• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 11 °C

Dostları bilimin onurunu yalnız bırakmadı: Beşikçi kütüphanesi açıldı…

Dostları bilimin onurunu yalnız bırakmadı: Beşikçi kütüphanesi açıldı…
İsmail Beşikçi Vakfı Araştırma Kütüphanesi geniş bir davetli katılımıyla açıldı.

ÖZEL HABER Bu yılın başında, İsmail Beşikçi’nin doğum günü olan 7 Ocak’ta kuruluşu ilan edilen İsmail Beşikçi Vakfı Araştırma Kütüphanesi, geniş bir davetli katılımıyla Cezayir Restaurantta yapıldı.

37139

Aralarında PDK temsilcisi Ömer Mirani, Kürt araştırmacı Celilê Celil, yazar Tarık Ziya Ekinci, BDP Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ve yazar Ahmet İnsel’in de bulunduğu geniş bir davetli gurubunun katıldığı açılış töreni, ilk olarak saat 12.00’de Vakfın İstanbul Beyoğlu’ndaki merkezinde yapıldı. Temsili açılış kurdelasının İsmail Beşikçi tarafından kesilmesinden sonra davetliler hep birlikte açılış gösterimleri ve konuşmaların yapılacağı Cezayir Restauranta geçtiler.

37133

Cezayir Restauranta yapılan etkinlikte ilk konuşmayı Vakıf Yönetim Kurulu adına Başkan İbrahim Gürbüz yaptı. Gürbüz’ün vakfın kuruluşunu ve bu süreçte yaptıklarını anlattığı konuşmasından sonra Beşikçi’nin yaşamı ve Kütüphanenin serüvenini anlatan video gösterimi yapıldı. Kısa belgesel tadında hazırlanan videonun izlenmesinden sonra davetlilerin tümünün ayakta alkışlarıyla İsmail Beşikçi kürsüye gelerek konuşmasını yaptı. Davetlileri Kürtçe “Hûn bi xêr hatin” diyerek selamlayan Beşikçi, konuşmasında önce kitaplarının serüvenini anlattı. 1960’lardan bu yana Çorum, İskilip ve Ankara arasında taşınan kitapların en son kalıcı bir ikametgaha kavuşmasının ve araştırmacıların hizmetine sunulmasının önemine değinen Beşikçi, Kürtler ve dil arasındaki ilişkiye de dikkat çekti. Ak Parti’nin hala Kürt dili konusunda ikircikli bir tutum takındığını ve asimilasyonu sürdürme niyetinde olduğunu belirten Beşikçi, “Dünyanın hiçbir yerinde bir halkın dili ona seçmeli dil olarak sunulmaz. Türkiye’de Kürtçe seçmeli dil ancak Türk, Arap, Fars, Alman veya İngilizler için seçmeli olabilir. Kürtler tüm eğitimlerini kendi dillerinde sürdürmedikleri müddetçe asimilasyon devam eder. Başta BDP olmak üzere tüm Kürtlerin politikası dilin eğitimde özgürce kullanılması olmalıdır,” dedi.

46003.jpg

Beşikçi’den sonra bir diğer konuşmayı da Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş yaptı. Konuşmasında Beşikçi’nin açtığı yoldan yürüdüklerini ve bu onurlu insanı örnek aldıklarını özellikle belirten Demirbaş, bir de Diyarbakır’da Beşikçi Vakfı’na tahsis edilen tarihi bir konutun müjdesini verdi. İsveç’te yaşamını sürdüren Diyarbakırlı Kürt yazar Hüsamettin Kaya’nın kendi tarihi evini Beşikçi Vakfına bağışladığını belirten Demirbaş, konuşmasını “Damarlarımızdaki kan aktığı, nefes aldığımız sürece Beşikçi’ye, mücadelede yolumuzu açan tüm değerlerimize, Apê Musa’ya, Necmettin Büyükkaya’ya, Mazlum Doğan’a ve emeklerini bizlerden esirgemeyen tüm değerlerimize minnettar olacağız. Onlara ancak özgürlüğümüzü elde ederek borcumuzu ödeyebiliriz,” sözleriyle sürdürdü. Demirbaş’tan sonra kokteyle geçildi. Cezayir Restaurantta kapasitenin çok üstünde bir katılımla saat 16.00’ya kadar süren açılış, başladığı coşkuyla bitti.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89