• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

DTK, 'diğer' Kürt oluşumlara süreci anlattı

DTK, 'diğer' Kürt oluşumlara süreci anlattı
DTK Eşbaşkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk Diyarbakır’daki Kürt siyasi kurumlara yaptıkları ziyaretleri tamamladı.

DTK Eşbaşkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk, DTK Daimi Meclis üyesi Seydi Fırat, son siyasal sürece ilişkin bilgi alışverişinde bulunmak ve desteklerini istemek amacıyla Diyarbakır'daki Kürt siyasi kurumlara yaptıkları ziyaretleri tamamladı.

Diyarbakır'da bulunan Kürt siyasi oluşumlar DDKD, KADEP, ÖSP, Azadi İnisiyatifi ve HAK-PAR'a son siyasal sürece ilişkin bilgi alışverişinde bulunmak ve sürece katkılarını istemek amacıyla ziyaretin son durağı HAK-PAR'da gerçekleştirilecek görüşme öncesi DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ziyaretlerine ilişkin açıklamada bulundu.

44060

Türk, "Bizim geleceğimizle, Kürtlerin geleceği ile barış ile ilgili, Ortadoğu'daki gelişmelerin en önemli aktörü olan Kürtlerin tavrı ile ilgili çok önemli bir süreç yaşanıyor. Tabii ki bu süreçte hepimizin gördüğü bir şey var, önemli olan Kürtlerin ittifakı. Bu süreci tartışarak, konuşarak birbirini anlayarak, doğru bir rotaya sokmak gerekir" dedi.

44061

İmralı Adası'nda Abdullah Öcalan ile gerçekleştirilen görüşmelere de dikkat çeken Türk, "Bu süreç Sayın Öcalan'ın sürecin işletilmesi ile ilgili attığı adımla başlatıldı. Bize de İmralı'da yaptığımız görüşmelerde bu süreçte olabildiğince yeni bir yaklaşım, klasik yöntemlerden uzak ancak tüm Kürtlerin düşüncelerini bir araya geldiği yeni bir sürece başlama ihtiyacının olduğunu söyledi. Özellikle yaptığımız görüşmede, ‘siyasi partilerimiz ne düşünüyor? Tüm Kürt partileri ile bu konuda çalışmalar yapıp görüşlerini bilmek istiyorum. Bu doğrultu da daha sağlıklı bir sürecin içerisinde kendimi bulurum. Benim İmralı'da her şeyi bilme imkanım yok bu nedenle bundan sonraki süreç sizlere kalıyor, demokratik siyasetin daha güçlü daha ortak bir çözüm projesinden geçer’ şeklinde düşüncelerini ifade etti" diye konuştu.

460.jpg

TÜRK: ARTIK POLİTİZE OLMUŞ BİR HALK VAR: Öcalan'ın Kandil, Avrupa ve BDP'ye yazdığı 3 mektubun yetkililere iletildiğini de hatırlatan Türk, "Elbette ki Kürtler gün geçtikçe kendine güveniyor, inanıyor. Çünkü hakkının, hukukunun ne olduğunu çok iyi biliyor. Tüm Kürtler yüzyıllardır sürdürülen politikaların yanlışlığını görüyor. Ve inkara dayalı siyasetin yürütülmesinden dolayı güvensizlik duyuyor" diyerek Kürt halkının birçok dönemde aldatılarak taleplerinin gerçekleştirilmediğini ifade etti. Türk sözlerini şöyle tamamladı: "Artık politize olmuş bir halk var. Artık bütün gelişmeleri, süreçleri bir bir paylaşmaya hazır olan bir mücadele var. Biz de umuyor ve inanıyoruz ki, ortak bir sesle daha yüksek bir sesle Kürtlerin taleplerini hep birlikte tüm siyasi partilerimiz, sivil toplum örgütlerimiz dile getireceklerdir. Geçmişteki eksikliklerimizi o klasik yaklaşımlarımızı görmeye başladık. Bundan sonra kendimizi daha doğru bir politika yürütme konusunda biz kendimizi sorumlu tutacak ve çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz."

44065

BOZYEL: TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR: Türk'ün sözlerini tamamlamasının ardından kısa bir konuşma yapan HAK-PAR Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel ise, son gelişmeler nedeniyle Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini söylediği konuşmasında, "Birçok gelişme Türkiye'nin artık normalleştiğini, çatışma kültüründen yüzünü diyalog sürecine çevirdiğini görüyoruz" diyerek BDP heyetinin İmralı'da Abdullah Öcalan ile görüşmelerini ve Öcalan'ın mektubunun Kandil'de PKK yetkililerine iletilmesini örnek gösterdi.

44066

"Bu Türkiye'nin kendi sorunlarını artık konuşarak, diyalogla çözebileceğinin bir umudu işaretidir" diyen Bozyel, sürecin daha katılımcı ve şeffaf biçimde sürdürülmesinden yana olduklarını belirttiği konuşmasını, "Diyalog ekseninde silahların susturulması gibi bir durum var. Hak-Par olarak hep söylüyoruz, Kürt sorunu silahların susturulmasına indirgenemez. Ancak bu silahların susturulmasını küçümsemiyoruz. Tam tersine bu şiddet ortamından en çok canı yanan Kürtler oluyor. Devlet şiddeti gerekçe göstererek Kürtlerin hak ve özgürlükler mücadelesini terör damgası ile damgaladı. Şiddetin durması sürecine biz Hak-Par olarak aktif olarak destek vermekten yanayız" diye sürdürdü.

Bozyel son olarak, "Kürtlerin temel hakları iade edilmeden gerçek bir barıştan söz edilemez" dedi ve Kürt halkının temel taleplerini her zaman gündemde tutacaklarını belirterek sözlerini tamamladı. (anf)

  • Yorumlar 13
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89