• BIST 10247.75
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 18 °C

DTK heyeti Mesut Barzani ile görüştü

DTK heyeti Mesut Barzani ile görüştü
Demokratik Toplum Kongresi heyeti bugün Güney Kürdistan yönetiminin başkanı Mesut Barzani ile Hewler’de görüştü.

DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk’un başkanlık ettiği heyetle Barzani’nin görüşmesinde Suriye’deki Kürtlerin durumundan Kürt Ulusal Konferansına kadar birçok konu ele alındı.

Suriye'deki Kürtlerin durumuna ilişkin olarak uzun süredir gündemde olan Güney Kürdistan ile Suriye'deki Kürt bölgesi arasındaki sınır kapısının açılması sorunu, görüşmede yeniden gündeme geldi. Görüşmede Barzani'nin sınır kapısının açılmamasının kendilerinden kaynaklanmadığı söyledi. Barzani'nin Suriyeli Kürt partilerinin kendi aralarında anlaşamamalarının kapının açılması önünde engel olduğunu, birlik olmaları durumda Dohuk'a bağlı Qahire köyü ile Dicle Nehri arasında nereden istenirse kapının açılabileceğini söylediği öğrenildi.

42411

Suriye'deki Kürtlere yapılacak insani yardımlar konusunda da Barzani, hükümet adına yardım etmenin mevcut siyasal konjektür içinde zor olduğunu, ama sivil toplum örgütlerinin yapacakları yardımların aktarılmasının önünde hiçbir engelin olmadığını söylediği belirtildi. Ayrıca DTK heyetinin, Suriye'deki Kürt bölgesine geçme isteminin de Barzani tarafından olumlu karşılandığı öğrenildi.

Barzani-DTK görüşmesinin en önemli bir diğer konusuysa Bağdat-Hewler gerginliğiydi. Bu konuda Barzani, Kerkük'ün bir Kürt bölgesi olduğunu kesinlikle tartışma konusu dahi yapmayacaklarını söyledi. Barzani, Bağdat'ın ise, Kerkük'ü "Kürdistan"dan ayrı görmek istediğini belirtti. 140'ıncı maddenin aslında 2009 yılı seçimlerinde uygulandığını ve o yıl halkın seçimler döneminde tavrını "Kürdistan"dan yana koyduğunu kaydeden Barzani, bu konuda kesinlikle geri adım atmayacaklarının altını çizdi. Dicle Operasyon Gücü'nün (Fermandaye Dicle) Kürtlere geri adım attırmak için kurulduğunu belirten Barzani, "Biz geri adım atmadık, savaşmaya da hazırdık. Ama ABD müdahale etti. İzin vermedi" dedi. Barzani, 140'ıncı maddenin uygulanmamasının ve Bağdat-Hewler gerginliğinin merkezi Irak hükümetinden kaynaklandığını ve kendilerinden kaynaklı olmadığını ifade etti.

42412

Barzani-DTK heyeti görüşmesinde gündeme gelen bir diğer konuysa yıllardır tartışılan ama bir türlü uygulanmaya Kürt Ulusal Kongresi sorunu oldu. Bu konuya Barzani'nin de olumlu yaklaştığı ve bundan sonra yapılacak olan bir ulusal kongrenin toplanıp, ardından dağılma değil, toplu halde çalışmalarını sürdürme temelinde toplanması gerektiğini söylediği öğrenildi. Bu konudaki kaygılarını da dile getiren Barzani'nin, Türkiye ve Irak'ta Kürtlerin temsilliyet konusunda net olduklarını, ama İran ve Suriye'de hala sorunların yaşandığını bundan dolayı, o parçalardan Kürt temsilinin tam yapılamayacağını söylediği de edinilen bilgiler arasında.

DTK heyetinin bugünkü görüşmelerinin içeriğine ilişkin satır aralarından edinilen bilgilere göre, bir konferans önerisi de Yekitiya Parlamanteran Kürdistan'dan DTK heyetine yapıldı. Yekitiya Parlamenteren Kurdistan tüm Kürt bölgelerinden ve Avrupa ve BDT devletleri başta olmak üzere diasporadaki tüm Kürt parlamenterlerinin de katılacağı bir Kürdistan Parlamenterler Konferansı'nın yapılması önerildi. Öneri DTK heyetince de olumlu karşılandı.

DTK heyeti yarın da, 182 bin Kürdün katledildiği Enfal'in sembol yeri olan Germiyanı ve Bağdat-Hewler gerginliğinden dolayı Duzxormato civarlarında mevzilenen peşmergeleri ziyaret edecek. (anf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89