• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 7 °C

DTK'dan 2. aşama talepleri...

DTK'dan 2. aşama talepleri...
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Daimi Meclis’i, 9 Haziran’da gerçekleştirdiği toplantının ardından sonuç bildirgesini dün yayınladı.

Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla başlayan Demokratik Çözüm sürecinde PKK'li güçlerin geri çekilmeye başlamasıyla 1. aşamada sona yaklaşıldı. DTK, 2. aşamanın taleplerini sıraladı

Hükümete ‘Adım sırası sende’ diyen DTK, güvensizliği ortadan kaldıracak adımlar istedi. Öcalan ise hükümete, ‘Ben üzerime düşeni fazlasıyla yaptım sıra devlette’ uyarısı yapmıştı.

İŞTE O TALAEPLER 

1. Hükümet barış ve çözüm dili kullanmalı. Seçim barajı kalkmalı
2. TMK kalkmalı, yeni anayasayı beklemeden TCK değişmeli
3. Düşünceyi ifade ve örgütlenmenin önündeki engeller kalkmalı
4. Koruculuk tasfiye edilmeli ve mayınlı araziler temizlenmeli
5. Hasta tutuklular başta olmak üzere Kürt siyasetçiler bırakılmalı
6. Doğa tahribatından, karakol ve baraj yapımından vazgeçilmeli
7. Sayın Öcalan toplumun her kesiminden heyetlerle görüşebilmeli
8. Demokratik ve özgürlükçü yeni anayasa çalışmaları hızlanmalı 

İkinci aşamanın adımları atılmalı 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Daimi Meclis’i, 9 Haziran’da gerçekleştirdiği toplantının ardından sonuç bildirgesini dün yayınladı. Bildirgede, Öcalan inisiyatifinde başlayan demokratik çözüm süreci, Öcalan’ın durumu, güvenin sağlanması için atılması gereken adımlar, Diyarbakır’da yapılması planlanan Kürt Konferansı ve Gezi Parkı direnişi değerlendirildi. DTK sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verdi: “Kürt sorununun çözüm sürecinin hızlanması ve kalıcı hale gelmesi için AKP hükümetine büyük bir görev ve sorumluluk düşmektedir. Sadece PKK tarafından adımlar atılmasını beklemek, pratikleşme yerine söylem düzeyinde kalmak gerçekçi bir yaklaşım olmadığı gibi çözüm geliştirici bir yöntem de değildir. Birinci aşama olarak ifade edilen sürecin bitmesine rağmen AKP hükümeti tarafından hiçbir demokratik yasal düzenlemenin yapılmaması kafalarda soru işareti oluşturmakta, kaygı ve güvensizlik oluşturmaktadır.”

Gerekli adımları atmalı

DTK, hükümete çözüm süreci için gerekli adımlarını atılmasını söyleyerek, “Anayasa değişikliklerini beklemeden TCK’yi değiştirmeli, TMK, seçim barajı, düşünceyi ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engelleri kaldırmalıdır. Koruculuk sistemi tasfiye edilmeli, mayınlı araziler temizlenmelidir. Haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunan, hasta tutuklular başta olmak üzere Kürt siyasetçiler serbest bırakılmalıdır. Doğa tahribatından, karakol ve baraj yapımında vazgeçilmelidir” dedi.

Öcalan sürece aktif katılmalı

Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelere de dikkat çeken DTK, “Görüşmelerin daha sağlıklı yürütülmesi, barışçıl ve demokratik sürecin hızlanması ve Sayın Öcalan’ın sürece daha etkin katılımının sağlanması için PKK yetkilileri, demokrasi güçleri, sivil toplum örgütleri, aydın şahsiyetlerle görüşme imkân ve koşulları sağlanmalıdır. Görüşmeler açık, şeffaf ve paylaşımcı olmalıdır. Bu adımlarla güven ortamı sağlanacağı gibi barışçıl sürecin önü açılacak ve demokratik çözüm hızlanacaktır. Bunun için başta halkımız ve kurumlarımız olmak üzere onurlu bir barış ve demokratik çözüm için, emek ve demokrasi güçleri bu sürecin güçlenmesi için sesini yükseltmeli, demokratik mücadeleyi büyütmelidir” şeklinde ifadelere yer verdi. Ayrıca DTK, sonbaharda Hukuk Komisyonu tarafından Avukatlar Konferansı düzenleyeceklerini açıklayarak, “Haziran ayında gerçekleştirilecek Şeyh Said anma etkinlikleri diğer Kürdi yapılarla birlikte gerçekleştirilecektir” dedi.

Birliğe önemli katkısı olacak

Diyarbakır’de 15-16 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek konferasa da değinen DTK, şu önemli noktalara dikkat çekti: “Kürtlerin özgürlüğe yürüdüğü bu süreç, aynı zamanda Kürtler arası birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin en fazla güçlendirilmesi gereken süreçtir. 15-16 Haziran’da Diyarbakır’de yapılacak olan, Kürdistani oluşumların ve şahsiyetlerin katılımı ile gerçekleştirilecek ‘Kuzey Kürdistan Çözüm ve Birlik Konferansı’, Kürt halkının demokratik birliğinin güçlenmesi için önemli bir fırsat sunmaktadır. Bu konferansta yaşanacak kararlaşmalar Kürt halkının ulusal birliğine, eşitliğine, özgürlüğüne ve Ortadoğu halklarının demokratik geleceğine önemli katkılar sağlayacaktır.”

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89