• BIST 9524.59
  • Altın 2530.149
  • Dolar 32.5654
  • Euro 34.6382
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

DTP liderinden Ayna'ya eleştiri

DTP liderinden Ayna'ya eleştiri
Ahmet Türk, Emine Ayna'nın “CHP ve MHP, AK Parti'nin oyununa gelmesin” şeklindeki sözlerini doğru bulmadığını söyledi.

 DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna'nın “CHP ve MHP, AK Parti'nin oyununa gelmesin” şeklindeki sözlerini doğru bulmadığını söyledi. Türk, “Hassas bir konuyu böyle aceleci bir mantıkla yorumlamak doğru değil” dedi.

DTP Genel Başkanı Yardımcısı Emine Ayna, Van'da düzenlenen 'Demokrasi ve Barış' mitinginde CHP ve MHP'ye seslenerek AK Parti'nin oyununa gelmemelerini istemişti.

Ayna, “CHP ve MHP'ye sesleniyorum. AKP'nin oyununa gelmeyin. AKP yarın çıkıp 'Ben çözmek istedim engel oldular' demesin” demişti.

Anadolu Ajansı'na konuşan DTP lideri Ahmet Türk, Ayna'nın bu sözlerini doğru bulmadığını belirterek, “Dereyi görmeden paçaları sıvamak çok doğru değil. Hele o dereyi görelim, ondan sonra değerlendirme yaparız” dedi.

Türk, hassas bir konuyu aceleci bir mantıkla yorumlamanın doğru olmadığına dikkat çekerek, Şunları söyledi: “Bunu sadece Emine Hanım için söylemiyorum. 40 bin insanın yaşamını yitirdiği, annelerin acılar çektiği bir süreç... Bu süreç için hesap yapmayı, aceleci davranmayı, bunu magazinleştirmeyi doğru bulmuyorum. Sürecin şimdiden başarısız olacağı yönündeki bir belirlemeyi, tartışmanın önünü kesmeye yönelik bir anlayış olarak değerlendiriyorum. Ben bunu Ayna için söylemiyorum, CHP ve MHP'nin tavrı için söylüyorum. Yıllardan beri barış ve demokrasi talebi ile yola çıktık. Bugün bir şeyler söyleniyorsa, bunu ciddiyetle ve sabırla beklememiz, sonuçları görmemiz lazım. Bu sonuçlar üzerinden tartışmamız gerekir.”

ETNİK MİLLİYETÇİLİK TEHLİKELİ

Bazı kesimlerin, demokratik açılım sonucunda, Türkiye'nin bölünebileceği yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Türk, “Bizim amacımız Türkiye'yi çözmek değil, sorunu çözmektir. Halkların sevgiyle kucaklaşmalarını sağlamaktır. Çünkü biz etnik milliyetçiliğin ne kadar tehlikeli olduğunu bilen insanlarız. Bizim için sınırlar heyecan verici değil. Bin yıldır birlikte yaşamış iki halkı birbirinden ayrıştırmanın ne Türk'ün ne de Kürt'ün yararınadır” diye konuştu.

ANAYASADA 'KÜRT' OLMASIN

Anayasa'nın herkesi kucaklaması gerektiğini vurgulayan Türk, mevcut Anayasa ile demokratik açılımın yapılamayacağını ileri sürdü. Türk, “Dünyanın hiçbir anayasasında etnisiteye dayalı bir maddenin, o toplumda barışmayı sağlamayacağına inanıyoruz. Kürt kelimesinin Anayasa'ya geçirilmesini doğru bulmuyoruz. Çünkü, Kürt'ü geçirdiğiniz zaman Çerkez'i, Laz'ı görmezlikten gelmiş oluruz' diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, “Asker görevini yapmıştır. Artık bundan sonra sosyal, ekonomik, kültürel ve psikolojik tedbirlerin alınması gerekir” dediğini ifade eden Türk, bu sözlerin farklı bir sürecin gelişmesine şans yarattığını kaydetti. Türk, MHP ve CHP'nin projeye karşı çıkarak vebal altında kalacağını söyledi.

ÖCALAN DİKKATE ALINMALI

Türk, süreçte ABD'nin rolünün sorulması üzerine de “Mesele iç dinamiklerle çözülmeli. Müdahaleleri doğru bulmayız” cevabını verdi. Türk, “Abdullah Öcalan'ın sürece dahil edilmesini istiyor musunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“PKK'yı en fazla etkileyecek olan o. Siyasetin de başıdır. Öncüsüdür. O zaman onun söylemlerinin, bu sürecin barışçıl bir sürece evrilmesine etkili olacağını düşünüyorsak, söylediklerini önemsememiz gerekiyor, dikkate almamız gerekiyor.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89