• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Dizayi: Kürdistan petrolünün ucuz satıldığı doğru değil

Dizayi: Kürdistan petrolünün ucuz satıldığı doğru değil
Federal Kürdistan Hükümet Sözcüsü Dizayi, 6 saat süren toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Federal Kürdistan Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, "Satılan petrolün gerekli yerlere ulaşmadığı söylenmektedir. Bu yöndeki iddialar da gerçeği yansıtmıyor. Sizleri temin ederim ki satılan petrolü taşıyan gemi gerekli limana ulaşmıştır" dedi.

Federal Kürdistan Yönetimi'nin Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Türkiye üzerinden dünya piyasalarına satılan petrolün ucuz olduğu ve akaryakıt taşıyan gemilerin yerine ulaşmadığına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Federal Kürdistan Parlamentosu'nda Başbakan Neçirvan Barzani ile Meclis Başkanı Yusuf Muhammed'in katılımıyla gerçekleşen ve 6 saat süren toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Hükümet Sözcüsü Dizayi, "Satılan petrolü gerekli yerlere ulaşmadığı söylenmektedir. Bu yöndeki iddialar gerçeği yansıtmıyor. Sizleri temin ederim ki satılan petrolü taşıyan gemi gerekli limana ulaşmıştır" dedi.

Parlamento Genel Sekreteri Fahreddin Kadir ile birlikte gün boyu devam eden toplantı hakkında bilgi veren Dizayi, Kürdistan Doğal ve Tabii Kaynaklar Bakanı Aşti Hewrami'nin tüm soruları açık ve şeffaf bir şekilde cevapladığını söyledi.

Petrol gelirinin ne kadar ve nasıl harcandığının 2013 yılından beri hazırlanan aylık raporlar ile tüm bakan, milletvekili ve siyasi parti temsilcilerine verildiğini kaydeden Dizayi şunları kaydetti:

"Son zamanlarda Kürdistan petrolüyle ilgili birçok tartışma gündemde. Farklı partilerden gelen talep üzerine bir açıklama yapmamız gerektiğini düşündük. Bu yüzden uzun ve önemli olan bir toplantı gerçekleştirdik. Parti yetkililerinin sorularını belgelerle cevapladık ve yeterli oranda açıklamalarda bulunduk. Kürdistan Başbakanı da bundan sonra bu şekildeki oturumlarını yapılacağına dair söz verdi. Gerekli zamanlarda bakanlar, Meclis'e gelerek halk için önemli olan sorulara yanıt verecekler."

Türkiye üzerinden dünya piyasalarına sevk edilen petrolün ucuz olduğuna ilişkin bir soruya Dizayi, "Uluslararası piyasa fiyatına göre petrolümüze değer biçilmektedir. Petrolümüzün ucuz satıldığı doğru değildir. Piyasa fiyatına göre satılıyor. Bir diğer husus ise satılan petrolün gerekli yerlere ulaşmadığı iddiasıdır. Bu yöndeki iddialar da gerçeği yansıtmıyor. Sizleri temin ederim ki satılan petrolü taşıyan gemi gerekli limana ulaşmıştır" şeklinde konuşarak cevap verdi.

Parlamento Genel Sekreteri Kadir ise ikinci oturumun basın kapalı olmasının gerekçelerini anlattı. Kadir, "Basına kapalı olan oturumda petrol gelirleri ve şirketlerle yapılan sözleşmelerin içeriği hakkında görüşmeler yapıldı. Hükümetten petrolün satılması konusunda daha şeffaf ve açıklayıcı olmaları istendi" diye konuştu.

Türkiye ile Federal Kürdistan arasında döşenen boru hatlarıyla Mersin Limanı'na sevk edilen buradan da gemilerle dünya piyasalarına satılan petrolün yüklendiği geminin Meksika'ya giderken ABD tarafından geri çevrildiği haberi batılı ajanslar, tarafından gündeme getirilmişti. Dizayi, ilk yalanlamayı 2 Haziran'da yapmıştı. Bugün de ikinci kez yalanlamış oldu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89