• BIST 9664.29
  • Altın 2495.067
  • Dolar 32.5864
  • Euro 34.8484
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 7 °C

Dolmabahçe devlet işidir

Dolmabahçe devlet işidir
Dolmabahçe konusunda “ilk ve son kez” konuştuğunu vurgulayan Büyükanıt Paşa, Dolmabahçe görüşmesi "devlet işidir” dedi.

Dolmabahçe konusunda “ilk ve son kez” konuştuğunu vurgulayan Büyükanıt Paşa, “Ben bulunduğum görevler itibariyle dönemin başbakanları rahmetli Bülent Ecevit ile de Mesut Yılmaz ile de bu tür görüşmeler yaptım. Bunlar devlet işidir. Dolmabahçe görüşmesi de öyledir” dedi.

Milliyet gazetesinden Fikret Bila'ya konuşan Büyükanıt, artık konuşmayacağını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın NTV’de, soru üzerine, 2007 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile Dolmabahçe’de yaptığı görüşmenin kendisiyle mezara gideceğini açıklaması, konuyu yeniden gündemin üst sıralarına taşımıştı.

Erdoğan’ın, “Büyükanıt açıklarsa ben de açıklarım” sözleri üzerine, CHP lideri Deniz Baykal’ın, Büyükanıt’ı açıklamaya davet etmesi, bu konudaki merakı artırdı. Gözler bir önceki Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’a çevrildi.

Büyükanıt Paşa, Dolmabahçe konusunda “ilk ve son kez” konuştuğunu vurgulayarak, dünkü görşümemizde konuya açıklık getirdi.

‘Devlet işleri konuşuldu’

Büyükanıt Paşa, sorum üzerine, görüşmenin niteliğiyle ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Mayıs 2007’de bildiğiniz gibi Dolmabahçe’de bir görüşme oldu. Bu görüşme sonrasında basında gerçeği yansıtmayan dedikodular yer aldı.

Bu dedikodu ve iddialar öylesine akıl almaz boyutlara ulaştı ki, hayatımızda ilk kez hem ben hem de eşim yargıya başvurmak zorunda kaldık. Bu iddiaları gündeme getiren köşe yazarı (Fikri Sağlar’ı kastediyor - FB) hiçbir kanıt sunamadı. Biz bu davayı kazandık. Kazandığımız tazminat davasıydı. Ceza davası halen devam etmektedir. Buna rağmen bu konunun ısrarlı biçimde gündeme getirilmesine çok üzüldüm.

Ben bulunduğum görevler itibariyle dönemin başbakanları rahmetli Bülent Ecevit ile de Mesut Yılmaz ile de bu tür görüşmeler yaptım. Bunlar devlet işidir. Dolmabahçe görüşmesi de öyledir. Ancak, tekrar bunların gündeme gelmesi dikkat çekicidir. Görüşmenin üzerinden iki yıl geçti. Buna rağmen neden gündeme getirildiğini anlamış değilim.”

‘Üzerimden siyaset yapılmasın’

Büyükanıt Paşa, Dolmabahçe vesilesiyle konunun siyasete çekildiği ve ismi üzerinden siyaset yapıldığını düşünüyor. Buna üzüldüğünü belirten Büyükanıt, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı: “Yarım asırdır devletime ve milletime şerefle hizmet ettim. Ancak, şeref ve haysiyetime saldırı mahiyetinde kampanyalarla karşı karşıya kaldım. Bu olayın değişik bir boyutu var. Konu siyasete çekildi. İsmim üzerinden siyaset yapılması beni rencide ediyor.”

‘Gizli ve gizemli bir işim yok’

Büyükanıt Paşa, yaşamı boyunca gizli ve gizemli hiçbir hareketin içinde olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Uzun meslek yaşantım boyunca hiç gizli ve gizemli bir işin, hareketin içinde bulunmadım. Şüphesiz herkes gibi ben de tenkit edilebilirim. Tenkit edenlerden makul olmalarını beklemiyorum. Ama insaflı olmalarını, şeref ve haysiyetimi rencide etmemelerini beklemek sanırım hakkımdır.

Size bu konuda yaptığım bu açıklama, ilk ve son açıklamamdır. Bundan sonra bu kampanya devam ederse, mecbur kalırsam yargı yoluna başvurmaktan başka çarem kalmayacaktır. Bunu yapmaktan da çekinmem.”

Son nokta

Büyükanıt Paşa, iki yıldır zaman zaman gündeme gelen Dolmabahçe konusuna son noktayı koymuş oldu. Görüşmenin devlet işi olduğunu da vurgulayarak, bu konuyu kapattı.

Dünkü yazımda da belirttiğim gibi zaten başka bir şey olması da beklenemezdi.

Ne olmuştu?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 4 Mayıs 2007’de, Dolmabahçe Sarayı’nda başbakanların kullanımı için ayrılan özel ofiste görüşmüşlerdi. Yaklaşık 2.5 saat süren görüşme, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşanan gelişmeler ile 27 Nisan e-bildirisinden hemen sonra gerçekleşti.

Uzun süre kamuoyunun ilgi alanında yer alan bu görüşme, geçen hafta, Erdoğan’ın NTV’deki sözleri ile yeniden gündeme geldi. Erdoğan, soru üzerine görüşmeyle ilgili olarak, “Benimle mezara gider. İnanıyorum ki, Büyükanıt da böyle düşünüyor. Açıklamaya kalkarsa, o zaman ben de yaptığımız görüşmeyle ilgili şeyleri açıklarım” dedi.

Erdoğan’ın sözleri üzerine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal şu değerlendirmeyi yaptı: “Orada tarihi bir viraj alındığı, tarihi görüşme gerçekleştiği anlaşılıyor. Bunun devlete yansıtılması engellenebilir mi? ‘Aramızdaki özel, kişisel ilişki...’ yok öyle bir şey. 2 sene sonra Başbakan, hafif bir rahatsızlık içinde, ‘söylerse ben de söylerim diye’ meydan okuyorsa, ne yani o zaman?! Bu saklanamaz, aydınlığa kavuşturmak lazım.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89