• BIST 8983.9
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 8 °C

DTP’li başkanlar: ‘Umutluyuz, inisiyatif alın’

DTP’li başkanlar: ‘Umutluyuz, inisiyatif alın’
DTP’li 99 belediye başkanı Diyarbakır’da toplanarak, randevu bekledikleri Cumhurbaşkanı Gül’e sunacakları talepleri tartıştı.

DTP’li 99 belediye başkanı Diyarbakır’da toplanarak, randevu bekledikleri Cumhurbaşkanı Gül’e sunacakları talepleri tartıştı. DTP’li başkanlar, Gül’den Kürt sorunu için inisiyatif almasını istiyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile randevu karmaşasının ardından DTP’li 99 belediye başkanı, durumu değerlendirmek üzere toplandı. Diyarbakır’da yapılan toplantıya ev sahipliği yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, randevu taleplerine henüz yanıt gelmediğini ve beklentilerinin devam ettiğini söyledi.

Kenan Evren’in önerisi de dosyada

Randevuya olumlu yanıt gelmesi halinde Gül’e sunacakları dosyanın içeriğini tartışan DTP’li başkanlar, öncelikle Kürt sorunu konusundaki sözlerinin kendilerini umutlandırdığını belirterek, Cumhurbaşkanı’ndan bu konuda inisiyatif almasını isteyecek.

Edinilen bilgiye göre DTP’liler, Gül’den Kürt dili ve kimliğinin Anayasa’da tanınmasını isteyecek. Dosyadaki önerilerin ana başlığını ise “Demokratik Özerklik Projesi” oluşturuyor. DTP’lilerin bu projeyi Gül’e anlatırken, Kenan Evren’in “Türkiye yedi eyalete ayrılabilir” sözlerine de atıfta bulunulması da planlandı. DTP’nin bu projeleri kapsamında, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, petrol ve maden gibi doğal kaynaklardan belediyelere hak tanınması, çok dilli eğitim uygulaması da yer alıyor. DTP’liler görüşmenin gerçekleşmesi halinde Gül’e, Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun çözümü konusunda ağustos ayında “yol haritası” açıklamasını anımsatarak, bazı önerilerinin dikkate alınmasını isteyecek. DTP’li başkanların Kürt sorununun çözümü konusunda daha önce de sık sık gündeme getirilen İspanya’daki Bask ve İskoçya modelinin de tartışılmasını önerecekleri de belirtiliyor.

DTP Diyarbakır İl Teşkilatı önünde basın açıklaması yapan Osman Baydemir, Gül’den talep ettikleri randevunun hâlâ verilmediğini belirterek, “Kürt sorunu siyasi bir sorundur. Şüphesiz ki Kürt sorununun nihai çözümü de siyasi olacaktır” dedi.

Baydemir: Beklentimiz sürüyor

Baydemir, randevu talebine olumlu yanıt verilmesi durumunda, bölge halkının beklenti, talep ve kaygılarını aktaracaklarını ifade ederek, “Randevu talebimize yanıt gelmedi ama beklentimiz devam ediyor” dedi. Baydemir, burada gazetecilere Gül’e yaptıkları randevu isteminin metnini de dağıttı. Randevu metninde özetle şunlar yer aldı: “Siyaset ve taraflar üstü bir kurum olan Cumhurbaşkanlığı makamının tüm yurttaşlarımızın yaşamını birinci dereceden etkileyen bu can yakıcı sorun karşısında oynayacağı rolün özelde kentlerimiz genelde ülke geleceği açısında ön açıcı olacağına yürekten inanmaktayız.”

DTP’liler Kadıköy’de oturma eylemi yaptı

Kürt sorununun demokratik çözümü talebiyle İstanbul Kadıköy’de çadır kurmak isteyen DTP’liler, izin verilmemesi üzerine oturma eylemi yaptı. Aralarında DTP milletvekilleri Pervin Buldan ve Sebahat Tuncel’in de bulunduğu bir grup, dün Kadıköy İskele Meydanı’nda toplandı. Grup adına açıklama yapan Cemre Çelik, sorunun çözümünde Kürt kültürünün Anayasal güvenceye alınmasını, askerî operasyonların durdurulmasını ve Öcalan’ın önerilerinin dikkate alınmasını istedi.

Taraf’a konuşan Pervin Buldan, örgütün 15 temmuza kadar aldığı ateşkes kararının 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne kadar uzatılabileceğini söyledi. Buldan, DTP’li belediye başkanlarının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yaptığı randevu başvurusuyla ilgili de şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanı’nın duruşu bizim için çok önemlidir. ‘Kürt sorununda güzel şeyler olacak’ dedi. Biz bunların bir an önce olmasını diliyoruz.”

Taraf

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89