• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 3 °C

Diyarbakır'da Kürt konferansı düzenleniyor

Diyarbakır'da Kürt konferansı düzenleniyor
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Diyarbakır’da “Uluslararası Müzakere ve Çözüm Deneyimleri Konferansı” düzenleyecek.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Diyarbakır’da “Uluslararası Müzakere ve Çözüm Deneyimleri Konferansı” düzenleyecek. Konferansa, aralarında Finlandiya eski Cumhurbaşkanı ve 2008 Nobel Barış Ödülü sahibi Marti Ahtisaari’nin de bulunduğu dünyanın çeşitli ülkelerinden barış ve müzakere konularında deneyimli uluslararası konuklar davet edildi.

DTK’nin 27 – 28 Şubat 2010 tarihlerinde Diyarbakır’da düzenleyeceği “Uluslararası Müzakere ve Çözüm Deneyimleri Konferansı” için çeşitli ülkelerden müzakere ve barış konusunda deneyim sahibi 30’a yakın siyasetçi, diplomat, hukukçu ve yazar davet edildi. Katılımcılara gönderilen davetiyelerde, konferansın amacı şöyle ifade edildi:

“Amacımız, dünyanın çeşitli yerlerinden müzakere ve barış süreci tecrübelerini yaşayan ve barış süreçleri hakkında birikim sahibi olan kişi ve kurum temsilcilerini buluşturmaktır. Aynı zamanda yaşanmış benzer sorunlar ve çözüm yöntemleri konusunda deneyimlerin paylaşılarak hem Türkiye’de Kürt Sorunu’nun hem de dünyadaki benzer sorunların anlaşılması ve çözüm yöntemlerinin üretilmesine katkı sağlanacağına inanıyoruz.”

İki gün sürecek konferans 6 oturumdan oluşacak. “Asimilasyon ya da çoğulculuk – Britanya Tecrübesi” başlıklı ilk oturumun ardından konferansta şu oturumlar gerçekleştirilecek:

“İktidarın Payaşımı, Kollektif Katılım Ve İdari Reformlar – İspanya, Bask, Katalan Diyalog Süreci”, “İktidar, Azınlık Ve Evrensel Hukuk – Diğer Ülkelerin Deneyimleri”, “Uluslararası Toplumda Kürt Sorununun Algılanışı”, “Deneyimler Işığında ‘Türkiye Çözümü’ – Resmi Tezler, Muhalif Perspektifler Ve Aktörler”, “Deneyimler Işığında ‘Türkiye Çözümü’ – Diyalog Yöntemleri Ve Çözüm Modelleri.”

Açılış konuşmasını Finlandiya eski Cumhurbaşkanı ve 2008 Nobel Barış Ödülü sahibi Marti Ahtisaari’nin yapması planlanan konferansa, Galler Ulusal Partisi Başkanı Dafydd Iwan, Sinn Fein Dış İlişkiler Sözcüsü Raymond Mc Cartney, Bask’ta Profesör ve Herri Batasuna’dan Avrupa Parlamentosu (AP) eski milletvekili Paco Letamendia, Bask ve Navarra Bölgesi’nde Aralar Partisi’nin Dış İlişkiler Sorumlusu Jon Abril’in de aralarında bulunduğu barış ve müzakere konularında deneyimli çok sayıda siyasetçi, hukukçu, akademisyen, diplomat ve yazar davet edildi.

Konferansa Türkiye’den davet edilen bazı isimler ise şöyle:

İsmail Beşikçi, Yaşar Kemal, Vedat Türkali, Vamık Volkan, Şerif Mardin, Hasan Cemal, Mehmet Ali Birand, Ahmet Altan, Fehmi Koru, Etyen Mahçupyan, Cevat Öneş, Sami Selçuk, Akın Özçeri.

DTK, ayrıca konferans katılımcıları için 1 Mart’ta Mardin ve Hasankeyf’i kapsayan bir gezi düzenleyecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89