• BIST 9693.46
  • Altın 2511.516
  • Dolar 32.573
  • Euro 34.7679
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 8 °C

DTP'nin cebindeki dört açılım talebi

DTP'nin cebindeki dört açılım talebi
DTP, İçişleri Bakanı Atalay'la yapılan görüşmede taleplerin gündeme gelmediğini söyledi, ancak DTP'nin dört talebi belli.

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'la yaptıkları görüşmenin Başbakan Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmenin devamı niteliğinde olduğunu belirterek, devamının geleceğini söyledi.

İçişleri Bakanı Atalay ile yapılan görüşmeyi değerlendiren Demirtaş, olayı Erdoğan'la görüşmenin devamı olarak gördüklerini belirterek, "Olumlu, anlamlı görüşmeler. Boşa gitmemelidir. Güven artırıcı görüşmelerdir" dedi.

Görüşmede konu başlıklarının ele alınmadığını anlatan Demirtaş, bu aşamada talep açıklayıp süreci olumsuz etkilemek istemediklerini vurguladı.

Demirtaş, DTP'nin taleplerinin değişik toplantılarda defalarca duyurulduğuna dikkat çekerek, "Bunlar teknik konular, şimdi ortaya koyup süreci olumsuz etkilemek istemeyiz. Zamanı geldiğinde teknik konular TBMM çatısı altında oluşturulacak komisyonlarda ele alınabilir" dedi.

DTP ne istiyor?

Demirtaş, Atalay ile yaptıkları görüşmede konu başlıklarının gündeme gelmediğinin altını özellikle çizdi. DTP'nin daha önce açıklanan talepleri şu başlıklar altında özetlenmişti:

1- Demokratik bir cumhuriyetin ruhuna uygun sivil bir anayasa oluşturulsun.

2- Anayasa'nın 66. Maddesi'nde 'Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür' deniliyor. Anayasa'da etnisiteyle ilgili ayrıntılara yer verilmesin. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı vurgusu öne çıksın. Türkiye Cumhuriyetinin çok etnikli yapısı Anayasa'nın ruhunu yansıtan giriş bölümünde vurgulanabilir.

3- Kültürel haklar ve anadille ilgili talepler: Anayasa'daki anadil sınırlamaları ve eğitim hakkı önündeki engeller kalksın. Basın yayın alanında anadil kullanımıyla ilgili sorunlar giderilsin. Propaganda yasakları kalksın. Kamu kuruluşlarında ve sosyal-kültürel alanda anadilin kullanımı önündeki engeller kaldırılsın.

4- Yerel yönetimler ekonomik, siyasi ve kültürel açıdan güçlendirilsin

Yol Haritası

DTP'nin destek verdiği Demokratik Toplum Kongresi, geçen ay Diyarbakır'da yaptığı çalıştayda, Kürt sorunu ulusal bir mesele olduğunun altını çizerek, çözüm sürecinin de bu çerçevede 'adil, eşitlikçi, barışçıl demokratik bir zeminde' aranması gerektiği görüşü benimsendi.

Katılımcılar, PKK'dan çözüm sürecine katkı sunmak amacıyla başlattığı eylemsizlik kararını sürdürmesini isterken, güvenlik güçlerinin de aynı dönemde askeri operasyonları durdurmasını talep etti.

Çözüm sürecinde siyasal çerçeve geliştirilmesini isteyen DTK, çözüm sürecinde DTP başta, Kürtlerin temsilcilerinin muhatap alınmasını, Abdullah Öcalan'ın süreçten dışlanmamasını istedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89