DOĞRU OLANI YAPIYOR

Başbakan Erdoğan ve kurmaylarının IMF ile anlaşmaması gerektiğini savunan Perkins, "IMF'nin bizatihi kendisi ekonomik tetikçidir. Bu nedenle Türk liderler siyasi açıdan bağımsız kalmak istiyorlarsa IMF ile anlaşma imzalamasınlar" önerisinde bulundu.

'Danışmanlar aslında ajan'

ESKİ bir Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ajanı olan John Perkins, "Ekonomik Tetikçi" kavramını ilk açıklayan kişi. Perkins, "Ekonomik Tetikçilerin" ABD şirketlerinin çıkarlarını korumak için uluslararası finansal kurumları (IMF, Dünya Bankası, kredi derecelendirme kurumları, danışmanlık şirketleri) kullanan yani ekonomik istihbarat operasyonları için zemin hazırlayan kişiler olduğunu açıkladı.Gelişmekte olan ülkeleri büyük altyapı yatırımları kurmaları için teşvik eden danışmanların aslında ajan olduğunu söyleyen Perkins, "Bu ihalelerin en önemli şartı işlerin krediyi açan ülkenin mühendislik ve inşaat şirketlerine verilmesidir. Böylece hem paralar asla ABD'den asla çıkmaz ve ülke sürekli baskı altında tutulur" diyor.

John Perkins kimdir?

1945'TE New Hampshire'de dünyaya geldi. Boston Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra kaderin de yardımıyla Amerikan'ın en önemli istihbarat birimlerinden biri olan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından keşfedildi. 1968 yılında NSA tarafından 'ekonomik tetikçi' olarak yetiştirildi. Perkins 1980'e kadar Amerikan istihbarat örgütleri tarafından yönlendirilen danışmanlık şirketlerinde ekonomist, kıdemli ekonomist, bölge sorumlusu ve başkan yardımcısı gibi sıfatlarla çalıştı. 2004 yılında yayımladığı " Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları" isimli kitabı çalışması Amerika'da uzun süre çok satanlar listesinde yer aldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89