• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

DTK İnanç Çalıştayı sonuç bildirgesi

DTK İnanç Çalıştayı sonuç bildirgesi
DTK İnanç Komisyonu tarafından düzenlenen 2. İnanç Çalıştayı sonuç bildirgesi açıklandı. İşte ayrıntılar...

DTK İnanç Komisyonu tarafından düzenlenen 2. İnanç Çalıştayı sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması istendi, dinlerin siyasetin bir aracı olmaktan çıkmasının "Demokratik Özerklik" ile mümkün olduğu belirtildi. Bildirgede, Pir Sultan Abdal, Seyit Rıza, Şêx Seid, Seid-ê Nursî, Xelef Beg ve İsa Zatte'nin mezarlarının bulunması ile Mor Gabriel Manastırı'na ait toprakların iade edilmesi çağrısı yapıldı.

Diyarbakır'da, DTK İnanç Komisyonu tarafından Class Otel'de düzenlenen 2. İnanç Çalıştayı, sonuç bildirisinin okunmasının ardından sona erdi. Süryani, Keldani, Ermeni, Asuri, Sünni ve Alevi inanç grupları, gazeteci ve akademisyenlerin de aralarında bulunduğu 70 kişi çalıştaya katıldı.

Çalıştayın kapanış konuşmasını yapan DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, çok çeşitli inançların, kültürlerin, ulusların yaşamına tanıklık eden Mezopotamya medeniyetine büyük ihanetler yapıldığını belirterek, kardeş halkların düşman hale getirilmeye çalışıldığını ve bunun sistemli şekilde geliştirilen bir politikanın sonucu olduğunu söyledi.

Tuğluk, "DTK olarak arayışlarımız, inançları, dilleri, kültürleri reddeden, onları yok sayan, zulüm edenlere karşı direnmektir, isyan etmektir. Bu varlıkların tanınması ve bunların hukuklarının tanınması bağlamında mücadele etmektir. En önemlisi olarak sorunları yaşayanlar olarak, örneğin aleviler bu sorunları çözecek mekanizmaları yaratmaktır" dedi.

Tuğluk, "Demokratik Özerklik" modelinin yaşanan sorunlar karşısında bir çözüm mekanizması olduğunu kaydetti.

Bildirgede, 1982 Anayasası'nın toplumun tüm kesimlerinin ve demokratik kurumların katılımı ile tartışılması ve çok kültürlü, çok kimlikli, çok inançlı Türkiye gerçeğini etnik ve inançsal anlamda kabul eden demokratik bir anayasanın yapılması gerektiği vurgulandı.

1982 Anayasasına nüfuz etmiş olan Türk/İslam sentezi zihniyetinin tek tip toplum, tek tip inanç oluşturmayı amaçladığına dikkat çekilen bildirgede, "Anayasanın başlangıcında bulunan tekçi vurguların giderilmesi gerektiği ortak bir düşünce olarak dile getirildi. Yeni anayasada hiçbir inançsal, etnik, sosyal, kültürel kimliğin övülmediği, yerilmediği bu kimliklere vurgu, övgü veya yergi yapmak yerine 'Geçmişten günümüze Türkiye topraklarında yaşamış ve yaşamakta olan tüm etnik ve inançsal kimliklerin tarihi, sosyal ve kültürel bir gerçekliğimiz olduğu, bu değerlerimizin özgür ve eşit haklarla yaşaması ve yaşatılması gerektiği' vurgulanmalıdır" denildi.

Bildirgede, "Kürt Sorununda yaşanan şiddetin kaynağı, devletin ret ve inkar politikasındaki ısrardır. Burada bulunan tüm inanç grupları için insan yaşamı kutsaldır. Ekonomik, sosyal, kültürel değerlerimizin çatışmalı ortamda yok olmaması, bu nedenlere bağlı toplumsal dejenerasyonun önlenmesinde sorumluluk almamız gereklidir. Kürt Sorunun çözümü adil ve kalıcı bir barış ortamı ile mümkündür. Bu barışı gerçekleştirmek için tüm inanç grupların olarak inkarcılığa ve şiddete karşı barışı savunacağız ve bu konuda sorumluluk alacağız. Bu nedenle mevcut çatışmasızlık ortamının korunmasında devlete, hükümete, siyasal partilere ve inanç gruplarına görev düşmektedir. Barış, eşitlik, adalet ve demokrasi için sorumlu tüm kesimleri bu değerler bağlamında görevini yapmaya çağırıyoruz" denildi. (ANF)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89