• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 11 °C

Dr. Frankenstein yakalandı

Dr. Frankenstein yakalandı
Uluslararası organ ticaretinin Türk lideri olarak tanınan Frankestein lakaplı Dr. Yusuf Sönmez Elçin İstanbul da yakalandı.

Örgütlü organ ticareti soruşturması çerçevesinde interpol tarafından aranan 'Dr. Frankestein' lakaplı Dr. Yusuf Sönmez Elçin İstanbul Mali Suçlarla Şube Müdürlüğü'nün düzenlediği operasyon çerçevesinde göz altına alındı. Kosova'da illegal bir şekilde organ nakli yaptığı ve bu büyük meblağlar karşılığında aldığı organları yurtdışına çıkardığı iddia edilen yasadışı organ nakli yapan Sönmez, İstanbul Kartal'da bir adreste ele geçirildi. Polisin yaptığı çalışmalar sonrasında yakalanan Dr. Frankestein lakaplı Sönmez, Mali Şube'ye getirildi. Mahkemeye çıkması beklenen Sönmez hakkında Kosova'ya iade edilip edilmeyeceği konusunda karar verileceği öğrenildi.

KIRMIZI BÜLTENLE ARANIYORDU

Kırmızı bültenle aranmaya başlandığı günden itibaren hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yakalama kararı çıkarılan Sönmez, yaklaşık dört aydır Mali Şube ekipleri tarafından aranıyordu. Hakkında çalışma yapan polis ekipleri, Sönmez'in en son 10 gün önce yurda giriş yaptığı belirledi. Sönmez'in yurtdışındayken rahat saklanamadığı ve ailesini özlediği için Türkiye'ye geldiği iddia edildi.

ORGAN NAKLİNDEN İDDİANAMESİ VADI

Kosova'da Eulex savcılarından Jonathan Ratel, aralarında Türk doktor Yusuf Erçin Sönmez'in de bulunduğu yedi kişi hakkında yasa dışı organ nakli yaptıkları gerekçesiyle iddianame hazırlamıştı. İddianameye göre, organize suç şebekesinin 2008'de, böbreğine karşılık 20 bin dolar vereceği vaadiyle uçakla Kosova'ya getirdiği kurbanları organlarına karşılık müşterilerinden 80 ila 100 bin dolar para istediği öne sürülmüştü. 2008 yılının sonlarında, Kosova'daki bir organ kaçakçılığı olayına adı karışan Sönmez, gıyabında 8 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Son olarak 2010 Ağustos ayında Azerbaycan'daki bir organ kaçakçılığı olayında ortaya çıkınca Kosova makamları Azerbaycan'da olduğu tespit edilen Sönmez'in yakalanarak kendilerine teslim edilemesi için İnterpol'e başvurmuştu.

Yoksuldan aldı zengine sattı

Uluslararası organ ticaretinin Türk lideri olarak tanındı. Binlerce yoksul vatandaşın böbreğini varlıklı hastalara taktı. Yusuf Erçin Sönmez 1997 yılında kaçak organ nakli yaptığı sırada gözaltına alndı. Erçin, 2000 yılına kadar yaşadışı olarak böbrek nakli yaptığı gerekçesiyle beş kez suçüstü yapıldı. 7 yıl sonra yargı önüne çıktı. 1 yıl 10 gün hapis cezası aldı. Yargıtay, Nisan 2005'te Sönmez'in 'organ mafyası lideri' olduğu kararını onadı. Yeni TCK'da 2 yıldan az hapis cezalarının ertelenmesi hükmü nedeniyle Sönmez bir kez daha kurtuldu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89